Вакцина від COVID-19: Єврокомісія дозволила продаж першого препарату

Вакцина від COVID-19: Єврокомісія дозволила продаж першого препарату

Ляшко закликав українців масово вакцинуватися.

На даний момент існують щеплення від десяти небезпечних хвороб, а незабаром очікується також вакцина від коронавирусу. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав українців планово вакцінороваться від небезпечних хвороб, щоб не отримати спалаху під час безпрецедентної пандемії коронавируса. Про це він сказав під час брифінгу у четвер, 2 липня.

«Хочу всіх закликати: вакцинуйтеся! Зараз йдуть активні розробки вакцини проти коронавирусної хвороби. Поки що різні розробники підходять до III фазі клінічних досліджень», - повідомив заступник голови МОЗ.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що загалом у світі зараз проводять тестування 17 потенційних вакцин від коронавірусу на людях. Крім цього, у Великій Британії успішно пройшли клінічні випробування ліки для пацієнтів з важкою формою COVID-19.

Відео дня
Нормальна легеня і легеня, вражена коронавірусом

«Найбільш перспективною є вакцина AZD1222, розроблена Оксфордським університетом. Вона першою вступила в третю фазу клінічних досліджень, що означає, що її відчувають на більшій кількості людей для з'ясування її безпеки», - йдеться в повідомленні.

Вчені поки не можуть передбачити, чи буде якась вакцина доступна до кінця цього року. Зазвичай на розробку вакцини потрібно від 10 до 15 років. Але кілька країн вже заявили про початок незабаром випуску вакцин. Так Індія заявила про готовність запустити вакцину від COVID-19 до 15 серпня 2020 року. Про це повідомили у вищому медичному дослідницькому органі уряду, передає NDTV. Зазначається, що для клінічних випробувань медпрепарату були відібрані десятки інститутів.

Також медики вразили новим висновком щодо наслідків коронавірусу, про що важливо знати.

У тисяч людей по всій планеті після того, як вони перехворіли коронавирусною інфекцією і успішно вилікувалися, в повному обсязі відновлюються всі функції організму. Йдеться про нюх і смак, які пропадають у людей навіть при легкому перебігу COVID-19.

Але, як з’ясувалося, ці основні симптоми коронавірусу переростають в довгострокові наслідки, які у 10% перехворілих людей залишаються назавжди.

До такого невтішного висновку прийшла міжнародна група медиків, яка провела масштабне дослідження, в рамках якого стало зрозуміло, як довго відбувається відновлення організму після перенесеної коронавирусної інфекції. Про це повідомляє спеціалізований журнал Американської медичної асоціації JAMA Otolaryngology.

Перш за все вірус вражає глибокі відділи дихальних шляхів (альвеоли, бронхіоли). У пацієнтів спостерігається заміщення нормальної легеневої тканини на сполучну (фіброз). Це так званий «Симптом матового скла при COVID-19».

Симптом матового скла зустрічається при різних захворюваннях легенів, і не є сам по собі специфічним. Така картинка виходить через заповнення альвеол рідиною з утворенням піноподібної субстанцією.

Найчастіші причини такої картини при комп’ютерної томографії - це вірусна пневмонія. Але також зустрічається при кардіогенному набряку легенів, тромбоемболії легеневої артерії і деяких аутоімунних захворюваннях.

Стосовно нових ліків проти COVID-19, то Європейська комісія надала умовний дозвіл на продаж лікарського засобу Ремдесівір (так називається новий препарат), зробивши його першим лікарським засобом, дозволеним на рівні ЄС для лікування коронавірусу.

Дозвіл видано відповідно до прискореної процедури після рекомендації Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) з подальшим схваленням державами-членами.

На даний час Ремдесівір отримав дозвіл на умовний маркетинг, це один з регулюючих механізмів ЄС, створений для полегшення раннього доступу до ліків, які задовольняють відсутні медичні потреби, в тому числі для невідкладних ситуацій у відповідь на загрози громадській охороні здоров'я, такі як поточна пандемія.

На той же час ВООЗ припинила випробування інших препаратів від COVID-19.

Так раніше розрекламовані гидроксіхлорохін і лопінавір / ритонавір не викликають або практично не викликають зниження смертності. Всесвітня організація охорони здоров'я зупинила випробування гидроксіхлорохіну (ліки проти малярії) і лопінавіру / ритонавіру (антиретровірусний препарат) на госпіталізованих пацієнтах з коронавірусу. Про це повідомляється в заяві, опублікованій в суботу, 4 липня, на сайті організації.

Згідно з документом, рішення було прийнято за рекомендацією міжнародного керівного комітету так званого випробування солідарності, спрямованого на розробку засобу від коронавируса. У його рамках було проведено порівняння впливу на смертність від викликається вірусом захворювання двох даних препаратів і стандартів надання медичної допомоги.

До речі, 6 липня 1885 вперше випробувана на людині вакцина проти сказу.

Луї Пастер - знаменитий тоді мікробіолог і хімік, протягом 10 годин вводив сильні дози сироватки 9-річному Йозефу Майстер. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, вилікуваних від сказу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up