В Житомирі завершився проект щодо обізнаності молоді про рак молочної залози

В Житомирі завершився проект щодо обізнаності молоді про рак молочної залози
В Житомирі 3 червня в обласній бібліотеці для дітей відбулася презентація результатів проекту «Protekt Yourself», спрямованого на підвищення рівня обізнаності молоді регіону щодо проблеми раку молочної залози.

 Даний проект реалізовувала Житомирська обласна громадська організація «Фідем» за підтримки Українського Жіночого Фонду.

Мета діяльності ЖОГО «Фідем»  -  створення та реалізація соціальних програм та проектів задля розв’язання соціальних проблем  громади міста й області,  задоволення та захист законних соціальних, творчих, економічних, наукових, культурних інтересів своїх членів;  впровадження освітньої, наукової, культурної та просвітницької діяльності, які сприятимуть поширенню волонтерського руху та становленню демократичного громадського суспільства. Діяльність  «Фідем» спрямована на молодь, дітей та жінок.

- За час існування нашої організації «ProtektYourself» - один із перших проектів, які ми реалізовуємо за підтримки УЖФ. У 2012 році я та Ольга Сахневич проводили інформаційні тренінги про проблему раку молочної залози у вищих навчальних закладах міста, а зараз ми з вами на звітній конференції проекту «ProtectYourself», який також спрямований на цю тематику, - пояснила керівник ЖОГО «Фідем» Ольга Добрякова. -  У молодому віці рідко хто замислюється про потенційну загрозу раку молочної залози. Тільки 5% всіх захворювань на рак молочної залози, зустрічаються у жінок молодше 40 років. Згідно вхідного тестування, яке було проведено серед студентів ВНЗ, більше третини реципієнтів зовсім не мають уявлення  про про проблему раку молочної залози. Обізнаність – вагома зброя проти раку молочної залози. Проект «ProtektYourself» включав у себе проведення фото-художнього конкурсу серед   молоді Житомира віком від 14-23 років, під час якого вони на папері чи в електронному вигляді могли зобразити своє художнє бачення хвороби раку молочної залози. Кращі роботи учасників конкурсу були перенесені на чашки, які ми безкоштовно розповсюджували у кафе міста, відвідувачі якого переважно молодь – «Кавоманія», «Львівська Брама», «Челентано», «Львівська майстерня шоколаду». Наразі триває виставка усіх малюнків конкурсу на другому поверсі обласної бібліотеки для дітей. Завершальний етап проекту - це проведення круглого столу, до якого приєдналися лікарі, соціальні педагоги,тренери по фітнесу, представники громадських організації та жінки, які побороли цю недугу. Реалізація проекту у напрямку забезпечення здоров’я збереження молоді за трьома напрямками створить можливість для розширення кількості залучених осіб із цільової аудиторії проекту.

Заступник голови ЖОГО «Фідем» Тетяна Мараховська  як практикуючий психолог, зазначила, що такі проекти потрібні для того, аби позбуватись стереотипів і формувати у свідомості жінок потребу турбуватися про своє здоров’я.

- Залучення молоді до таких проектів позитивно вплине на розвиток подібних заходів у майбутньому, адже ми навчаємо молодь турбуватися про себе і своїх близьких, - відзначила Тетяна Мараховська.

Житомирянка Тетяна Данилевич одна з тих жінок, у якої рак молочної залози діагностували вчасно і після трьох операцій нині вона повернулася до звичного ритму життя. Каже, що за цей час в онкодиспансері набачилася різних жахів, від яих і у здорової людини можуть початися проблеми зі здоровям.

-   Мені сподобався представлений на зустрічі фільм про самообстеження жінок, аби можна було в домашніх умовах виявити хворобу або хоча б зміни у своєму організмі і піти на медичний огляд. Такі фільми варто показувати молоді, - поділилася Данилевич. – Після свого лікування жінкам із подібними діагнозами я раджу не здаватися і щоденно говорити собі «Не хвилюйся – ти перебореш це», бо навіть в таких ситуаціях важливо не занепадати духом.

Старший тренер «FitCurves» Надія Єрастова зауважила, що нажаль не усі жінки, можуть так оптимістично говорити про недугу як Данилевич. Проте радить з молоду приділяти час своєму здоровю та організму. Щоденно 30 хвилин фізичних вправ три рази на тиждень може дозволити собі кожна жінка незалежно від статку, але часом саме вони можуть стати реальною протидією захворювань. Компанія, у якій працює тренером Єрастова щорічно впроваджує різні проекти, в тому числі інформаційні та благодійні, для того аби розповідати своїм відвідувачкам і жінкам загалом про хворобу раку молочної залози чи збирати кошти на їх лікування, обстеження.

Голова ЖМГО «Жінка» Віталіна Севрук поділилася власним досвідом, адже у її родині від раку молочної залози померла бабуся і тепер сама Віталіна, її сестра та мама у групі ризику.

-   Сьогодні, щоб пройти якісне обстеження потрібно заплатити тисячу гривень і витратити на це свій час, а дозволити з різних причин собі це може не кожна жінка. Якщо в місті ситуація з обстеженнями краща, то в сільській місцевості області лиши кілька разів на рік проводять такі обстеження і майже завжди виявляють рак, але на пізніх стадіях, - констатувала Севрук. - По області у п’яти містах є стаціонарні мамологічні кабінети і це ще один доказ того, що зі сторони держави недостатньо уваги до цієї проблеми. Нещодавня інформація про Анджеліну Джолі, яку прооперували через виявлення генів, що можливо приведуть до раку грудей – дуже показова. В Україні наразі навіть обладнання нема, щоб виявити ці гени, а лише коли хвороба на одній із своїх стадій і потрібне інтенсивне лікування. Я бувала в нашому онкодиспансері і бачила, що там відбувається. Там помирають молоді жінки.

Волонтер та член громадської організації "Я-мама" Вікторія Григоришина під час свого виступу відзначила, що рак молочної залози - хвороба поширена, але виліковна, однак цю інформацію треба донести до суспільства. Поки ж багато людей, дізнаючись свій діагноз, одразу ж програмають себе на найгірше. Вікторія також звернула увагу на те, що сьогодні молоді мами підддаються моді і відмовляються від грудного вигодовування дитини, в той час коли цей процес заклажений природоюі позитивно впливає і на маму , і на дитину. Ще один фактор - пластичні операції по збільшенню грудей, які часом із бажаним результатом мають і негативні наслідки.

- Я закликаю наших жінок берегти себе як мам і як жінок, - додала Григоришина.

Учасники конференції не лише звернули увагу на те, у якому стані нині перебувають онкодиспансери та черги перед кабінетами на обстеження, але й на той факт, що після перенесення операцій, жінкам лише приписують гормони, а мова про якусь реабілітацію навіть і не йде. Центрів реабілітації для жінок, що хворіють чи перенесли рак молочної залози майже нема, хоч це дуже потрібно. Практичний психолог Алла Ликова впевнена,жінкам з таким діагнозом дуже важко, адже по суті вони втрачають ознаки своєї жіночності, почуваються некомфортно і їм доводиться вчитися жити заново. Найстрашніше, що жінки постійно живуть під страхом захворіти і думають, що буде з їх родиною, на кого перейдуть їх обов’язки, якщо їм доведеться лікувати. Саме через це питання з лікуванням навіть при виявленні хвороби затягується аж поки хвороба не почне прогресувати.

-   Будьте жінками, ставайте і залишайтеся ними. Почни з себе, займись собою, допоможи себе, - з такими словами наостанок зустрічі звернулася до присутніх і всіх жінок країни Алла Ликова.

Відзначимо, що на цьому кампанія, щодо поширення інформації про рак молочної залози, способи попередження, обстеження, групи ризику не завершується, адже й надалі ЖОГО «Фідем» разом із місцевими жіночими організаціями має намір працювати в цьому напрямку.

 
Довідкова інформація

    Щоденно в Україні 470 людей дізнаються, що хворі на рак, а 250 — помирають від цієї хвороби. Кожні 35—37 хвилин в Україні виявляється новий випадок захворювання на рак молочної залози і щогодини вмирає жінка від даної патології.За смертністю серед онкологічних захворювань, рак молочної залози посідає перше місце.   В Україні РМЗ більше ніж в 30% випадків діагностується в задавнених стадіях, що призводить до зростання витрат на лікування у 25-30 разів порівняно з тим, коли пухлина виявляється на ранній стадії.Жінки, старші 40 років, автоматично потрапляють до групи ризику. Сімейний анамнез повинен містити дані про найближчих родичів (мати, сестра, дочка), в яких був РМЗ та про вік, у якому вони захворіли. Пацієнтка, близькій родичці якої був поставлений діагноз передменопаузального раку молочної залози, має значно більший ризик (у 3-4 рази) захворіти на рак молочної залози, ніж інші. Якщо у найближчої родички рак обох грудей або, якщо найближча родичка перенесла рак молочної залози, ризик для такої жінки зростає в 8-10 разів.  У 2010 році було виявлено 17410 випадків раку молочної залози (РМЗ), з них 178 у чоловіків, - повідомляє прес-служба МОЗ. Захворюваність склала 69,8 випадків на 100 тис. жіночого населення.  Померло від РМЗ 7899 жінок і 70 чоловіків. Смертність склала 32,0 випадків на 100 тис. жіночого населення. В Україні щороку реєструють 16 тисяч нових випадків раку молочної залози, у Європі – 180 тисяч та 130 тисяч у США. За останнi десять рокiв темпи захворюваностi в нашій країні виросли у 2,5 рази.

Наразі в Житомирській області на обліку перебувають близько 4 тисяч жінок з раком молочної залози. Щороку вперше діагностується рак молочної залози в 370-390 жінок. З них до 23-25% помирають до року, тому що хвороба діагностується вже в ІІІ, ІV стадіях, з причини самих жінок, які спочатку займаються самолікуванням, лікуванням у екстрасенсів, травників, ін.У 9 з 10 випадків жінки самостійно виявляють пухлину молочної залози, але не всі відразу йдуть до лікаря. Сьогодні у поліклініці обласного онкологічного диспансеру працює мамологічний кабінет, де ведеться прийом жінок. За 2011 рік прийнято – 11752 жінки, яким проведено мамографічне, УЗД, цитологічне дослідження. З метою покращення мамологічного обстеження жінок організовані мамологічні кабінети у м. Бердичеві, Коростишівському, Коростенському, Малинському, Новоград-Волинському районах. У стаціонарі онкодиспансеру в 2006 році відкрито мамологічне відділення на 40 ліжок для лікування хворих з патологією молочних залоз. У відділенні виконуються всі види оперативного втручання на молочній залозі, а в подальшому хворим надається комбіноване лікування, яке включає в себе променеву терапію, поліхіміотерапію та гормональну терапію.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up