В Україні змінили алгоритм лабораторної діагностики кору та краснухи

В Україні змінили алгоритм лабораторної діагностики кору та краснухи

У зв’язку зі стрімким ростом захворюваності на кір при будь-якому зверненні пацієнтів із висипкою проводитиметься забір зразків для лабораторної діагностики.

Про необхідність таких заходів повідомили регіональним підрозділам охорони здоров’я під час селекторної наради з Міністерством охорони здоров’я України.

"Елімінація кору та краснухи досі є одним із світових пріоритетів у сфері охорони здоров’я. І забезпечення високоякісного інтегрованого епіднагляду, що включає лабораторну діагностику усіх підозрілих випадків – важлива умова цього процесу", – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорон здоров'я з питань європейської інтеграції.

Епідемічне благополуччя з кору та краснухи в країні потребує уваги не тільки у питаннях досягнення стабільно високих показників щеплення. Важлива якісна лабораторна діагностика на ранніх стадіях розвитку спалахів та постійний лабораторний нагляд за циркуляцією вірусів у всіх регіонах країни.

Відео дня

Відповідно до вимог наказу МОЗ України від 17.05.2005 №188 «Про затвердження інструкції щодо організації епідеміологічного нагляду за кором» при спорадичній захворюваності лабораторно обстежуються всі зареєстровані випадки захворювання на кір, при виникненні спалахів – перші 3 – 5 випадків. Однак, накопичений досвід лабораторної діагностики кору та краснухи вимагає внесення коректив до алгоритму проведення лабораторних обстежень.

При спорадичному рівні захворюваності матеріал від кожного хворого з підозрою на кір та краснуху необхідно направляти до Центральної та регіональної Одеської лабораторій з діагностики кору та краснухи, що акредитовані до 1 січня 2019 року у лабораторній мережі Європейського Бюро ВООЗ із діагностики кору та краснухи.

Під час зростання захворюваності для підтвердження клінічних діагнозів «кір» або «краснуха» проведення тестування сироваток крові хворих забезпечити у вірусологічних лабораторіях обласних/міських лабораторних центрів МОЗ України. Слід зауважити, що всі наступні випадки захворювання можуть бути підтверджені на підставі епідеміологічного зв’язку з лабораторно підтвердженим випадком.

За словами спеціаліста Бюро ВООЗ в Україні з питань імунізації та захворювань, що попереджаються вакцинацією, Вусалі Аллахвердієвої, під час спалаху необхідне виявлення і підтвердження кожного ланцюжка передачі захворювання на матеріалі 1-2 зразків. Загалом не менше 80 % діагнозів має бути підтверджено лабораторно. "Це стосується і підвищеної уваги та інформування про відхилені або не зареєстровані підозрілі випадки", – зазначила фахівець.

Обов’язкового лабораторного підтвердження потребують усі підозрілі випадки кору і краснухи серед вагітних жінок, навіть при вже підтвердженому спалаху і в незалежності від фонової захворюваності або кількості раніше підтверджених випадків. Матеріал від означеного контингенту направляти до Центральної та регіональної Одеської лабораторій з діагностики кору та краснухи.

У випадку продовження спалаху кожні 2-3 місяці необхідно лабораторно досліджувати 5-10 проб, відібраних від інших осіб з підозрою на захворювання кором/краснухою, особливу увагу приділяти відбору зразків (сечі, носоглоткових змивів) для проведення визначення циркулюючого генотипу вірусу кору/краснухи. Це дозволить моніторити відповідний генотипу або генотипів вірусу кору/краснухи.

За  матеріалами прес-служби МОЗ

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up