В Україні можуть дозволити використання марихуани в медичних і наукових цілях

В Україні можуть дозволити використання марихуани в медичних і наукових цілях

Застосування наркотичних речовин в будь-яких цілях, навіть в медичних - складна тема. Тому нею легко маніпулювати, навіть коли мова йде про життєво необхідну допомогу пацієнтам, - про це пише на своїй сторінці Facebook в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

 

Справа в тому, що 30 січня 2019 року на сайті Верховної Ради була розміщена петиція з вимогою внести відповідні зміни в законодавство, щоб канабіс можна було використовувати в медичних і наукових цілях.

Чи виправдане таке використання? Вчені, лікарі і пацієнти по всьому світу говорять, що так. Канабіс може полегшити страждання пацієнтів і нормалізувати самопочуття при ряді важких захворювань. Тому використовувати його в медицині, звичайно, з певними застереженнями, - нормальна світова практика.

Відео дня

Медичний канабіс має безліч доведених лікувальних і паліативних ефектів і дозволений, наприклад, в 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

Що стосується України, то у нас повністю заборонено використання медичного канабіса в лікувальних і наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів.

Чому канабіс допомагає в лікуванні? Науковою мовою це пояснюється так: рослини роду Cannabis містять активні речовини - канабіноїди. Найбільш вивченими є тетрагідроканнабінол (ТГК) і каннабідіол (КБД). Їх дія відрізняється: ТГК має виражені психотропними ефектами і збуджує нервову систему, це активна речовина «трави» чорного ринку. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. У медичному канабісу переважає КБД.

Медичний канабіс застосовують в наступних випадках:

Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає уповільнити прогресування хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань.

Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях поки показали можливість використання канабіса в лікуванні базальноклітинного раку.

Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність і безпеку канабісу при хронічному болі.

Синдром роздратованого кишечника, в тому числі хвороба Крона і виразковий коліт. 50% пацієнтів з хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні поліпшення.

Множинний склероз (ТС). Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС.

Епілепсія у дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних припадків, в тому числі - в разі епілепсії, яка не піддається медикаментозному лікуванню.

Нудота і блювання внаслідок хіміотерапії.

У США медичний канабіс призначають також при посттравматичного синдрому і глаукоми.

Є ряд робіт, які вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривоги, порушення сну, поліпшення апетиту у ВІЛ-інфікованих людей, депресії.

Медичний канабіс має і побічні ефекти - запаморочення, байдужість, порушення пам'яті і звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби. Звичайно, перед будь-яким призначенням лікар зважує користі і ризики застосування і виписує такі препарати тільки в разі крайньої необхідності. Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу - це реалізація їх права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях і медицині.

Сподіваємося, що кампанія #Зупинитибіль не стане метою популістів і демагогів.

Автором петиції став адвокат Геннадій Шабас за підтримки ГО «100% життя» - Мережа ЛЖВ.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up