У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується заборонити використання пальмової олії в продуктах харчування на території країни. Чи шкідлива пальмова олія для здоров'я людини та на що її замінять у разі заборони, з`ясовували журналісти “20 хвилин”.
Відповідний законопроект, який запропонували радикали, внесений до порядку денного українського парламенту і чекає на його схвалення або відхилення. Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмової олії в рецептурі будь-яких продуктів, а також збільшити штрафи для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продуції з 1700 до 3400 гривень. Причина – ця олія шкідлива для здоров'я, адже провокує зростання серцево-судинних та інших захворюваннь.
Тож чи насправді пальмова олія така небезпечна для здоров'я людини, адже використовують її дуже часто та повсюдно, розібратися нам допомогла головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області Валентина Свідерська.
Пальмова олія — це вид рослинної олії, яка виробляється з м'якоті плодів олійної пальми. З насіння цього дерева отримують пальмоядрову олію. Найбільші виробники цього продукту — Індонезія, Малайзія, а споживачі — Індія, Китай і Пакистан. Пальмова олія займає найбільшу питому вагу в світовому виробництві олій — 34,7%, а в світовій торгівлі оліями — понад 60%.
– Для чого використовується в Україні пальмова олія?
– Переважно для приготування спецжирів. Олія плодів масляної пальми в сирому вигляді відмінно доповнює свіжі салати з овочів і фруктів. Продукт, отриманий методом гарячого віджимання, можна використовувати для смаження, варіння, тушкування, запікання. Це широко поширений інгредієнт для приготування випічки — пирогів, хліба, тортів, печива і т. д. Нерідко його кладуть у цукерки для додання їм твердості і збільшення терміну зберігання. Не обходяться без нього деякі молочні продукти, маргарин і масло. Навіть у такому важливому продукті, як дитяче харчування, теж можна зустріти цей рослинний жир. По суті, це справжня харчова добавка, призначена для зміни смакових властивостей того чи іншого продукту. Крім того, її використовують при виготовленні косметичних засобів, – розповіла Валентина Свідерська.
Як зазначила спеціаліст, головне завдання пальмової олії — поліпшити товарний вид продуктів і їх смакові якості, збільшити термін придатності і зменшити вартість. У харчовій промисловості це – один із головних консервантів. Він стійкий до температурних впливів, практично не має запаху і смаку, легко поєднується з усіма продуктами.
Якість пальмової олії залежить від того, яким способом її отримали, — віджимом рослинної маси пресом чи завдяки екстракції органічними розчинниками.
– Олія, виготовлена першим способом, – дорожча, менш шкідлива й призначена для харчових потреб, а другим — містить більше шкідливих речовин (бензолу, гексану та інших), її переважно використовують для технічних потреб.
Найбільш натуральною є червона пальмова олія, для видобутку якої застосовуються щадні технології, що дозволяють зберегти більшу частину корисних речовин. Варто зазначити, що перераховані вище корисні властивості повною мірою стосуються саме червоного масла.
У харчовій промисловості, як правило, використовують дещо інший продукт — рафіновану і дезодоровану олію, що не має ні кольору, ні запаху. Для даного різновиду характерні ті ж корисні властивості, що й червоній олії, але із знижуючим коефіцієнтом, – зазначила Валентина Іванівна.
За словами фахівців, жителі країн, в яких вона виробляється, використовують її в їжу щодня, але у поєднанні зі свіжими овочами та фруктами. Однак найголовніша відмінність їхнього раціону від нашого полягає в тому, що вони при цьому не їдять фастфуд і напівфабрикати. Тобто небезпека для здоров'я настає тільки тоді, коли цей концентрат накопичується в організмі.
— Але чому ж пальмову олію так часто і повсюдно використовують?
Спеціалісти переконані - причина в дешевизні.
— У світі ціна на пальмову олію традиційно нижча, аніж на соняшникову. Додатковий плюс – на відміну від маргарину та інших популярних замінників, пальмова олія не містить трансжирів, шкода яких дійсно доведена наукою. Також у складі пальмової олії виявлені мікронутрієнти: комфермент Q10, каротиноїди, токофероли і токотрієноли. Цей продукт є потужним антиоксидантом, який позитивно впливає на клітини організму. Він захищає їх від окислення і згубного впливу токсинів, запобігаючи тим самим процесам передчасного старіння. Це джерело корисних ненасичених жирів, які життєво необхідні для нормальної роботи серцево-судинної системи, — зазначила Валентина Свідерська.
Крім того, це один із найкалорійніших продуктів: у 100 г — майже 900 ккал.
— Це 1/3 добової потреби дорослої людини. Мова тут йде тільки про сирий продукт, при тепловій обробці його поживні властивості майже подвоюються.
Виробники використовують пальмову олію, щоб знизити вартість продукції через низьку купівельну спроможність населення. Адже якщо не буде завозитися пальмова олія, переробники шукатимуть їй альтернативу й можуть перейти на маргарин. Це ще більше лякає. Адже при використанні маргаринів, кулінарних жирів відразу виникне проблема з трансжирами, які можуть спричиняти серцево-судинні хвороби і деякі форми раку, — пояснила спеціаліст.
Добре втамовує голод. Це висококалорійний і багатий на вуглеводи продукт, який пригнічує апетит і швидко дарує відчуття ситості.
Покращує роботу мозку. Оскільки ця олія містить ненасичені жирні кислоти, вона стимулює розумову активність.
Додає сил. Це можливо за рахунок того, що до складу продукту входять тригліцериди, які, потрапляючи в кров, насичують клітини киснем.
Очищає організм. Олеїнова і лінолева кислоти, яких у продукті чимало, необхідні для зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Це дозволяє попередити різні захворювання серця і судин, тромбоз, атеросклероз, інфаркт міокарда, інсульт та інші.
Піклується про зір.
Допомагає при виснаженні організму. Одним з показань до застосування пальмової олії є різка втрата ваги. Набрати його можна за рахунок того, що тут міститься багато калорій, які дають енергію.
Користь пальмової олії безсумнівна в тому випадку, якщо нею не зловживати.
Пальмова та кокосова олії — це незмінені жири, тому великих доз трансжирів вони не містять. А от маргарини, які утворюються з рідкої олії шляхом гідрогенізації, мають дуже багато цих небезпечних речовин.
— Чим же шкідлива пальмова олія?
— Небезпеку становить те, що більша частина масел, які продаються, виготовляються методом так званого гарячого віджимання. У цьому процесі використовується температурна обробка, під час якої не тільки втрачається практично половина всіх корисних речовин, але й відбувається накопичення в олії концерогенів. Серед побічних ефектів надмірного вживання пальмової олії спостерігається:
Порушення ліпідного обміну, цукровий діабет;
Підвищення рівня холестерину;
Звуження судин і атеросклеротичні процеси;
Порушення серцево-судинної діяльності;
Онкологічні процеси;
Виникає звикання;
Зношування і старіння організму.
Використовувати чи ні рослинні олії у виготовленні продукту, виробник не може вирішити самостійно, адже він керується державними стандартами. А отже не може порушити норми, закріплені законодавством, — наголосила Валентина Свідерська.
Отже, однозначну відповідь на те, чи варто обмежувати використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, навряд чи можна дати. З одного боку — проблема голоду та постійного зростання цін, а з іншого – здоров'я нації та й людства загалом. Обирати, які продукти купувати до столу: з пальмовими чи справжніми жирами – вирішує сам споживач. Спеціалісти, своєю чергою, переконують, що несанкціонованого та неконтрольованого поширення неякісних рослинних олій немає. Найголовніше, що необхідно знати: наше здоров'я — у наших руках. Читайте етикетки, звертайте увагу на хитрість виробників, коли вони замість конкретики пишуть «рослинний жир», а краще — не вживайте фастфуду, напівфабрикати і частіше готуйте вдома. І тоді ви точно будете знати, що поклали собі в їжу і яких наслідків варто очікувати від вашого вибору.
Алла Герман
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер