У Житомирській області активізувалися кліщі

У Житомирській області активізувалися кліщі

Кліщі є переносниками багатьох захворювань, серед яких кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рикетсіози і інші інфекції.

Фахівці Житомирського лбораторного центру МОЗ України попереджають: сезон активності іксодових кліщів починається у березні і зазвичай триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Однак, як засвідчує досвід, кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Це може відбутися під час прогулянок в парках, виїздах на відпочинок у ліс, а також проведення весняних робіт на дачних та присадибних ділянках. 

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. У цей час кліщ виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус практично безболісним, тому людина може нічого не відчувати. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт у місці укусу. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: у місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, вірогідність зараження збільшується. Тому, коли повертаєтесь додому із лісу або парку, обов’язково огляньте себе.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Відео дня

Якщо ж звернутись до лікаря немає можливості, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо видно, що хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд або поліетиленовий пакет і закрити.

Важливе застереження:  якщо ви не змогли здати кліща на аналіз, спаліть його або залийте окропом! Знищувати знятих кліщів, роздавлюючи їх пальцями, ні в якому разі не можна, так як при випадковому роздавлюванні кліща може статися зараження.

 В лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводяться лабораторні дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу. Ризик зараження на хворобу Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз), інфекційного захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі, залежить від тривалості присмоктування кліща. Якщо кліщ був на тілі менше доби – вірогідність інфікування досить мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду при хворобі Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.

Лабораторному дослідженню підлягають лише живі та непошкоджені кліщі. Критерієм відбору кліщів для дослідження є також кількість крові у тілі кліща, що залежить від термінів перебування на тілі людини.

Як вберегтися від укусів кліщів та попередити хвороби, що передаються через їхні укуси під час прогулянок на природі:

– Одягайтеся у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, що повзають. Необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну на природі;

– Під час прогулянки, по-можливості оглядати себе та оточуючих через кожні 2 години, та обов’язково вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям. Вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його теж слід оглянути на наявність кліщів;

– Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів – репеленти. Препарати слід наносити відповідно до інструкції;

– Після укусу кліща необхідно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Пам’ятайте — природа постійно приховує несподіванки, що не лише порадують, але й можуть бути небезпечними для  вашого здоров’я.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up