У минулому році в Житомирі та районі виявили 143 випадки ротавірусної інфекції

У минулому році в Житомирі та районі виявили 143 випадки ротавірусної інфекції

За минулий 2019 р. в м.Житомирі та Житомирському районі виявлено та зареєстровано 143 випадки захворювання на ротавірусний ентерит,  всі захворілі - діти віком від 0 до 15 років.

Найчастіше захворювання реєструється у дітей від 1 до 4 років (94 випадки – 67%), - застерігає Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України. Найвищі рівні захворюваності відмічаються у м.Житомирі та Бердичівському районі через використання сучасних методів діагностики (тест - системи), які наявні в лікувальних закладах. Також, з діаностичною метою та для підтердження діагнозу вірусологічна лабораторія ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» проводить дослідження клінічного матеріалу від хворих та контактних осіб, досліджує матеріал зовнішнього середовища (питна вода, вода басенів, проби харчових продуктів) на наявність збудника інфекції. 

На ротавірусну інфекцію найчастіше хворіють діти, однак виявляються поодинокі випадки і серед дорослого населення. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі ротавірусну інфекцію переносять практично усі діти до п’ятирічного віку.

Що ж таке ротавірусна інфекція

Ротавірусна інфекція або ротавірусний ентерит – це гостре вірусне інфекційне захворювання, що уражає шлунково-кишковий тракт, призводить до зневоднення, та загальної інтоксикації. Збудником інфекції є ротавірус.

Відео дня

Початок захворювання гострий. Наряду з кишковим розладами виникають катаральні явища – закладеність носа, чхання. Ротавірусна інфекція протікає з такими симптомами, як нудота, рвота та пронос, спостерігається підвищення температури тіла до 38-39°С. Випорожнення хворої людини мають водянистий, кашоподібний характер, з різким запахом.

Джерелом інфекції є хвора людина та вірусоносій. Інкубаційний період триває, як правило, від 1 до 3 діб. Зараження ротавірусною інфекцією відбувається при вживанні зараженої їжі та води, через іграшки та предмети побуту на які вірус потрапляє безпосередньо під час проносів та через брудні руки. Аналогічним чином вірусом забруднюються продукти харчування, посуд, пляшечки для годування дітей грудного віку. Водний шлях передачі ротавірусу має місце при вживанні сирої води, кип’яченої води, яка перелита у неякісно вимитий посуд, при купанні дітей, при плаванні у відкритих водоймах, плавальних басейнах.

Ротавірус має здатність швидко поширюватись в оточенні хворого, що призводить до швидкого зараження здорових, одночасного захворювання декількох дітей. Швидке поширення ротавірусу у побуті обумовлене його здатністю тривалий час зберігати активність у зовнішньому середовищі. Наприклад, в питній воді ротавірус зберігає активність протягом тижня, на шкірі рук – до 4-х годин.

Cприйнятливість населення до ротавірусу висока. Найвищі показники захворюваності ротавірусною інфекцією реєструються в холодну пору року. Однією з причиною цього є зниження опірності організму людини на фоні перенесених гострих респіраторних захворювань, недостатнім вмістом вітамінів в раціоні, тощо.

Заходи профілактики ротавірусної інфекції такі ж, як і при інших кишкових інфекціях:

  • -вживання тільки кип’яченої води (навіть з криниці та джерела);
  • -ретельне миття овочів, фруктів та зелені для приготування страв;
  • -відмова від придбання молочних продуктів непромислового виробництва з рук на ринках, місць стихійної торгівлі та місць торгівлі з землі;
  • -дотримання правил особистої гігієни, в тому числі ретельне миття рук з милом під час приготування їжі, догляді за дитиною, під час хатніх робіт;
  • -утримання в чистоті приміщень житла – щоденне вологе прибирання,  дезінфекція в туалеті із застосуванням побутових засобів для дезінфекції;
  • -якісне миття посуду для вживання їжі, для зберігання харчових продуктів, запасу питної води, посуду для годування дітей грудного віку (з ошпарюванням окропом);
  • -обов’язкове якісне миття дитячих пустушок після їх падіння на підлогу, на постільну білизну;
  • щодня мити дитячі іграшки з милом під проточною водою.

Одним  з найважливіших методів профілактики є активна імунізація населення. В 17 країнах світу проводиться вакцинація проти ротавірусної інфекції, вакцина включена в календар обов’язкових профілактичних щеплень. В Україні імунопрфілактика проти ротавірусної інфекції не є обов’язковою, привитися можна за власні кошти. 

Лікування ротавірусної інфекції, як і інших діарейних інфекційних хвороб необхідно проводити у сімейного лікаря або лікаря – інфекціоніста. Так, лікар може правильно оцінити стан хворого, провести лабораторні дослідження, підтвердити діагноз та призначити ефективне лікування.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up