У 2017 році житомиряни зможуть самостійно обирати лікаря

У 2017 році житомиряни зможуть самостійно обирати лікаря

Наступного року Україна переходить на нову систему роботи медичної галузі. Лікарям обіцяють гідну зарплатню, а громадянам – якісні медичні послуги.

 

 

Перший етап – родина сама обирає сімейного лікаря

Розпочнуться зміни в медичній галузі з реформи послуг первинної ланки – сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів та екстреної допомоги. Про це журналісту «20 хвилин» розповіла зав. відділу експертизи Житомирського обласного інформаційно - аналітичного центру медичної статистики, обласний позаштатний фахівець організації та Управління охорони здоров’я Валентина Грищук.

«Первинна медико - санітарна допомога буде надаватися центрами первинної медико - санітарної допомоги як юридичною особою. До складу цих центрів будуть входити лікарські амбулаторії, де працюватимуть сімейні лікарі, дільничні терапевти, педіатри до 2020 року. Той напрямок, що населення має бути 100% «охоплено» сімейними лікарями, передбачається до кінця 2020 року. В нашій області на сьогоднішній день вже 85% населення має допомогу сімейних лікарів. Тож поступово ми наближаємося до потрібної цифри», – говорить Валентина Грищук.

Відео дня

Сімейний лікар підприємець

Валентина Грищук наголосила, що пацієнти підписуватимуть угоду, прямий контракт з лікарем на рік, прописуючи при цьому обсяг надання безкоштовних послуг. Між іншим, обирати лікаря не обов’язково за місцем прописки. Більше того, в разі, якщо з якихось причин він не задовольнятиме пацієнта – контракт дозволяється розірвати.

«Сімейний лікар зможе брати ліцензію і мати приватну практику як підприємець. Але він буде сьогодні тісно співпрацювати із центрами ПМСД (первинна медико-санітарна допомога) та з громадами. В нашій області поки немає жодного сімейного лікаря, який міг би надавати допомогу як підприємець.

Планується, що будуть укладені угоди із сімейним лікарем. Ви зможете проживати на одній дільниці, але укласти угоду з лікарем не за місцем приписки. За кожну угоду лікарю передбачається 210 гривень», – додала фахівець.

Формування госпітальних округів

Реформою передбачається впорядкування мережі медзакладів вторинної допомоги в рамках формування госпітальних округів. Мало завантажені і погано оснащені лікарні будуть перепрофільовані, додатково оснащені сучасним обладнанням, до роботи в них залучатимуть висококваліфікованих спеціалістів. У кожному госпітальному окрузі буде сучасна багатопрофільна лікарня, в якій кожен, хто потребує, зможе отримати якісну медичну допомогу.

Вже є постанова Кабміну і вимоги до госпітальних округів – створення лікарень першого та другого рівнів. Так, багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менш ніж 120 тис осіб, а 2-го рівня – не менш ніж 200 тис осіб.

Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентним радіусу зони обслуговування 60 км.

«Сьогодні управління охорони здоров’я напрацювало попередній проект госпітальних округів. Основні вимоги до лікарні, щоб був забезпечений доїзд, а саме: зона доїзду 60 кілометрів за 60 хвилин. Це залежить від стану доріг та стану автомобільного транспорту центрів екстреної медичної допомоги. Ми відпрацьовуємо варіанти створення в області 3-х або 4-х округів. Якщо говорити про 3 округи, то це Житомир, Новоград - Волинський та Коростень. Якщо говорити за 4, то додається Бердичів. Коли ми врахуємо округи, ми віддамо пропозицї на громадське обговорення в райони. Щоб на місцях керівники закладів і громада обговорили ці питання й дали свої конструктивні пропозиції», – підкреслила Валентина Грищук.

Відшкодування вартості ліків

З 1 квітня 2017 році у рамках первинної медичної допомоги планується впровадити так звану реімбурсацію – відшкодування вартості ліків для хворих на цукровий діабет 2-го типу, бронхіальну астму і гіпертонічну хворобу.

У Житомирському обласному управлінні охорони здоров’я стверджують, що наразі вже є реєстр цієї категорії хворих і область готова до впровадження даного проекту.

Також уряд схвалив концепцію розвитку системи громадського здоров’я в Україні. Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я людини. Буде запроваджено процес стратегічного планування розвитку системи із залученням зацікавлених сторін, планування заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях.

«Уряд ухвалив загальний вектор реформ в системі охорони здоров’я, щоб не було більше суперечок, куди ми далі рухаємося, а були дискусії, яким чином і в які терміни втілювати реформи. Наступний етап для нас – це розробка покрокового плану, адже концепція передбачає загальний план до 2020 року.

Зараз Кабінет Міністрів дав доручення подати детальний план на наступний рік. Так само є доручення Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб усі зміни в галузі відбувалися максимально в співпраці з регіонами, а головне – акуратно і мінімально травматично для регіонів. Тому про будь-які кроки Міністерства охорони здоров’я медична спільнота і суспільство знатиме наперед. Кожен крок ми робитимемо разом і будемо готувати людей до нього», – зазначив у коментарі заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Світлана Скляр

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up