Цього тижня МОЗ починає активне обговорення теми трансплантації

Цього тижня МОЗ починає активне обговорення теми трансплантації

Щороку в Україні потребує трансплантацій органів близько 5 тисяч людей.

Держава досі відправляє громадян для проведення таких операцій за кордон, при цьому в нас достатньо фахівців і можливостей, щоб робити трансплантації в Україні. Роблячи такі операції в нашій державі, медики зможуть допомогти значно більшій кількості людей, адже трансплантація органів та кісткового мозку в Україні коштує набагато дешевше, ніж за кордоном.

Про йшлося на брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

При МОЗ створено окремий підрозділ високотехнологічної медицини, який опікується питанням трансплантації. Верховна Рада ухвалила закон, який відкрив можливості для розвитку системи трансплантації в Україні. Однак потрібно ще прийняти велику кількість нормативних актів, щоб система трансплантації працювала у правовому полі.  Наразі МОЗ розробляє постанови уряду, накази міністерства, які зроблять це можливим.

Відео дня

У міністерстві є чіткий план розвитку системи трансплантації, розрахований на 2 роки. Головними КРІ в цьому напрямку роботи є кількість проведених трансплантацій та кількість видів трансплантацій, які будуть здійснюватись у країні.

В Україні вже працює пілотний проєкт з трансплантації. Згідно з постановою уряду, до нього долучились 24 медичні заклади, які зможуть робити трансплантації: 6 з них можуть робити трансплантації кісткового мозку, а решта — органну трансплантацію.

МОЗ розрахувало тарифи на всі послуги та складові, які виникають при трансплантації. Розрахунки здійснювались разом з фахівцями, які займаються трансплантацією, щоб урахувати всі без винятку складові.

Міністерство приділяє велику увагу трансплантації кісткового мозку. Минулого тижня відкрито спеціалізоване відділення в «Охматдиті». Завдяки цьому зросте  кількість дітей, яким буде трансплантовано кістковий мозок в Україні. Для цього у лікарні є все необхідне сучасне обладнання та кваліфіковані фахівці.

МОЗ також працює над створенням єдиної державної інформаційної системи з питань трансплантації, яка поєднає донорів та реципієнтів. Тобто якщо людині потрібна трансплантація, завдяки цій системі для неї можна буде швидко знайти відповідного донора.

Мета міністерства — за 2-3 роки досягти «трансплантаційної незалежності», щоб надавати громадянам України необхідну медичну допомогу й не змушувати їх перебувати в закордонних чергах.

Завдяки впровадженню пілотного проєкту з трансплантації зараз в Україні 19 закладів, які мають право проводити трансплантацію органів, і 6 закладів, які можуть проводити трансплантацію стовбурових клітин (тобто йдеться про трансплантацію кісткового мозку). 

Зараз у МОЗ працюють над збільшенням трансплантацій та всебічним розвитком національної трансплантаційної системи.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up