Тепер киснева станція є і у Романові!

Тепер киснева станція є і у Романові!

Ще рік–два тому навіть бувалі, із чималим досвідом роботи лікарі не могли сповна уявити, наскільки важливою для сучасного лікарняного закладу стаціонарного типу є наявність кисневої станції, яка спроможна системно і стабільно генерувати кисень для подачі у відповідні відділення та спеціально обладнані місця для найтяжчих хворих.

Однак дві хвилі пандемії COVID-19, які накрили світ упродовж лише одного року, багато чому навчили. І один із найперших висновків полягав у тому, аби забезпечити інфекційні відділення лікарняних установ киснем для підтримки найтяжчих «ковідних» хворих.

Про кисень, про потребу десятків, а вже дуже швидко – сотень балонів у кожній із лікарень, куди доправляли хворих на COVID-19 пацієнтів, заговорили всі. Пізньої осені 2020-го року, коли друга хвиля коронавірусу досягла свого піку за всіма показниками та вимірами поширення пандемії, тема кисню, поставки, заправки балонів із життєво важливим газом вийшла на перше місце. Звісно ж, до проблем і потреб лікарень найпершим чином долучалась влада, але часто бувало, що керівники медичних закладів зверталися до представників бізнесу, аби кисень закупити чи дістати якомога швидше, без будь-яких бюрократичних процедур, які могли коштувати пацієнту найдорожчого – життя. Адже часто лік вівся на години, бо кількість хворих стрибкоподібно зростала, а ресурсів балонного кисню у лікарнях залишалося на добу, а бувало – й на години.

Відео дня

«Тема кисню, кисневих балонів восени та взимку 2020/2021 року була на вустах не лише у медиків, але й у кожного, хто розумів їхню важливість для порятунку найтяжчих хворих на COVID, – каже генеральний директор ТОВ «ВІВАД 09» Ігор Ходак. – Звісно ж, до мене також зверталися із проханням допомогти, дізнатися, посприяти чи знайти все нові й нові партії балонів із киснем. Зрозуміло, допомагав усім, чим міг: телефонував, дізнавався і виділяв власні кошти, аби, наприклад, наша Романівська лікарня не мала проблем із киснем для хворих. Водночас як бізнесмен, як господарник, рахуючи вартість балонного кисню, розумів, що генерація кисню на базі самого лікарняного закладу вирішить фактично усі проблеми із забезпеченням киснем будь-якого хворого. Ще важливіше, що лікарі будуть переконані, що рятівний кисень для найтяжчих хворих у них завжди під рукою. Так, власне кажучи, народилася ідея встановити кисневу станцію у чуднівській лікарні, для чого я інвестував більше пів мільйона коштів нашого підприємства. Хто ще не забув, нагадую, що на початку квітня поточного року таку станцію ми відкривали у Чуднові. Але вже тоді я відповідально заявив, що і для романівської лікарні питання про обладнання кисневої станції є гостро актуальним. Звісно ж, на процедурні питання, на всілякі узгодження та ухвали щодо встановлення кисневої станції у Романові пішло більше трьох місяців. За цей час суттєво зросла вартість устаткування, але я від своєї обіцянки ні на йоту не відхилився – так само, як у Чуднові, виділив пів мільйона гривень із власного бюджету. Ось тепер, у вересні 2021-го, киснева станція готова до роботи і у романівській лікарні. Як представник бізнесу вважаю, що своє соціальне зобов’язання перед громадою, перед своїми земляками я виконав сповна. Робив це лише з однією метою – аби убезбечити хворих від найтяжчих наслідків та проявів підступної і тяжкої хвороби».

16 вересня 2021-го року за присутності десятка працівників Романівської лікарні відбулася процедура офіційного відкриття кисневої станції. Директор КНП «Романівська лікарня» Ірина Серт зазначає, що відтепер очолюваний нею заклад має альтернативні джерела постачання кисню для хворих пацієнтів: поряд із новозбудованою кисневою станцією залишається у цілковитій готовності до роботи і склад із кисневими балонами. Однак відтепер, враховуючи можливості кисневої станції генерувати (виробляти) близько 60-ти балонів кисню за добу, неважко підрахувати, що усі 50 ліжкомісць для лікування важкохворих на коронавірус пацієнтів будуть забезпечені киснем у повному обсязі. Розповідь директорки КНП «Романівська лікарня» Ірини Серт тут же доповнив інженер-енергетик цього ж закладу Петро Марчук. Він детально розповів про кожен із етапів генерації кисню, про гарантії надійності та безпеки встановленого устаткування. Воно насправді додало колективу Романівської лікарні впевненості, а ще неабияк підвищило статус головної медичної установи на території Романівської селищної ради. Бо хто і щоб не казав про опорні лікарні, про досконалість оснащення госпітальних округів, медичну допомогу люди хочуть отримувати поряд і вдома. Так – зручніше!

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up