Ситуація із застосуванням пестицидів на території області є задовільною та контрольованою - результати досліджень

Ситуація із застосуванням пестицидів на території області є задовільною та контрольованою - результати досліджень

Результати дослідження на пестициди в Житомирській області за 12 місяців 2018 рік опублікував Житомиський обласний лабораторний центр МОЗ України.

У зв’язку з інтенсивним використанням земель необхідно вести систематичний контроль за рівнем її забруднення пестицидами. Так, обсяг застосування пестицидів для захисту основних сільськогосподарських культур в Житомирській області за 2018 рік склав 1461 тонн на 2133000,8 гектара, тобто на 1 гектар площі використано 685 г пестицидів. Порівнюючи з іншими країнами, це не дуже і багато. Так, найбільш інтенсивно використовуються пестициди в Японії (47 кг активної речовини на 1 гектар ), а також в Західній Європі (Бельгія – 12 кг, Франція – 6 кг).

Численні виробники гербіцидів і пестицидів, рекламуючи свою продукцію, здебільшого зазначають, що вона є нешкідливою для тварин, корисних комах, для рослин, які безпосередньо обробляються, а також для людини. Та насправді, якщо для окремих тварин, птахів і комах з їх відносно короткою тривалістю життя це в деякій мірі є правдою, то щодо людини, багаторічних рослин, а також тварин і птахів з тривалою довжиною життя це є прямий обман. І пояснення цьому дуже просте: гербіциди і пестициди, як би правильно ви їх не застосовували, навіть якщо вони у момент застосування та протягом декількох тижнів прямо не впливають безпосередньо на сільськогосподарську рослину, яку ви обробляєте, те все одне накопичуються в її клітинах. Відповідно, ви, а також тварини, птахи потім вживаєте ці пестициди у складі рослини і її плодів у їжу. Крім того, пестициди з кожним роком все більше накопичуються в ґрунті, в ґрунтових водах і знову і знову потрапляють до вашого організму, накопичуються там і отруюють його. А на короткоживучих тварин, птахів і корисних комах вони впливають на генетичному рівні, з покоління в покоління, що може призвести до вкрай негативних наслідків, в том числі і для людини, адже від існування багатьох комах (наприклад – бджіл) в повній мірі залежить існування людства.

 Україна підписала угоду про Асоціацію з Євросоюзом. Але, в ЕС (і не лише в ЄС) дуже обмежене або навіть категорично заборонене використання багатьох використовуваних в Україні гербіцидів, пестицидів та міндобрив. Наприклад,  в багатьох країнах світу повністю заборонене використання гербіциду гліфосат, який досі є найбільш використовуваним гербіцидом у світі. Це відбулося після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я визнала його шкідливим для людини через те, що він може призвести до ракових захворювань.  Ми знаємо ці препарати від торгової марки «Раундап» («Roundup») та від інших торгових марок під різними назвами «Торнадо», «Лонтрел», «Ураган»,  «Гліфосфат», «Отаман», «Гліфошанс», «Рауль» та інші.

Відео дня

Лабораторія залишкових кількостей пестицидів за 12 місяців 2018 ріку дослідила 1396 проб харчових продуктів та об’єктів навколишнього середовища (грунту, води, повітря). Завдяки купівлі нового сучасного обладнання розширився перелік досліджуваних пестицидів. Збільшилась кількість виявлень пестицидів, так харчових проб було виконано 247, з яких у 30 випадках були виявлені залишкові кількості пестицидів, що не перевищують ГДК, а саме: конфідор, карате, ридоміл, раундап, рогор, актеллік. Як свідчать дані лабораторних досліджень, найбільш забруднені мікрокількостями пестицидів – овочі, так як вони безпосередньо обробляються отрутохімікатами.

В поточний період було проаналізовано 1268 проб води, з них 461 проба централізованого водопостачання, 602 проби з колодязів та свердловин.

За 12 місяців поточного року виконано 283 проби ґрунту по 452 інгредієнтах, відсоток виявлень залишків пестицидів складає 7,1, з них хлорорганічні сполуки – 6 виявлень. Нагадуємо, що ДДТ і ГХЦГ можуть зберігаються в ґрунті протягом десятиріч. Фосфорорганічні пестициди характеризуються незначною стабільностю, але такі як хлорофос у ґрунті зберігаються більше року, фосфамід і метафос -1,5 року.

В цілому, зважаючи на результати проведених досліджень можна зробити висновок, що ситуація із застосуванням пестицидів на території області є задовільною та контрольованою.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up