Що їсти восени, аби підвищити імунітет: корисні поради

Що їсти восени, аби підвищити імунітет: корисні поради

Корисне сезонне харчування – це одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період.

Для того, щоб без стресу підлаштуватися і адаптувати свій організм до нових погодних умов, недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб, важливо також переглянути свій щоденний раціон.

ЦГЗ України підготував прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування:

Відео дня
  • Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.

  • Надавати перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільша концентрація поживних речовин, яка необхідна. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква - джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

  • Контролюйте та обмежте вживання солодкого (цукру). Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограм, пам`ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань (серцево-судинні захворювання, ожиріння, карієс, хвороби печінки та деяких видів раку). ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендуємо зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

  • Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та червону риба. Повноцінне харчування допоможе залишатися ситим протягом довгого часу та зберігати хорошу фізичну форму.

  • Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Татьяна Коваленко

    Я своїй донечці даю компот із шипшини та сухофруктів. Ще перед школою Альпікол пропивали. Це природний комплекс для профілактики простудних захворювань. Нам добре допоміг зміцнити імунітет.
  • Ирина Тарасенко

    Мед, лимон та імбир теж вживаю. А імунітет укріплюю Альпіколом. Усі складові добре підвищують імунітет. Мені він ідеально підходить. Я на порядок менше хворіти почала.
  • Наталья Графская

    Я сама профілактиці застуди дуже багато уваги приділяю. Нічого не ігнорую: ні фруктів, ні овочів, ні гігієни. З аптечних засобів Альпікол, мені найбільше до вподоби. І склад прекрасний, і відмінний ефект, і діткам з 3 років можна.
  • Анна Манько

    Згодна, що харчування - важливий чинник сильного імунітету. Але мені все одно в осінньо-зимовий період потрібен додатковий захист. Терапевт виписала сироп Альпікол для підвищення захисних сил організму. Мені подобається, що він із натуральних компонентів, зокрема, містить плоди чорної бузини. Добое допомагає. За всю зиму хворіла лише раз на застуду, і то вже через пару днів почувала себе чудово.

keyboard_arrow_up