Що таке пневмококова інфекція і кому варто від неї вакцинуватися

Що таке пневмококова інфекція і кому варто від неї вакцинуватися

Станом на 1 травня 2020 року в Україні від пневмококової інфекції вакцинувалися 1 135 людей. Повторно імунізувалися — 552 особи.

Радить Житомирський обласний центр громадського здоров'я:

Людям віком від 65 років або з хронічними захворюваннями рекомендовано вакцинуватися від пневмококової інфекції. Саме ця інфекція провокує розвиток бактеріальних пневмоній, що під час пандемії #COVID19 є критичним фактором. Щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань.

Пневмококова інфекція #передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом.

Відео дня

Пневмокок є збудником інвазійних і неінвазійних захворювань: бактеріємії, сепсису, менінгіту, пневмонії, бронхіту, гострого середнього отиту. Зокрема, торік було зареєстровано 50 випадків пневмококового менінгіту, з яких 22 — у дітей. Для порівняння, у 2018 році зареєстровано 43 випадки пневмококового менінгіту, із них 10 — у дітей.

Захиститися від захворювання можна завдяки вакцинації. В Україні щеплення проти пневмококових захворювань відноситься до рекомендованих. Це означає, що вакцину можна придбати за власний кошт.

Імунізацію проти пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинами, передбаченими Календарем щеплень.

Імунізуватися можна у будь-якому віці в приватних або державних медичних закладах.

Нагадаймо, що 22 квітня цього року набула чинності Постанова головного державного санітарного лікаря України про Організацію заходів із вакцинації в умовах пандемії нової коронавірусної інфекції COVID-19. Ця постанова розроблена на основі рекомендацій Центру громадського здоров’я України.

Відповідно до постанови потрібно організовувати роботу закладів охорони здоров’я для проведення безперервної вакцинації.

Слід забезпечувати чітке дотримання правил інфекційного контролю під час щеплень. Всі пацієнти під час вакцинації повинні бути у медичних масках, а медичні працівники — у масках та рукавичках. Дітей та дорослих, які хочуть вакцинуватися, перед щепленням повинен оглянути лікар та дати дозвіл на імунізацію.

Станом на 1 травня цього року в Україні провели:

🔷понад 85 тисяч щеплень новонародженим проти туберкульозу вакциною #БЦЖ;

🔷більш ніж 70 тисяч щеплень від поліомієліту дітям до року;

🔷понад 70 тисяч щеплень #АКДП вакциною для профілактики дифтерії, кашлюку, правця дітям віком до одного року;

🔷майже 500 тисяч щеплень #АДП_М вакциною для профілактики дифтерії та правця серед дорослих.

У середньому це лише 20% від плану, що в декілька разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. Нагадуємо, що будь-яке порушення планової вакцинації, навіть на короткий період, призведе до спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up