Профілактика туберкульозу – одна із основних проблем сучасності!

Профілактика туберкульозу – одна із основних проблем сучасності!

Туберкульоз – спільне інфекційне захворювання людини та тварини, яке викликається патогенними бактеріями з роду мікобактерій, так званою туберкульозною паличкою Коха.

В природі мікобактерії відомі п’яти типів. Людину вражають 3 типи мікобактерій: до 90% захворювань людей викликається «людським» типом, інші 10% - «бичачим» і «пташиним» типами.

Туберкульоз продовжує залишатися глобальною проблемою у світі, оскільки на рівень захворюваності впливають не лише медичні аспекти та особливості збудника, але й рівень соціально-економічного стану суспільства, тобто це не тільки важка інфекційна хвороба, а й соціальна проблема.

Поширення туберкульозу набуло загрозливих масштабів. За даними ВООЗ, збудниками туберкульозу інфіковано третину населення Землі, тому Україна не є винятком. Кожну годину одна людина помирає від цієї небезпечної хвороби. Один хворий на відкриту форму туберкульозу може за рік заразити до 15 людей. Тенденція до росту туберкульозу відмічається в світі і в Україні зокрема. Тому в квітні 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз глобальною небезпекою. З 1996 року всі країни світу 24 березня проводять у себе Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Відео дня

В Україні щороку реєструється до 40 тис. нових випадків захворювання на туберкульоз, помирає щороку до 10 тисяч хворих. Значні труднощі виникають при лікуванні хворих, які інфіковані мультирезистентними штамами мікобактерій. Ці збудники стійкі до протитуберкульозних засобів, тому захворювання, як правило, закінчується летально.

У м. Житомирі ситуація із захворюваності туберкульозом також залишається напруженою. У 2017 році було зареєстровано 129 нових хворих на туберкульоз органів дихання, в тому числі 86 (66,7%) з відкритою формою, які виділяють збудник у навколишнє середовище. Але наведені цифри – це випадки лише вперше діагностованого туберкульозу. Враховуючи тривалий період лікування, наявність загострень та рецедивів хвороби, фактична кількість потенційно небезпечних для оточуючих хворих туберкульозом значно більша. Станом на 1 квітня 2018 року року у м. Житомирі на обліку перебуває 206 вогнищ бацилярного туберкульозу, в тому числі в третині осередків поруч з тими, хто захворів, живуть діти.

Заражаються туберкульозом головним чином від хворих людей, рідше – через молоко, сири, м’ясо хворої на туберкульоз худоби. Можливість зараження збільшується при постійному або тривалому спілкуванні з хворим на бацилярний туберкульоз. Найбільш небезпечним фактором передачі збудників цієї хвороби є харкотиння хворих, в якому міститься велика кількість туберкульозних паличок. У висохлому харкотинні, в затемненому приміщенні, в килимах, м`яких іграшках, постільній білизні і особистих речах хворого збудник туберкульозу може зберігатися до 12 місяців. Збудник потрапляє в організм людини переважно з пилом, дрібними краплями харкотиння, тобто повітряно-краплинним шляхом, а також через різні предмети довкілля.

Майже всі люди – одні раніше, інші – пізніше – зустрічаються з мікобактеріями туберкульозу. Проте розвиток хвороби залежить від стану захисних сил організму. Вірогідність захворіти на туберкульоз значно вища при наявності хвороб, які знижують імунітет. Це – цукровий діабет, виразкова хвороба, хронічні захворювання легень, а також алкоголізм, наркоманія, ВІЛ-інфікування. Такі хворі


 

входять в групу ризику з туберкульозу і повинні проходити флюорографічне обстеження щороку.

Щороку підлягають обстеженню також особи декретованих груп населення – працівники підприємств громадського харчування, торгівлі, харчової промисловості, медичні працівники, працівники дитячих і підліткових навчальних та виховних закладів, підприємств комунально-побутового обслуговування. Решті населення потрібно проходити профілактичне флюорографічне обстеження органів грудної клітки не рідше 1 разу на 2 роки.

Ранніми ознаками туберкульозу є швидка втомлюваність, втрата ваги, надмірна пітливість, загальне нездужання, задишка, підвищення температури тіла, особливо у вечірні години до 37,5 град., появою тривалого (більше 3-х тижнів) кашлю з виділенням харкотиння або без нього.

Своєчасно виявити захворювання на туберкульоз можна за допомогою лабораторного дослідження мокротиння та флюорографічного обстеження легень, а у дітей – за результатами щорічної постановки реакції Манту.

Одним із основних методів профілактики туберкульозу є проведення профілактичних щеплень вакциною БЦЖ, які проводяться новонародженим дітям в пологових відділеннях та повторна ревакцинація дітям у віці 7 років.

Для запобігання захворюванню на туберкульоз слід дотримуватися таких правил:

  • намагайтеся вести здоровий, активний спосіб життя, не паліть, не зловживайте алкоголем;

  • проводьте систематичне вологе прибирання приміщень, меблів, не допускайте накопичування пилу, частіше провітрюйте кімнати;

  • утримуйтеся від купівлі продуктів на стихійних ринках, особливо молочної та м’ясної  продукції;

  • не рідше 1 разу на 2 роки проходьте профілактичне флюорографічне обстеження органів грудної клітки (з 15 років), а якщо ви належите до групи ризику – щороку;

  • стежте за обов’язковими щепленнями вакциною БЦЖ новонароджених і дітей у віці 7 років та щорічною туберкулінодіагностикою шляхом постановки проби Манту;

  • намагайтеся обмежувати своє спілкування з хворими на туберкульоз, в першу чергу оберігайте дітей від контактів з хворими на туберкульоз родичами чи знайомими;

  • при наявності частих контактів з хворими на туберкульоз обов’язково звертайтеся до дільничних лікарів для позачергового обстеження.

Пам’ятайте, що заразитися туберкульозом легко, а лікування потребує тривалого часу!

  Лікар-епідеміолог ДУ «Житомирський

  обласний лабораторний центр МОЗ України» А.С.Крицький

  Завідувач Житомирського

міськрайонного відділу І.М.Киричук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up