Планова вакцинація: які щеплення потрібно робити дітям та дорослим

Планова вакцинація: які щеплення потрібно робити дітям та дорослим

Національний календар профілактичних щеплень забезпечує захист від 10 хвороб. Ці вакцини гарантуються державою на безоплатній основі. Переважно всі щеплення згідно Календаря потрібно зробити у дитячому віці. Є й такі, що потрібно повторювати через певний час і у дорослому віці.

Отже, згідно Національного календаря щеплень ще у дитинстві всі українці мають бути вакциновані відтуберкульозу (БЦЖ), гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції та поліємеліту.

«Календар складено так, що в 1 рік дитина має отримати більшість щеплень і мати імунітет від цих захворювань», - наголошує педіатр-інфекціоніст Житомирської центральної міської дитячої лікарні Анна Кухарук.

Відео дня

Отже, від яких хвороб та в якому віці варто вакцинувати дітей.

Вакцинації для профілактики гепатиту В підлягають усі новонароджені, вакцинація проводиться моновалентною вакциною у перший день від народження, у 2 місяці та 6 місяців

Проти туберкульозу (БЦЖ) дитину щеплюють від туберкульозу на 3-5 добу від народження, ще в пологовому будинку. Якщо вакцина спрацювала, у дитини буде позитивна реакція Манту та рубчик в місці щеплення. Але бувають випадки, коли організм не реагує на щеплення, і рубчика немає. Тоді дитині роблять Манту, і якщо реакція негативна, то в 7-річному віці роблять ревакцинацію БЦЖ. Якщо ж реакція позитивна, то повторювати вакцинацію дитині не потрібно. Якщо дитина не було щеплена в пологовому будинку, вакцинацію слід провести якомога швидше.

Проти кору, паротиту та краснухи вакцинація проводиться комбінованою вакциною (КПК) у віці 12 місяцівРевакцинацію для профілактики кору, паротиту та краснухи проводять дітям у віці 6 років. Лише дві дози КПК захищають від хвороб.

Щеплення для профілактики дифтерії, правця проводять дітям у віці 2, 4 та 6 місяців, далі у 18 місяців, 6 років та 16 років. Вакцинуватися проти дифтерії потрібно кожні десять років.

Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна  ревакцинація.

Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Щеплення від кашлюку роблять дітям за схемою 2-4-6-18 місяців.

Вакцинація проти дифтерії, працю та кашлюка проводиться комбінованою вакциною.

Вакцина для профілактики поліомієліту (ІПВ) застосовується для перших двох щеплень.  Вакцина ОПВ застосовується для 3–6 щеплень (третьої вакцинації та вікової ревакцинації) при відсутності протипоказань до ОПВ. ІПВ щеплюють у 2 та 4 місяці, а ОПВ – у 6 та 18 місяців, та ревакцинують у 6 і 14 років.

Вакцинація для профілактики Hib-інфекції, може проводитись моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Ця вакцина вводиться у 2, 4 та 12 місяців. Ця вакцина захищає від групи інфекцій, що викликає гемофільна паличка типу b. Збудник цієї інфекції може викликати серйозні ускладнення: менінгіт, отит, пневмонію, артрит та ін.

Якщо у дитини порушений Календар щеплень, або взагалі немає щеплень, потрібно якомога швидше надолужити за рекомендаціями вашого лікаря.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up