Окріп не насичує киснем: розвінчуємо фейки

Окріп не насичує киснем: розвінчуємо фейки

“ЗОЖ”, на який ми заслужили. В соцмережах знову розносять фейк про окріп, як «єдине й швидке поповнення організму киснем хворого» (саме так — «киснем хворого»).

При чому це подають під виглядом здорового способу життя.

Ми це раніше спростовували https://bit.ly/3u2Wp8b, але брехню продовжують масово поширювати. Та й під нашим дописом деякі читачі люто нас критикують, мовляв, «всі адекватні врачі рекомендують пити теплу водичку і особливо коли хворієш — для пришвидшення обміну речовин».

Аналогічні поради опублікувало Головне управління Держспоживслужби в Херсонській області. Ба більше — на їхньому сайті йдеться про шкоду холодної питної води на противагу користі теплої. Щоб розуміти, які саме твердження ми розглядаємо, прочитайте цей текст https://bit.ly/2XQxIA3

Відео дня

Розглянемо різні дослідження на цю тему. Повний перелік можна знайти за посиланням https://bit.ly/3lOaLp5 Ми ж наведемо лиш кілька. (UPD: науковцем відкликано один коментар).

✔️Щоденне пиття достатньої кількости води має важливе значення для підтримки всіх функцій організму, включно із травленням та обміном речовин, випорожненням, підтримкою нормальної температури тіла та здоров’я органів і тканин.

✔️Вживання великої кількості води може допомогти організму вивести токсини, сприяти травленню та запобігти запору. Але немає переконливих доказів, що холодна вода шкідлива для організму або травлення.

Невелике дослідження, проведене 2013 року, з’ясовувало вплив питної води при різних температурах у шести людей, які були зневоднені після помірних фізичних навантажень. Науковці виявили, що зміна температури води впливає на реакцію потовиділення учасників і на те, скільки води вони випили. Оптимальна температура води у дослідженні становила 16°C, тобто температура прохолодної водопровідної води, оскільки учасники пили більше води і менше потіли.

✔️Дослідники дійшли висновку, що питна вода при температурі 16°C може бути найкращою температурою для регідратації у зневоднених спортсменів.

✔️Вживання води під час їжі не призводить до проблем із травленням — ба більше, це сприяє кращому травленню https://bit.ly/3AJkYcs

Далі - про насичення організму киснем, який він буцімто отримую з теплої води:

✔️Насправді немає жодного зв’язку між питтям гарячої води й рівнем кисню в крові. Тут можна було б навести багато аргументів:

— і про те, що зі зростанням температури розчинність кисню (максимальна концентрація зв’язаного кисню) у воді знижується https://bit.ly/3tJ1WPW;

— і про те, що травна система не розкладає воду на водень і кисень (для цього потрібно багато енергії, і це була б взагалі вибухонебезпечна суміш).

❗️Але найголовніше:

Коли ви щось п’єте, це «щось» потрапляє в травну систему. А кисень у кров потрапляє через дихальну систему — вона для цього й існує. Травна система не призначена для насичення крові киснем. Якби травна система могла насичувати кров киснем у достатній кількості, дихальна взагалі б атрофувалася через непотрібність.

На зображенні може бути: напій, водойма та текст

Джерело: По той бік новин

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up