Обережно, ботулізм: як уберегтися?

Як повідомляє Держпродпотребслужба, у чотирьох регіонах України зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, які спричинені вживанням в’яленої та копченої риби.

Обережно, ботулізм: як уберегтися?

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

З метою профілактики ботулізму необхідно:

- дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;

- перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);

- зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;

- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

17:55 Прокуратура Житомирщини проти рішення обласної ради щодо незаконного погодження спецдозволу на видобування лабрадориту 17:35 На Житомирщині голова міськради порушив антикорупційне законодавство: продав землю за 222 тис грн і не повідомив про суттєві зміни у майновому стані 17:17 Житомирська гонщиця Тетяна Ященко фінішувала в топ-20 на чемпіонат світу з велоспорту 17:02 Маленькі рятувальники вже наступають на п’яти професіоналам Від читача 15:54 Допоможіть моїй донечці побачити цей світ власними очима 16:43 Житомирянин відзначив 100-річнй ювілей 16:25 На Житомирщині судять добровольців терористичної організації "Донецька народна республіка" 16:19 Рейдерські маневри: а хто запитав у селян? 16:00 Фестиваль «Берегиня Полісся» вже вчетверте зібрав житомирян на свято 15:40 Зимові запаси: традиція чи необхідність? 15:18 В уряді розповіли, за рахунок чого можуть збільшитись місцеві бюджети 15:02 Житомир - місто туалетів: хто змінив назви на Google картах? 15:01 Дитяча недільна школа при Свято-Михайлівському соборі провела «День здоров'я - 2018». ФОТО, ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 14:44 Сильний вітер зірвав дах з одного з новоград-волинських магазинів 14:20 Розірвати контракт з директором водоканалу та впровадити предмет «Основи християнської етики» у школах: чого хочуть житомиряни 14:00 Нинішня влада приречена 12:44 Проголосуй з 1 по 10 жовтня за проекти бюджету участі 12:20 Національний банк ввів в обіг оновлену банкноту номіналом 20 гривень 12:01 Замість шкільних уроків - інтерактивні уроки в Музеї космонавтики 11:45 Всього за 10 днів житомирянка оформила документи для усиновлення 2 дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up