Обережно, ботулізм: як уберегтися?

Як повідомляє Держпродпотребслужба, у чотирьох регіонах України зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, які спричинені вживанням в’яленої та копченої риби.

Обережно, ботулізм: як уберегтися?

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

З метою профілактики ботулізму необхідно:

- дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;

- перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);

- зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;

- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

16:55 Олександр Усик спробує зібрати всі боксерські нагороди світу 16:20 Понад тисячу нових робочих місць створили на підприємствах Житомирщини у 2018 році 16:18 Після аварії на 127-му кілометрі траси Київ - Чоп в реанімації - двоє дітей. ВІДЕО 16:01 Шість жінок з Житомира отримали нагрудний знак "Мати-героїня" Від читача 13:09 НАТО закликає вивести російські війська з Донбасу 15:44 На Житомирщині 6 закладів охорони здоров’я вже отримали гроші за пацієнтів 15:34 Прокуратура розслідує моторошне ДТП за участю маршрутки 15:18 Незабаром добровольці Житомирщини отримають статус учасників АТО 14:56 Автотроща під Глибочицею: не всі загиблі ідентифіковані + ВІДЕО 14:40 Жителі області можуть подати заяву на виплату невикористаної частини субсидії до 1 вересня 14:17 10 потерпілим у ДТП надають медичну допомогу. Телефони медичних закладів 14:15 На Малинщині лось спричинив ДТП ізагинув 14:02 Вперше для вступу на медичні спеціальності абітурієнти мають подолати поріг 150 балів ЗНО 12:45 Житомирською митницею ДФС видано 2927 сертифікатів форми EUR.1 12:24 Голова ОДА Ігор Гундич оголосив День жалоби 21 липня у зв'язку з загибеллю 10 людей у ДТП під Житомиром 12:10 У ДТП під Житомиром загинули 10 людей. ОНОВЛЮЄТЬСЯ 12:02 Святкування на мільйони: скільки влада витратить на День міста-2018 11:44 Жителя Черняхова, який організував незаконний цех з виготовлення алкогольного фальсифікату, оштрафовано на 55 тис. грн 11:21 Радомишльська ОТГ переймає успішні практики сільського зеленого туризму 11:20 За 5-10 років в Україні зникнуть плацкартні вагони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up