Обережно, ботулізм! На Житомирщині вже зареєстровано 2 випадки небезпечної хвороби

Обережно, ботулізм! На Житомирщині вже зареєстровано 2 випадки небезпечної хвороби

В Україні вирує небезпечна інфекція – ботулізм. За даними Міністерства охорони здоров’я, тільки за останні 3 місяці в країні було зареєстровано понад 60 випадків захворювання на ботулізм, причому 9 людей загинули від цієї хвороби, і, як не прикро, причиною смерті став дефіцит сироватки від ботулізму.

У Житомирі, на щастя, випадків захворювання на ботулізм цьогоріч ще не було. Проте, як повідомили нам на гарячій лінії управління охорони здоров’я Житомирської міської ради, минулого року цифри були менш втішні – у 2016 році двоє житомирян захворіли на ботулізм, один із випадків став смертельним.

Що ж стосується ситуації по області, то протягом минулого року зареєстровано 5 випадків спалаху ботулізму, внаслідок чого шестеро осіб постраждали і один випадок – летальний.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Світлана Кончаківська розповідає: у цьому році на Житомирщині вже було 2 випадки і є двоє потерпілих.

Відео дня

«Усі випадки є побутовими і пов’язані із вживанням продукції домашнього виробництва, а не промислового. Це консерви, гриби, тушонки тощо», – пояснила Світлана Кончаківська.

У той же час офіційно зареєстрованої вакцини для лікування цього небезпечного захворювання в Україні наразі немає. Так, у випадку з 19-річною бердичівлянкою, котра потрапила до лікарні з діагнозом ботулізм 20 червня, врятувати дівчину вдалося лише завдяки сироватці, яка хоча й використовується, та не зареєстрована в Україні. Знайшли її в телефонному режимі в одній з приватних клінік Києва. Вартість ліків склала 3 200 грн. На щастя, сироватка допомогла і одразу після ін’єкції стан пацієнтки покращився. Причиною отруєння стали консервовані гриби, котрі дівчина вживала разом зі своїм батьком, причому захворіла лише донька.

Супрун пообіцяла сироватку. Офіційний сайт МОЗ мовчить.

Разом з тим 21 червня в мережі з’явилася інформація про те, що протягом тижня в Україну мають привезти 100 доз сироватки від ботулізму, яку ПРОООН виділила Україні як гуманітарну допомогу. Про це у пресі повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Також вона зазначила, що Кабінет Міністрів виділив 380 тис. гривень на закупівлі сироваток проти ботулізму, правця та дифтерії. З її слів, МОЗ також розраховує на виділення додаткових 120 тис. гривень на закупівлі цих препаратів у вересні.

Однак наразі на офіційному сайті Міністерства відповідної інформації не оприлюднено.

Через спалах ботулізму та відсутність в Україні сироватки рекомендую виключити з продуктів харчування в’ялену рибу, м’ясо

Євген Гончар, сімейний лікар, член громадської ради МОЗ:

«Спалахи ботулізму відбуваються сезонно. І червневий спалах був цілком прогнозованим.

У минулому році було зафіксовано близько ста випадків, з початку цього року, за даними Міністерства охорони здоров’я, 62 випадки, дев’ять з яких летальні.

Джерелом ботулізму є продукти харчування – зазвичай, це в’ялена та копчена риба і м’ясо, ковбаси, гриби, овочі.

У цьому році у більшості випадків причиною була придбана у супермаркетах в’ялена риба. За зовнішнім виглядом або якимось іншими показниками зрозуміти, чи є в продукті збудник ботулізму – неможливо.

Саме тому на літній сезон, особливо за умови відсутності сироватки та спалаху захворювання, рекомендую виключити з продуктів харчування в’ялену рибу, м’ясо. У разі ж підозри (здута упаковка, наприклад) продукт краще викинути або ж просмажити чи прокип’ятити.

Залежно від кількості збудника та його серотипу ботулізм може проявляється по - різному. Зіпсований продукт може з’їсти кілька людей, а захворіти – лише один, той, у кого збудник ботулізму та токсин у шматку їжі знаходився у достатній концентрації».

Розрізняють неспецифічні (спостерігаються при звичайних отруєннях) та специфічні симптоми ботулізму.

Член громадської ради МОЗ Євген Гончар розповідає:

«Неспецифічні симптоми ботулізму – це нудота, біль у животі, блювання. Специфічні – сухість у роті, зміна голосу, порушення зору, м’язова слабкість, опущення верхніх повік, порушення ковтання, порушення дихання.

Симптоми можуть проявитися через годину, через кілька днів, а можуть і взагалі через десять днів. Миттєва форма прояву ботулізму – дуже небезпечна. У цьому випадку час іде на години, для того щоб не допустити летального випадку лікування, потрібно почати якомога швидше».

Яка зараз ситуація з ліками?

Як розповів сімейний лікар Євген Гончар, до 2014 року МОЗ закуповував сироватку у Росії. Потім набули чинності нові регуляторні акти, за якими виробникам потрібно надавати GMP сертифікат – міжнародний сертифікат якості. Російським виробникам, згідно з російським законодавством, цей сертифікат не потрібен, а питання забезпечення цими ліками має безпековий характер. Саме через відсутність цього сертифікату сироватку неможливо зареєструвати в Україні.

«У свою чергу європейські виробники, які мають цей сертифікат, не подавали заявки на реєстрацію та поставки в Україну. Можливо, через те, що потрібна дуже обмежена кількість сироватки.

Відповідальність за закупку цих ліків лежить на місцевих органах влади, але через відсутність зареєстрованих в Україні виробників вони не змогли її закупити. Саме через це сироватки не закуповувались з 2014 року.

Сьогодні виходом із ситуації може бути внесення зміни у державний бюджет та виділення додаткових коштів на закупку ліків через міжнародні організації – ПРООН, ЮНІСЕФ, Crown agency. Наскільки мені відомо, європейська сироватка коштує значно дорожче за російську, близько 4 тис. доларів.

Варіант із внесенням змін до бюджету не дуже ймовірний. Як мінімум – він не оперативний. Внесення змін у законодавство – це тривалий процес. До того ж потрібен додатковий час на оголошення тендерів та оформлення необхідної документації.

Складність у тому, що коло використання цього препарату дуже обмежене, тому його не можна просто придбати в аптеках у сусідніх країнах. Його виробляють тільки в об’ємах, потрібних для виконання поставок за вже підписаними контрактами. Тому навіть якщо звернутися до міжнародних компаній з проханням поставити препарат в Україну за кошти або без них – вони його можуть просто не мати» – пояснює Євген Гончар.

Євген Гончар: «Наскільки мені відомо, МОЗ веде переговори про те, щоб міжнародні організації надали нам вакцину як гуманітарну допомогу».

«Чекаємо, що з цього вийде, – зауважує член громадської ради МОЗ. – Сьогодні при випадках ботулізму родичі хворого самотужки шукають сироватку: через знайомих медиків, через оголошення в Інтернеті намагаються вийти на «сірі» та «чорні» поставки з Білорусі та Росії. Вживати такі препарати – це великий ризик, оскільки невідомо, де зберігався цей препарат, наскільки він якісний».

Що в результаті робити у випадку з ботулізмом?

«Необхідно спробувати знайти сироватку, а також максимально швидко звертатися до лікарні. Хворого слід госпіталізувати в інфекційну реанімацію, де він отримає необхідну допомогу. Йдеться про штучну вентиляцію легень, промивання шлунку та інші заходи. І навіть за відсутності сироватки у лікарні нададуть допомогу, яка значно збільшить шанси на успішне лікування.

Також необхідно зазначити, що схожа ситуація може нас очікувати і з іншими інфекційними захворюваннями: дифтерія, сказ, правець, малярія, отруєння від укусів змій і павуків – ліків для них також немає. Тому я раджу обов’язково вакцинуватись, щоб мінімізувати ризики», – підсумував сімейний лікар, член громадської ради МОЗ Євген Гончар.

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом «VoxConnector».

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up