Новації від МОЗ: лікарі виписуватимуть рецепти за новими правилами

Новації від МОЗ: лікарі виписуватимуть рецепти за новими правилами

В Україні набули чинності нові вимоги до виписки рецептів на усі ліки, крім наркотичних та психотропних.

22 травня 2018 року вступили в дію нові вимоги до виписки рецептів на ліки та медвироби. Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепту. Проте поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

Нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який буде зручнішим як для медзакладів, так і для пацієнтів. Про це журналістам «20 хвилин» розповів головний лікар КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Іван Дідик.

За словами головного лікаря, поки електронний рецепт поступово впроваджуватимуть, то нові поля заповнюватимуть на паперових бланках.

Відео дня

«Нові вимоги стосуються лише рецептів форми №1  «Ф-1». Заклади охорони здоров'я можуть використовувати стару форму паперового рецепту форми ф-1 до того часу, поки наявні бланки не закінчаться. Нові вимоги не розповсюджуються на рецепти на препарати інсуліну, поки в електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, не будуть внесені необхідні технічні зміни», - зазначив Іван Дідик.

Також Іван Дідик повідомив, що найближчим часом МОЗ планує розпочати пілотний проект електронного рецепту в рамках програми «Доступні ліки».

«Наразі вже відомі регіони, де впроваджуватиметься цей проект. Для тестування електронного рецепту є м. Вінниця та Вінницька область, м. Дніпро та Дніпропетровська область, м. Івано-Франківськ та Івано-Франківська область, м. Черкаси та Черкаська область і місто Бахмут»,- зазначив  головний лікар КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради.

Крім того, за новими правилами рецепти можуть виписувати лікарі, які здійснюють медичну практику як фізичні особи-підприємці.

У міністерстві переконані, нововведення сприятимуть посиленню контролю над виконанням урядових та регіональних програм.

Додамо, електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його можуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up