Нітрати в ранніх овочах

Нітрати в ранніх овочах

Нітрати – це солі азотної кислоти (селітри), які є в овочах і фруктах.

Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту значно більше сполук азоту, ніж необхідно для їхнього розвитку. Внаслідок цього тільки частина нітратів синтезується у рослинні білки, а інші потрапляють в організм людини в чистому вигляді через плоди, коріння і листя овочів.

Нітрати вступають в реакцію з гемоглобіном крові і позбавляють червоні кров´яні тільця можливості насичувати клітини киснем. В результаті порушується обмін речовин, дестабілізується нервова система, слабшають захисні функції організму. Крім того, нітрати знижують вміст вітамінів в їжі. Регулярне їх надходження в організм людини навіть в невеликих дозах зменшує кількість йоду, а це призводить до збільшення щитовидної залози. Встановлено, що нітрати також пов´язані з виникненням пухлин у шлунково-кишковому тракті і сприяють розвитку шкідливої кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини. Отже, шкода нітратів для здоров´я людини є небезпечною.

Ранні овочі перед вживанням необхідно обробляти. Найкраще їх варити або вимочувати у несолоній воді, бо сіль затримує шкідливі речовини. Коли овоч стане м'яким, рідину одразу слід злити. Вимочувати овочі треба в теплій воді не менше години. Тоді з них виходить майже 80 відсотків отруйних речовин. Огірки, буряк, моркву потрібно чистити і відрізати краї, помідори – вимочувати. З капусти варто зняти кілька верхніх листків.

Відео дня

Знову і знову застерігаємо вас: не спокушайтеся занадто ранньою городиною та садовиною, зачекайте справжнього сезону. А якщо у вас виник сумнів щодо якості овочевого продукту, вимагайте від продавця наявность сертифікату або свідоцтва якості. При відсутності документа про якість продукту ви можете звертатися для проведення лабораторного контролю овочів в санітарно-гігієнічну лабораторію Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України за адресою: вул. В.Бердичівська, 64. Дослідження проводяться лабораторією, акредитованою в системі ISO/IEC 17025:2006, що підверджено сертифікатом національного Агентства з акредитації України від 14.06.2013р №2Н1432.

Завідувач відділення                                                  Н.Г. Головченко

організації санітарно-гігієнічних

досліджень  

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up