Нітрати – це солі азотної кислоти (селітри), які є в овочах і фруктах.
Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту значно більше сполук азоту, ніж необхідно для їхнього розвитку. Внаслідок цього тільки частина нітратів синтезується у рослинні білки, а інші потрапляють в організм людини в чистому вигляді через плоди, коріння і листя овочів.
Нітрати вступають в реакцію з гемоглобіном крові і позбавляють червоні кров´яні тільця можливості насичувати клітини киснем. В результаті порушується обмін речовин, дестабілізується нервова система, слабшають захисні функції організму. Крім того, нітрати знижують вміст вітамінів в їжі. Регулярне їх надходження в організм людини навіть в невеликих дозах зменшує кількість йоду, а це призводить до збільшення щитовидної залози. Встановлено, що нітрати також пов´язані з виникненням пухлин у шлунково-кишковому тракті і сприяють розвитку шкідливої кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини. Отже, шкода нітратів для здоров´я людини є небезпечною.
Ранні овочі перед вживанням необхідно обробляти. Найкраще їх варити або вимочувати у несолоній воді, бо сіль затримує шкідливі речовини. Коли овоч стане м'яким, рідину одразу слід злити. Вимочувати овочі треба в теплій воді не менше години. Тоді з них виходить майже 80 відсотків отруйних речовин. Огірки, буряк, моркву потрібно чистити і відрізати краї, помідори – вимочувати. З капусти варто зняти кілька верхніх листків.
Знову і знову застерігаємо вас: не спокушайтеся занадто ранньою городиною та садовиною, зачекайте справжнього сезону. А якщо у вас виник сумнів щодо якості овочевого продукту, вимагайте від продавця наявность сертифікату або свідоцтва якості. При відсутності документа про якість продукту ви можете звертатися для проведення лабораторного контролю овочів в санітарно-гігієнічну лабораторію Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України за адресою: вул. В.Бердичівська, 64. Дослідження проводяться лабораторією, акредитованою в системі ISO/IEC 17025:2006, що підверджено сертифікатом національного Агентства з акредитації України від 14.06.2013р №2Н1432.
Завідувач відділення Н.Г. Головченко
організації санітарно-гігієнічних
досліджень
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер