Не безкоштовна медицина: які послуги хочуть зробити платними

Не безкоштовна медицина: які послуги хочуть зробити платними

В Міністерстві охорони здоров’я запрошують всіх бажаючих взяти участь у публічному обговоренні ціноутворення медичних послуг.

 

Єдиний підхід

Очікується, що розроблена МОЗ України єдина методика розрахунку вартості медичних послуг дозволить закладами охорони здоров’я встановлювати економічно обгрунтовані тарифи, дотримуватися державної дисципліни цін та дасть можливість місцевим органам виконавчої влади проводити розрахунок вартості платних медичних послуг в єдиному порядку.

У відомстві впевнені, затвердження Методики забезпечить стандартизацію та уніфікацію підходів до обліку витрат у закладах охорони здоров’я України та закладе базові принципи універсальної національної системи розрахунку вартості медичних послуг.

Представники медичної галузі з цим погоджуються, кажуть, що єдина уніфікована методика розрахунку вартості медичних послуг значно полегшить роботу медпрацівників. Про це у коментарі журналістам «20 хвилин» розповіла начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Відео дня

«Наразі розрахунки калькуляції медичних послуг у нас проводяться по окремим нашим закладам, але якщо буде єдина методика, то це дійсно значно полегшить життя адміністрації лікарень. У першу чергу тому, що буде єдина методика розрахунку медичної послуги. До прикладу візьмемо лікування окремих неврологій, нам це дасть змогу прорахувати, скільки взагалі коштує дана медична послуга», – розповіла Марія Місюрова.

Результати обліку витрат можуть використовуватися для вирішення цілої низки важливих завдань у сфері управління медичною допомогою, зокрема:

· планування та бюджетування (оцінка потреб у ресурсах і прогнозування майбутніх витрат у межах реалізації стратегічних планів у галузі охорони здоров’я з метою формування політики, управління та бюджетування; оцінка витрат на розширення охоплення населення тими чи іншими медичними послугами тощо);

· встановлення ставок оплати постачальникам послуг (створення основи для визначення вартості надання медичних послуг у межах системи розрахунків із постачальниками; використання відповідної інформації у рішеннях щодо охоплення населення медичними послугами та під час формування політики щодо розрахунків із постачальниками; здійснення порівняння витрат зі встановленими тарифами на оплату медичних послуг тощо);

· поліпшення внутрішнього управління постачальника послуг (здійснення порівняння структури витрат та результатів діяльності різних підрозділів або служб медичних закладів; встановлення стандартів та контрольних показників з метою збільшення підзвітності; надання даних для прийняття обґрунтованих рішень з метою поліпшення управління, а також якості та ефективності діяльності постачальників медичних послуг тощо).

За що доведеться заплатити

Всі медичні послуги умовно розділені на три «пакети». Держава повністю оплачує «гарантований», або «зелений», пакет. Сюди входить оплата невідкладної допомоги, а саме: допомога при ураженні електричним струмом, пожежі та обмороженні більше II ступеня, кровотеча із судин, отруєння, інсульти, інфаркти, набряк легенів, гостра ниркова недостатність.

Держава ж заплатить за первинну допомогу: заходи щодо профілактики, діагностики захворювань. Крім того, буде повністю оплачена паліативна допомога.

Медичні послуги в рамках «зеленого» пакета будуть надавати медичні установи як державні, так і приватні, у яких є відповідна ліцензія. Держава почне фінансувати «зелений» пакет вже з 2018 року. Далі йде так званий «синій» пакет, який передбачає спільну оплату медичних рахунків. До цього пакету входять послуги вузькопрофильних лікарів: алергологів, венерологів, гінекологів, кардіологів, мануальних терапевтів, логопедів, нейрохірургів, педіатрів, пульмонологів та ін. Але точний перелік спеціалістів та послуг на даний момент ще не затвердили.

Для спеціалізованого лікування щорічно буде встановлюватися Державний гарантований пакет медичних послуг з прайсом  на кожну службу спеціаліста та лікарні. Ця сума буде відшкодовуватися державою, інше – коштом хворого. Фінансування планують розпочати з 2020 року.

До «червоного» пакету входять спеціалісти, за лікування у яких 100% заплатять самі пацієнти – це стоматологи та пластичні хірурги.

Повністю державою будуть оплачені тільки медичні послуги, які надаються військовим АТО.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up