Народні «ліки» проти гіпертонії: чи дійсно вони є ефективними і безпечними?

Народні «ліки» проти гіпертонії: чи дійсно вони є ефективними і безпечними?

У МОЗ розповіли, чи дійсно народна медицина допомагає боротися з гіпертонією. 

Артеріальна гіпертензія (або гіпертонія, гіпертонічна хвороба, АГ) – це захворювання (або серйозний розлад здоров'я), за якого кров надмірно тисне на стінки артерій ізсередини, що може підвищити ризик пошкодження серця та кровоносних судин у мозку, нирках та інших органах. Гіпертонія — одна з основних причин передчасної смертності у всьому світі. Чим вищий артеріальний тиск, тим вищий ризик мозкового інсульту, ішемічної хвороби серця та передчасної смерті. Навіть невелике підвищення тиску несе в собі істотний ризик для здоров'я. 

Останніми роками з проблемою підвищеного кров’яного тиску стикається все більше людей та все частіше АГ діагностується в осіб молодого віку. Здебільшо це наслідки сучасного життя: неповноцінне харчування, малорухливий спосіб життя, зайва вага, постійний стрес, зловживання шкідливими звичками тощо.

Артеріальна гіпертензія вимагає постійного спостереження та лікування задля підтримки нормального кров’яного тиску і зниження ризику ускладнень. Поширеність цього захворювання зумовлює виникнення альтернативних методів лікування. Часто можна почути, що такі методи є дешевшими, ефективнішими та не шкодять організму, як це ніби роблять таблетки. Але чи справді ці народні рецепти є такими дієвими?

Відео дня

Серед народних методів зниження кров’яного тиску часто фігурує часник. За словами його прихильників, часник стимулює вироблення оксиду азоту та сірководню, що розслабляє кровоносні судини, а речовина аліцин, яка міститься в цій рослині, має знизити рівень «поганого» холестерину. Однак добитися цього буде вкрай важко, бо навряд чи хтось готовий з’їсти 30 головок часнику за раз. Дійсно, є препарати на основі часнику, які мають достатню концентрацію аліцину, однак вживати їх слід суто за рекомендаціями лікаря.

Нерідко серед народних рецептів можна зустріти і суміш часнику, лимону та меду. Нібито цей рецепт, яким користуються тибетські монахи (як нам повідомляють на різних ресурсах), допомагає очистити судини, що призведе до нормалізації кров’яного тиску. Шкоди від такої суміші не буде (якщо ви не маєте проблем з рівнем цукру), проте дієвість його під питанням. Ви лише втратите дорогоцінний час, а хвороба прогресуватиме.

Ще одним міфом виступає «лікування» содою. Ніби содовий розчин «звільняє» судини від холестеринових бляшок. Змушені вас розчарувати: харчова сода не здатна це зробити. Навпаки, через неконтрольоване вживання соди може погіршуватися загальне самопочуття та підвищуватись артеріальний тиск (до складу соди входить натрій, який і підвищує тиск).

Дехто пропонує «лікуватися» настоянками, як-то з бузку. Однак це вкрай небезпечно, оскільки може виникнути алергічна реакція на компоненти. До того ж певні складники взагалі містять отруйні речовини (той же бузок). 

Щоб не наражати себе на небезпеку та не давати хворобі прогресувати, доцільно звернутися до лікаря, який підбере вам спеціальне лікування, включно з конкретними лікарськими засобами, які мають доведену дію. Крім того, варто переглянути ваш спосіб життя: більше рухатися, зменшити вживання солі та шкідливої їжі, відмовитися від куріння та алкоголю, зменшити рівень психоемоційних навантажень та нормалізувати сон. 

Не призначайте собі лікування самостійно, знайшовши чудодійні рецепти в інтернеті, або ж за порадою рідних та друзів, які не мають фахової освіти та досвіду лікування серцево-судинних захворювань. Харчові добавки, магнітні браслети та диски, енергетичні практики не замінять лікування.

Важливо знати, що на початкових стадіях артеріальна гіпертензія може ніяк не проявлятись. Проте підвищений артеріальний тиск запускає каскад патологічних змін у серці, судинах, нирках, сітківці ока, головному мозку, що призводить до виникнення головного болю, погіршення зору, пам'яті, cну, зниження розумової діяльності, розвитку інфаркту міокарда та інсульту. 

Лише ефективна взаємодія з лікарем, з урахуванням вашого анамнезу та індивідуальних ризиків та ведення здорового способу життя є найкращим комплексним методом у підтримці нормального кров’яного тиску та уникнення ускладнень серцево-судинних захворювань. У сучасних умовах відповідну консультацію з лікарем можна отримати за допомогою телемедицини або онлайн.

МОЗ України

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up