Народити і вижити: Житомирський перинатальний центр бореться із материнською смертністю

Народити і вижити: Житомирський перинатальний центр бореться із материнською смертністю

Післяпологова кровотеча залишається основною причиною материнської смертності  є надзвичайно актуальною проблемою, яка потребує нагального вирішення. У це складно повірити, але незважаючи на високий рівень розвитку сучасної світової медицини, проблема смертності жінок від післяпологових кровотеч залишається дуже актуальною для системи охорони здоров’я.

 

 

Смертність від пологових кровотеч в Україні вища, ніж у країнах Європейського союзу. Післяпологова кровотеча залишається основною причиною материнської смертності й є надзвичайно актуальною проблемою, яка потребує нагального вирішення. Основними причинами такого високого рівня є неправильне розпізнавання та лікування кровотеч, що здебільш пов’язано з недостатньою кваліфікацією медичного персоналу.

21 жовтня в Житомирському обласному перинатальному центрі відбулася прес-конференція з проекту «MSD для матерів», на якій були присутні глобальний керівник програми «MSD для матерів» Навін Рао, генеральний директор компанії MCD в Україні Ільдар Сейтяг’яєв, директор української програми «Здоров’я жінок» благодійної організації “JSI – Ukraine” Олег Кузьменко, головний лікар перинатального центру Юрій Вайсберг .

Саме тут було презентовано новий симуляційно-тренінговий кабінет, оснащений презентаційним обладнанням, інструментарієм та пологовим манекеном-симулятором, які необхідні для навчання команд медпрацівників.

Відео дня

Також всім присутнім було продемонстровано, як за допомогою ляльки-симулятора проводяться навчання, моделюються можливі реальні ситуації, оскільки в процесі пологів та зупинення масивної післяпологової кровотечі задіяна ціла група медичних працівників, то дуже важливо організувати їх командну роботу. Манекен, під назвою Ноель, дозволяє за допомогою комп'ютерів задати всі необхідні параметри породіллі та навчити лікарів орієнтуватися в конкретній індивідуальній ситуації. Ляльці-симулятору задають різні параметри ускладнень і лікарі мають встигнути зупинити кровотечу.

Тому лікарі працюють із лялькою, як із живою людиною. Їй вводять ліки, роблять масаж, відновлюють дихання, нормалізують тиск. Комп’ютер реагує на маніпуляції лікарів. Якщо все зроблено вірно, «пацієнтці» стає краще, якщо ні,  можна "відіграти" назад. Крім Ноель у симуляційному центрі є ще макет для епідуральної анестезії, кілька макетів немовлят та три тренажери для імітації пологів, з якими можна проводити виїзні заняття.

Лише породіллі Житомирської й Миколаївської області мають такі манекени.

«Тільки уявіть собі, що кожні 2 хвилини в світі від ускладнень, пов’язаних із народженням дитини, помирає жінка, тобто близько 800 жінок на день. Звісно, у першу чергу потерпають від цієї проблеми країни, що розвиваються, але й в багатьох розвинених державах статистика є невтішною. Але більшості з цих трагічних смертей можна було б уникнути, якби всі лікарі були добре треновані, знали, як саме треба діяти у складних випадках, адже рахунок тоді йде буквально на хвилини. У країнах Європи проект «MSD для матерів» націлений на 2 країни – Україну та Румунію, адже смертність тут залишається високою як для європейського рівня. А навички, які набувають медичні працівники на симуляторах, дозволять врятувати багато життів», - зазначив Навін Рао.

З метою підвищення рівня кваліфікації лікарів та побудови в них навичок швидко та злагоджено діяти у випадку виникнення кровотечі в породіллі, було започатковано нову освітню програму, в рамках якої компанія MSD надала грант міжнародній благодійній організації JSI, що має багаторічний досвід у реалізації програм з медичної освіти. За цей  час вже пройшли навчання більше 550 медичних працівників.

Головний лікар перинатального центру Юрій Вайсберг розповів, що сьогодні медперсонал в пологових будинках навчають, як правильно ліквідувати наслідки будь-яких ускладнень під час пологів.

«Протягом багатьох років наш центр працює в авангарді сучасної медичної науки. Нова навчальна програма, яка починається вперше в Житомирі. На сьогодні по області на 1000 пологів припадає близько 24 випадків післяродової кровотечі. Саме до нас приїздять жінки з найважчими випадками перебігу вагітності, і не тільки з усієї області, але й з інших регіонів країни, — адже ми маємо найсучаснішу апаратуру і досвідчених фахівців. На базі перинатального центру наш персонал пройшов навчання, потім навчали медиків з усієї області. Було проведено більше як 300 тренінгів. Загалом навчання пройшли близько 2,5 тисяч лікарів. Ми прагнемо створити світ, де жодна жінка не вмирає, даруючи життя дитині. Тож будемо сподіватися, що даний проект допоможе зберегти сотні життів у нашій країні», - наголосив він.

Як зазначив Ільдар Сейтяг’яєв, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), рівень материнської смертності в Україні у 4–5 разів вище, ніж у сусідніх європейських країнах. Тому  в підготовці лікарів необхідний систематичний та інноваційний підхід, адже потрібно швидко й вміло реагували на складні та високостресові ситуації, якими є акушерські післяпологові кровотечі.

На завершення прес-конференції учасники проекту розповіли, що кровотеча та інші ускладнення при вагітності та пологах, можуть призвести до інвалідизації жінок, і щоб цього уникнути планують далі працювати над цим проектом, зберігаючи материнські життя.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up