На Житомирщині цього року зафіксували смерті від менінгококової інфекції і кору: спеціалісти нагадують про вакцинацію

На Житомирщині цього року зафіксували смерті від менінгококової інфекції і кору: спеціалісти нагадують про вакцинацію

На жаль, епідемічна ситуація не лише в нашій області та Україні, а й в усьому світі ускладнюється, - зазначають фахівці Житомирського лабораторного центру МОЗ України.

Фахівці обласного лабораторного центру прийняли участь в науково-практичній конференції з міжнародною участю «Інфекції та імунітет», яка відбулась 16-18 жовтня 2019 року в місті Києві. На конференції розглянуті питання епідемічної ситуації найбільш загрозливих для життя інфекцій та найефективніший спосіб їх попередження – вакцинація. 

У Житомирській області через проблеми з імунопрофілактики, які ми маємо в суспільстві останні 10 років, актуальними є захворювання, що керуються засобами специфічної профілактики, а саме кір, кашлюк, правець, поліомієліт, менінгококова інфекція. Якщо і надалі рівень охоплення вакцинацією дорослого та дитячого населення не буде відповідати не нижче 95%  і не буде створений колективний імунітет до найбільш важких інфекцій можна очікувати подальше погіршення епідемічної ситуації з тяжкими наслідками.   

Вже третій рік поспіль триває спалах кору.  Із літа 2017 р. в Україні на кір захворіли більше 115 000 людей, 41 з яких померла. Це найпотужніший спалах за останні 20 років та найбільший серед країн Європи. 

Відео дня

З початку цього року в області на кір  вже захворіло майже в 3 рази більше людей, ніж за весь минулий рік. Одна дитина померла.  Зареєстровано 14 спалахів інфекції, переважно в дитячих організованих колективах. Хоча останні тижні кількість хворих дуже незначна, говорити про стабілізацію ситуації враховуючи стан вакцинації дитячого та дорослого населення зарано.    Беззаперечним аргументом щодо важливості щеплень проти кору є наступні дані: у переважній більшості захворілих (1192 випадки з початку поточного року  із 1678 зареєстрованих –  71%) були відсутні необхідні щеплення.

Неблагополучна ситуацію з дифтерії у світі, міграційні процеси в суспільстві, відсутність колективного імунітету в нашій країні, можуть призвести до погіршення епідемічної ситуації з цієї інфекції вже сьогодні. Але, в порівнянні з кором, це інфекційне захворювання, що має тяжкий перебіг та  високу летальність, яка навіть при своєчасному наданні адекватної медичної допомоги сягає до 50%. Тож, впоратися з цією інфекцією є набагато складніше. В минулому році в Україні  зареєстровано 10 випадків лабораторно підтвердженого захворювання на дифтерію.

В 2017 році в області вперше за 20 років зареєстровано випадок  правця у дитини, яка була неімунна і  при отриманні незначних пошкоджень (травма ступні) мала важку форму захворювання. До цього часу практично щороку реєструвались випадки у дорослих осіб, в основному віком старше 60 років з летальними наслідками. По Україні в 2018 році зареєстровано 19 випадків, в тому числі 6 випадків у дітей. 

Результати спостереження за кашлюком свідчать про тенденцію до повільного зростання рівнів захворюваності по області і при цьому показники постійно перевищують середньодержавний. За 9 місяців цього року вже зареєстровано 85 випадків, в тому числі 83 випадки серед дітей до 17 років. Групою ризику є діти  до року та 1-4 роки, а тому своєчасність проведення первинного вакцинального комплексу є найголовнішим заходом в попередженні виникнення захворювання.

Потребує значної уваги менінгококова інфекція.  Висока летальність від цієї інфекції обумовлює важливість епіднагляду. В минулому 2018 році зареєстровано 10 випадків у дітей до 17 років. Найчастіше хворіють діти до року та 1-4 роки (всі випадки зареєстровано саме у цих вікових категоріях).  Зареєстровано 3 летальних випадки.  З початку поточного року зареєстровано 9 випадків, у 2-х випадках захворювання закінчились летальними наслідками.

На сьогодні в Україна та області є проблеми з профілактикою поліомієліту. Динаміка охоплення щепленнями проти поліомієліту  дітей до року та двох років відстає в поточному році в цілому по країні майже удвічі, а в нашій області показники знаходяться на другому місці серед найгірших. Необхідно усвідомлювати, що відсутність у дітей до року щеплень ІПВ, які забезпечують індивідуальний захист дітей цієї вікової групи шляхом вироблення захисних антитіл у крові, створює ризик паралітичного захворювання не щеплених дітей. В країні через низький імунний прошарок населення існує загроза поширення дикого поліовірусу, в разі його завезення в країну чи розповсюдження циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів. 

Отже, питання вакцинації в державі та області є надважливим та актуальним.

Національний календар включає щеплення, що є обов’язковими та надаються державою безкоштовно.  Це щеплення проти 10 ти інфекцій: дифтерії, правця, поліомієліту, кашлюку, гемофільної інфекції, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатит В та туберкульозу.  Разом з тим, на сьогодні завдяки вакцинації можна також попередити такі інфекційні захворювання як менінгококова інфекція, ротавірус, вітряна віспа, пневмококова інфекція, гепатит А, вірус  папіломи людини та грип. Епідемічна ситуація з цих інфекцій також викликає занепокоєння. Бажаючі можуть захистити себе чи свою дитину від цих інфекцій, щеплення від яких не передбачені національним календарем, а віднесені до рекомендованих.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up