На Житомирщині майже у 20 % грибів аналіз виявив перевищення вмісту радіоцезію-137

На Житомирщині майже у 20 % грибів аналіз виявив перевищення вмісту радіоцезію-137

У грибах, зібраних на Народиччині, цей показник сягає понад 83 %.

Працівники обласного лабораторного центру протягом цього року дослідили 784 зразків харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 23 зразках, що становить 2,9%

Результатами досліджень подилився обласни лабораторний центр МОЗ України.

Найменування продуктів 9 місяців 2020 р. 9 місяців 2021 р.
кількість досліджених проб / % перевищень кількість досліджених проб / % перевищень
М`ясо 28/21,4 33/-
Молоко 81/- 83/1,2
Гриби 54/24,1 96/19,8
Ягоди 56/3,6 66/4,5
Лікарська сировина 13/- 9/-
Хліб та хлібопродукти 89/- 53/-
Риба 9/- 8/-
Овочі 389/- 394/-
Всього 789/2,7 784/2,9

Перевищення по вмісту цезію-137 виявлені в 2,9% досліджених зразків продуктів харчування. Найбільш забрудненими залишаються  дари лісу і молоко.

Відео дня

Відсоток перевищень по грибах становить 19,8 (по Народицькому району він сягає 83,3%, по Овруцькому району - 71,4%, по Коростенському району - 27,3%, по Малинському району - 6,4%.

Високою залишається забрудненість лісових ягід. Зокрема в Народицькому районі із 8 досліджених зразків 2, в Овруцькому районі із 5 досліджених зразків 1 не відповідають вимогам держстандарту.

Молоко з перевищенням вмісту радіонуклідів зареєстровано лише в 1 зразку із 16 досліджених в Олевському районі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up