МОЗ вперше забезпечить майже всю потребу українців у стентах

МОЗ вперше забезпечить майже всю потребу українців у стентах

Щорічно практично 25 тисяч українців потребують проведення процедур ургентного коронарного стентування у випадках гострого інфаркту міокарда. Зекономлені завдяки роботі спеціалістів із закупівель Crown Agents бюджетні кошти дозволять вперше практично задовольнити річну потребу у стентах.

 

За укладеною із МОЗ угодою було заплановано закупити 10 354 стенти для стентування коронарних артерій. На закупівлю стентів та супутнього обладнання було виділено 155,8 млн грн.

Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров’я: «Користь від співпраці з міжнародними компаніями із закупівель очевидна. На кошти держбюджету-2015 ми закуповували стенти через українські фармкомпанії і тоді було закуплено 7 179 стент-систем. На кошти бюджету 2016 року за участі міжнародних організацій ми планували закупити вже більше 10 тис. стентів. Та завдяки бездоганній роботі спеціалістів Crown Agents було заощаджено значні кошти, що зробило можливим вперше в історії України майже повністю покрити середню річну потребу у стентах».

Crown Agents виконали закупівлі у повному обсязі, зекономивши при цьому більше ніж 50% бюджетних коштів. На заощаджені кошти планується здійснити додаткові закупівлі за цим напрямком згідно із потребами Міністерства охорони здоров’я.

Відео дня

Тетяна Коротченко, Представник Crown Agents в Україні: «На всіх етапах закупівель – від відбору медичних виробів і пошуку постачальників до безпосередньої закупівлі – ми тісно співпрацювали із профільними робочими групами Міністерства охорони здоров’я України та надавали рекомендації з метою погодження найкращих рішень для громадян України. У такий спосіб ми забезпечуємо якість продукту і його відповідність всім технічним параметрам і вимогам згідно з діючим законодавством України та суворими міжнародними стандартами задля задоволення реальних потреб українців».

У рамках вищевказаної програми були закуплені коронарні стенти провідних виробників США у кількості 7 762 одиниці та Європи – у кількості 2 592 одиниці. Вартість одного стенту становить від $70 до $150. Ці стенти повністю відповідають технічним завданням МОЗ України і призначені для екстреної імплантації пацієнтам в перші години гострого інфаркту.

Ефективність процесу державних закупівель досягається за рахунок проведення найбільш прозорих та конкурентних тендерів із рівними умовами для всіх можливих постачальників. Для 29 номенклатурних позицій підпрограми «Стентування коронарних артерій» Crown Agents опрацювали та провели технічну і комплексну перевірку 18 пропозицій від постачальників із 11 країн світу. При цьому для спеціалістів із закупівель Crown Agents в пріоритеті – висока якість продукту.

Наступним важливим етапом після закупівлі стентів, є їх розподіл по регіонам. Так, 5 липня 2017 року у Міністерстві юстиції України був зареєстрований Наказ МОЗ України № 569 від 29.05.2017, який запроваджує принципово новий порядок розрахунку потреби та розподілу МОЗ України стентів серед Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та закладів охорони здоров'я, що належать до сфери управління МОЗ України.

«Корупція вбиває. І це найкраще видно в сфері медицини. Неефективність, непрозорість, неправильний розподіл ресурсів, часто призводять до того, що наші громадяни не отримують тієї допомоги, на яку мають право. Міністерство юстиції послідовно підтримує МОЗ України у впровадженні тих ключових змін, які інколи доводиться відстоювати з боєм. Мін’юст зареєстрував цей наказ, оскільки ми впевнені, що це матиме позитивні наслідки, перш за все, для пацієнта», – прокоментував заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов.

До цього часу розподіл витратних матеріалів для стентування коронарних артерій відбувався в залежності від чисельності населення. Тобто, чим більше населення області, тим більше область отримує «квот» на закупівлю витратних матеріалів, незалежно від того, чи зможуть заклади охорони здоров'я використовувати ці матеріали, чи ні. Наприклад, в Сумській та Чернівецькій областях відсутнє ангіографічне рентгенівське обладнання, яке є обов'язковим для проведення стентування, однак щорічно на ці регіони розподілялися стенти, які не могли бути використані.

З метою справедливого і обґрунтованого розподілу витратних матеріалів для стентування, МОЗ України на основі аналізу проведених за останні 3 роки закладами охорони здоров'я стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, розробило нову формулу розподілу. Відтепер, стенти отримуватимуть саме ті заклади охорони здоров'я, які проводять екстрені процедури стентування для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. Однією з основних вимог до клінік, які отримуватимуть стенти згідно з новим порядком, є не лише наявність ангіографів, але й наявність досвіду та умов для проведення екстрених стентувань. Щоб дійсно вчасно та якісно надати пацієнтам з гострим інфарктом міокарда необхідну медичну допомогу, такі заклади охорони здоров'я мають чергувати 24/7, мати навчених лікарів та реанімаційні відділення для інфарктних пацієнтів.

Новий порядок розподілу стентів забезпечить максимально ефективне використання державних коштів, сприятиме переходу закладів охорони здоров'я на сучасні міжнародні протоколи лікування пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та знизить госпітальну летальність від цього захворювання.

«Наша кінцева мета – розбудова в Україні мережі закладів, де буде здійснюватися ангіографія, стентування, де пацієнт з гострим інфарктом міокарда в найкоротший термін зможе отримати безкоштовне невідкладне стентування. У нас для цього є і умови і можливості», – підкреслив заступник міністра Олександр Лінчевський.

За матеріалами прес-служби МОЗ

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up