МОЗ представило рекомендації зі здорового харчування

Міністерство охорони здоров’я разом із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами 13 грудня презентували національні рекомендації зі здорового харчування та  визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини.

МОЗ представило рекомендації зі здорового харчування

У рамках заходу експерти назвали перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблених на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

До складу рекомендованих продуктів увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей старше 2 років, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

 

«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», - зазначив автор рекомендацій, Президент Асоціації дієтологів України, директор Державного Підприємства "Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України", кандидат медичних наук і доцент Олег Швець. ​

Перша в історії України тарілка здорового харчування стала основою для національної інформаційної платформи «ПроЗдорове», покликаної наблизити кожного українця до здорового та збалансованого раціону. Платформа розроблена у рамках програми Рекомендацій зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян.

«Відповідальна роль держави – впровадження реформ охорони здоров’я, покликаних змінити ставлення українців до свого здоров’я та харчування зокрема. Однією з найпоширеніших світових практик, яка дозволяє досягти цієї мети, є поширення і популяризація харчової культури на національному рівні. Сьогодні Україна теж стала на цей шлях. Це тільки перший крок, і те, наскільки він буде успішним, чи працюватиме він на побутовому рівні, залежить від кожного з нас», - відмітила в ході заходу Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України.

«Раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності протягом усього життя. Але, на жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння. Проект «ПроЗдорове» покликаний подолати старі стереотипи і довести, що здорове харчування може бути смачним, доступним і корисним», – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

За матеріалами прес-служби МОЗ

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

17:55 Кубковий поєдинок ЛНЗ-Лебедин - ФК "Полісся" транслюватиметься ОНЛАЙН​​​​​​​ 17:35 18 серпня житомирян запрошують на благодійний концерт на підтримку Ніни Кірсо 17:20 На Житомирщині готують Перспективний план формування об’єднаних громад без «білих плям» 17:00 Депутат Бердичівської райради придбав будинок за понад 100 тис грн і не повідомив про суттєві зміни у майновому стані Від читача 13:09 НАТО закликає вивести російські війська з Донбасу 16:44 У Попільнянському районі ліквідували понад 21 тис. кв. м ямковості 16:19 На Житомирщині вже 14-ий потопельник з початку року 16:00 НБУ презентував нову 20-гривневу купюру 15:52 Запрошуємо скуштувати 12 малинових страв на фестивалі малини у Малинівці 15:44 У Попільнянському районі вшанували пам'ять прикордонників ІІ Світової війни 15:19 Про нарахування боргів за тепло 15:12 Стань профі в рекламі на Facebook. Online семінар 15:00 Алергики, обережно: цвіте амброзія 14:40 Житомирські поліцейські розповіли про результати перевірки маршрутних автобусів 14:15 На фестиваль «Мі-мі-соль» приїде письменниця Ірен Роздобудько 14:00 Шість дистанцій та новий формат. Стартувала реєстрація на ІІІ космічний напівмарафон в Житомирі 12:40 Ще у 14 школах Житомирщини в серпні завершать створення медіатек: наразі тривають ремонти 12:18 Житомирським водіям збільшать кількість місць для паркування 12:01 Через 32 роки піісля Чорнобильської катастрофи в продуктах все ще виявляють цезій-137 11:43 За 2 місяці підприємства Житомирщини погасили заборгованість із заробітної плати на півмільйона гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up