Моторошна статистика: чому Україна лідирує за смертністю матерів і немовлят

Моторошна статистика: чому Україна лідирує за смертністю матерів і немовлят

Україна продовжує лідирувати за показниками материнської та дитячої смертності серед інших країн Європи.

За даними міжнародного оцінювання, у 2015 році в Україні було 120 випадків материнської смертності, в той час як у сусідній Польщі – 12, Румунії – 56, а у Німеччині – 42. У 2015 році в Україні було 2378 випадків смерті немовлят у перші 28 днів життя, в той час як у Польщі – 1122, Румунії – 1047, а у Німеччині – 1449 випадків.

Здоров’я протягом вагітності безпосередньо залежить від здорового способу життя матері не тільки під час вагітності, але й задовго до цього.

Про проблему смертності немовлят розповіла нам начальник охорони здоров’я при Житомирській міській раді Марія Місюрова.

Відео дня

«Резервом зниження дитячої смертності є: підвищення якості медичної допомоги, особливо первинної медико - санітарної допомоги, впровадження в практику дієвих програм, підвищення професійного рівня лікарів і медичних сестер та вміння раціонального застосування нових перинатальних технологій», – сказала вона.

За словами Марії Місюрової, кожен випадок дитячої смертності аналізується, приймаються відповідні управлінські рішення. Окрім підвищення професійного рівня лікарів з надання допомоги в жіночій консультації, пологових стаціонарах, дитячій лікарні, постійно покращується і матеріально-технічне забезпечення цих закладів.

Пологи як лотерея

Все більше житомирських жінок говорить про те, що пологовий будинок в Житомирі – це лотерея. Щоб пологи пройшли добре, повинні співпасти багато чинників: хороші лікарі на зміні, відповідний день тижня і час доби, вдале розташування зірок і просто людське везіння. Тільки в цьому випадку можна сподіватися, що і породілля, і новонароджений подолають випробування пологовим будинком без шкоди для свого здоров'я і вийдуть з його стін живими.

За словами областного педіатра Житомира Оксани Лук’яненко, одна з основних причин смертності малюків – майбутні мами, котрі нехтували медичним наглядом. Звідси й починаються всі біди.

«У пологові будинки вагітні надходять вже з ускладненням. Це зазвичай відбивається на дитині, для якої не проходить безслідно стрес, пережитий матір’ю. Незважаючи на деякі позитивні зрушення в демографічній ситуації, залишається актуальною проблема здоров’я жінок, які народжують хворих дітей та з малою вагою. Здоров’я новонароджених, рівні розвитку, захворюваності, смертності знаходяться у залежності від стану здоров’я їхніх батьків. Смертність дітей у віці від 7 днів до 1 року в більшості випадків пов’язана з вродженими вадами розвитку. У структурі летальних випадків серед новонароджених є внутрішньоутробне інфікування. Для запобігання цих випадків смерті необхідно забезпечити безпечні пологи і ефективний неонатальний догляд», – зазначила вона.

За словами педіатра, важливо виявити у новонародженої дитини хвороби і лікувати їх, бо якщо хвороба не виявлена і не проводиться відповідного лікування, дитина може важко захворіти і швидко померти.

«Регулярне спостереження за дитиною до року, організація правильного вигодовування та гігієнічного догляду, усунення шкідливих побутових чинників, що проводяться в основному медсестрою, є одними з найважливіших заходів у вихованні здорової дитини», – наголосила вона.

Необізнаність – корінь проблеми

З’явившись на світ, малюк і гадки не має про небезпеки, які можуть чекати на нього в затишному дитячому ліжечку: задуха через відригування їжі, попадання в трахею сторонніх предметів, перебої дихання через нестійкість нервової та дихальної функцій. Схильні до раптової смерті як недоношені так і доношені діти. Несподівано, без будь-якої видимої причини у дитини може відбутися зупинка дихання.

Як наголосила Оксана Лук’яненко, в Житомирі досить часто зустрічаються подібні випадки, які трапилися через необізнаність матерів в таких життєвих ситуаціях.

Для Житомирської області, як і для всієї України, це питання є дуже актуальним. Адже статистика на сьогодні засвідчує, що рівень знань у про те, у яких саме випадках вагітна повинна обов’язково звернутися до лікаря, є дуже низьким.

Без вакцинації

Як на одну з серйозних причин дитячої смертності житомирські лікарі вказують на широке поширення інфекційних захворювань. На жаль, зростання кількості випадків захворювань з цілої низки інфекційних хвороб викликане наслідками відмови від щеплень.

Багато батьків несерйозно ставляться до захворювання на кір, вважаючи її «звичайною» дитячою хворобою, в той час як кір є надзвичайно небезпечним захворюванням і однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку. Навіть «банальний» коклюш вкрай небезпечний для дітей молодше 2-х років. Або ж краснуха, яка, незважаючи на легкість протікання самої хвороби, у вагітних може призводити до серйозних наслідків, викликаючи загибель плода або вроджені вади розвитку, відомі як синдром вродженої краснухи.

Юлія Довбня

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up