Через побоювання з приводу поширення коронавірусу, краще, що ми можемо зробити, – зміцнити імунну систему. Прекрасний спосіб зробити це – включити у свій щоденний раціон продукти, які підвищують імунітет. Топ-9 продуктів для покращення роботи імунної системи з посиланням на HuffPost.
Червоний солодкий перець
Червоний солодкий перець – це джерело вітаміну С (він навіть кращий, ніж апельсин). Ще в ньому міститься вітаміни В1, В2, В9, Р, РР та каротин.
Найбільша концентрація вітамінів знаходиться біля плодоніжки перцю, яку часто обрізають. Плоди солодкого перцю бувають трикамерними та чотирикамерними, їх ще називають чоловічими й жіночими відповідно. «Чоловічі» плоди більш жорсткі та ідеально підходять для салатів.
Цитрусові
Так, в перці більше вітаміну С, ніж в апельсині, але нехтувати цитрусовими все ж не варто. Апельсин, грейпфрут, лимон, лайм, мандарин, клементин, помело, бергамот (так-так, він теж цитрусовий) та інші цитрусові дадуть вірусам бій. Ще цитрусові багаті на вітаміни групи В й містять багато фітонцидів. Все це в комплексі вбиває або пригнічує ріст та розвиток бактерій.
Часник
Часник містить селен, який впливає на імунну систему. Ще в ньому є калій, кальцій, фосфор, вітаміни групи В і С, марганець, йод і фітонциди. Фітонциди захищають часник від паразитів та бактерій, а вживання фітонцидів в їжу дає бактерицидний та протигрибковий ефекти. Багато часнику з'їсти не вийде – він збуджує апетит та є досить гострим, що може нашкодити слизовій стравоходу.
Курячий бульйон
При приготуванні такого супу важливо знати, що чим довше вариться курка – тим більше корисних властивостей переходить з неї в бульйон. Але це не розповсюджується на суп з бульйонного кубика. Чим конкретно корисний бульйон? Жиром. Він знімає біль в носоглотці, пом'якшує горло та зменшує запалення. Ще бульйон корисний при гастриті, тому що він сприяє виділенню шлункового соку.
Броколі
Броколі містить клітковину, кальцій, марганець, йод, фолієву кислоту, вітаміни А, В6 і С. Вітаміну А в броколі більше, ніж в інших видах капусти, а кальцію в ньому більше, ніж в молоці. Регулярне вживання броколі покращує роботу серця, покращує травлення, сприяє нормалізації процесів росту та розвитку в організмі. Але споживати в їжу виключно броколі не можна – вони абсолютно не містять в собі жирів, які необхідно отримувати для нормального функціонування травлення.
Мигдаль
Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі. Ще мигдаль очищає кров, допомагає вивести жовч та пісок з нирок й навіть покращує стан організму при бронхіальній астмі.
У 100 г мигдалю міститься 67% магнію від добової норми, 65% фосфору, 26% кальцію і 15% калію. Їсти мигдаль потрібно обережно, тому що всі горіхи входять в групу небезпечних алергенів.
Куркума
Куркума містить вітаміни С, К та вітаміни групи В. Вона корисна при запаленнях. Куркума бореться з вірусами, нормалізує травлення й покращує апетит. Корінь куркуми зовні схожий на корінь імбиру і є основним компонентом приправи каррі. Куркума досить гостра, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.
Шпинат
Шпинат не просто так називають суперпродуктом. Він містить вітаміни А, В2, В6, К, омега-3 жирні кислоти, йод, фосфор, цинк та багато іншого. Важливою складовою шпинату є лютеїн. Він підвищує імунітет та захищає від ракових утворень. Важливо: при термічній обробці шпинат втрачає частину корисних властивостей, тому не варто його довго варити.
Йогурт
Йогурт містить біфідо- і лактобактерії – пробіотики. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують імунітет й пригнічують алергічні реакції.
Найбільш корисний йогурт той, який не містить цукру, зроблений з молока, заквашеного молочнокислими бактеріями без домішок желатину і хімічних добавок.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 19 від 2 липня 2025
Читати номер