Дітям Житомирщини – якісне харчування!

Дітям Житомирщини – якісне харчування!

В Житомирі відбувся семінар-обговорення проєкту регіональної цільової програми «Дітям Житомирщини – якісне харчування».

У приміщенні Житомирського міського ліцею № 25, в четвер 31 жовтня відбулась спільна нарада-семінар, присвячена вирішенню актуальних питань щодо організації безпечного та якісного харчування дітей в організованих колективах.

Захід відбувся за ініціативи заступника голови Житомирської обласної державної адміністрації Наталії Остапченко за участі керівників територіальних структурних підрозділів та представників відділів освіти і науки райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад.

Відео дня

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита у своєму виступі висвітлив актуальність проблеми збереження та зміцнення здоров’я дітей, акцентувавши особливу увагу на важливості створення належних соціально-економічних умов, серед яких безпека харчування є однією з пріоритетних.

Спираючись на детальний аналіз результатів, проведених спеціалістами Держпродспоживслужби області заходів, він озвучив конкретні завдання, які стоять нині перед керівниками органів місцевого самоврядування, адміністрацій закладів освіти та спеціалістів Держпродспоживслужби.

Актуальність питання впровадження в закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), висвітлив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський. Водночас він наголосив на важливості дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на усіх стадіях їх виробництва й обігу.

Участь у нараді також взяла начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ірина Загородня, котра озвучила вимоги санітарного законодавства для закладів освіти та проаналізувала результати здійснення заходів державного нагляду на предмет їх дотримання.

Взагалі під час семінару було зазначено основні напрямки діяльності щодо організації безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти. Саме тому, у прийнятій Програмі дій Уряду основними цілями є: доступ споживачів до якісних і безпечних продуктів; зменшення кількості спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь до 30 випадків на 1 млн. населення.

Держава несе відповідальність за створення соціально-економічних умов, за яких дитина має задовольнити свої потреби у повноцінному та безпечному харчуванні. Для досягнення поставленої мети необхідно: забезпечення  дієвого функціонування державної системи контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів; здійснення систематичного підвищення рівня обізнаності про якість та безпечність харчування дитячого та дорослого населення; підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів у відповідності до вимог санітарного та харчового законодавства; забезпечення використання у виробництві харчової продукції високоякісної сировини.

Наразі розпочата робота по розробці Державної та Регіональних програм щодо забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням.  

Аналіз спалахів гострих кишкових інфекцій протягом останніх п’яти років свідчить, що епідемічна ситуація  в країні є напруженою. При цьому особливе занепокоєння викликає значна кількість спалахів, які зареєстровані в організованих дитячих колективах.

Загалом в Україні за 2016-2019 роки в дитячих організованих колективах зареєстровано 311 спалахів гострих кишкових інфекцій, при яких постраждало 3093 дітей. Тільки за 9 місяців поточного року в державі в закладах освіти виникло 62 спалахи проти 89 за весь минулий рік, під час яких постраждало 626 дітей проти 752 в 2018 році. 

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань в нашій області в поточному році характеризується як стабільна та керована. За 9 міс. 2019 року в області всього зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій, що на 2 спалахи більше ніж у 2018 році. Проте в порівнянні з 2016 кількість спалахів зменшилась більше, ніж в 2 рази (9 міс. 2016р.- 9 спалахів проти 4 - в 2019р.). Під час спалахів у 2019 році постраждало 52 особи, в т.ч. 16 дітей до 17 років (30,8%).

Аналіз спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь свідчить про те, що в області щороку  реєструються спалахи в організованих дитячих колективах.

В поточному році було зареєстровано захворювання 12 дітей на гострий гастроентерит серед учнів ЗОШ №28 м. Житомира. В попередні роки спалахи ГКІ реєструвалися в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Коростенського, Коростишівського, Ємільчинського, Житомирського, Овруцького, Черняхівського, Чуднівського районів та в місті Житомирі.  Всього зареєстровано в дитячих закладах області 11 таких випадків, при яких захворіло 129 дітей. 

Основними причинами виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій були: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в закладах, не дотримання правил особистої гігієни працівниками закладів, порушення поточності виробничих процесів, організації питного режиму для дітей, термінів та умов зберігання швидкопсувних продуктів, відсутність відповідної документації на продовольчу сировину, що свідчить про недостатній контроль з боку адміністрації навчальних закладів за дотриманням вимог санітарного законодавства, зокрема на харчоблоках закладів. 

Окрім безпеки дитячого харчування викликає стурбованість і його якість та виконання натуральних норм харчування. Через недостатнє фінансування норми харчування дітей в закладах, затверджені постановою КМУ від 22.11.2004 №1591, виконуються в середньому на 70%. При цьому діти не доотримують такі продукти харчування як м'ясо, молоко, сир твердий, сметана, риба, яйця та частково овочі, в той же час відмічається перевиконання норм по таких продуктах харчування як хліб, крупи, борошно та ін.

Необхідно відзначити, що при визначенні переможців тендерних торгів на організацію харчування в дитячих закладах, які проводять управління та відділи освіти, враховується лише вартість харчування, а не фізіологічні норми, затверджені Постановою КМУ від 22.11.2004 №1591.  Тому, зазначена вартість забезпечує виконання норм харчування в закладах близько 70% від затверджених норм.

Перераховані недоліки є причиною того, що захворюваність дітей зростає з року в рік, а її показники значно збільшуються з віком дитини. Аналіз захворюваності дітей на хвороби органів травлення, ожиріння, анемії також свідчить про зростання рівнів захворюваності дітей.

Проведений аналіз як інфекційної, так і соматичної захворюваності дітей, аналіз матеріально-технічної бази навчальних освітніх закладів, якості питної води в них свідчать про наявність проблемних питань, які потребують термінового вирішення. Відповідальність за дотриманням вимог  санітарного законодавства покладена на керівників закладів.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up