Чи варто мати вдома пульсоксиметр під час COVID-19

Чи варто мати вдома пульсоксиметр під час COVID-19

В умовах пандемії COVID-19, мабуть, чи не кожна людина задумувалась над тим, щоб придбати в домашню аптечку пульсоксиметр. 

За допомогою цього апарату можна швидко визначити насиченість крові киснем і постійно контролювати його рівень. Якщо у вас вдома буде такий вимірювальний прилад, ви зможете швидко зреагувати у критичній ситуації та вчасно звернутися за медичною допомогою.

Однак не всі знають, що це за прилад, як ним правильно користуватись та на що потрібно звернути увагу, якщо захочете його придбати для домашнього користування. У цьому питанні журналістам «20 хвилин» допоміг розібратися сімейний лікар медичного центру «Медібор» Тарас Буланов.

Відео дня

Що таке пульсоксиметр та для чого його використовують

Пульсоксиметр – це прилад, який показує пульс і кількість кисню в крові. А якщо точніше, він показує відсоток гемоглобіну в крові, що містить кисень. Визначення рівню кисню в крові ще можна назвати сатурацією. 

Якщо цифри на пульсоксиметрі показують від 95% до 98%, то це чудовий результат, який говорить про те, що у вашій крові достатній рівень кисню. Якщо ж нижче 95%, то необхідно прислухатись до свого організму, не впадати в паніку та спостерігати за динамікою сатурації. А якщо ж рівень сатурації дійшов до показника 92%, терміново зверніться до лікаря, оскільки це вже є критичний рівень насичення крові киснем. Якщо ж цифра на пульсоксиметрі нижче 90%, то це показник до госпіталізації, якщо нижче 88% – це вказує на те, що пацієнт терміново потребує підключення до апарату штучної вентиляції легень.

«Гемоглобін відновлений, тобто окислений карбоксигемоглобін, та неокислений мають різний колір. Умовно кажучи, окислений гемоглобін більш червоний, неокислений – більш темний, ближче до синього кольору. На цьому заснований принцип, коли різний гемоглобін по-різному поглинає світло. Пульсоксиметр має датчик, який просвітлює капіляри, які розташовані поза нігтьовою пластинкою або безпосередньо на пучці пальця. На основі цього формується певний відсоток яскраво зафарбованих еритроцитів. Норма пульсоксиметрії, тобто сатурації, як результату, який формується, має становити від 95% до 98%. Показник нижче 95% говорить про зниження оксигнації крові, а показник нижче 92% є критичним рівнем сатурації. Коли сатурація падає нижче 90% – це показ для госпіталізації, коли нижче 88% – це показ для подачі кисню. 

У людини шкіра змінить колір (посиніє) тільки при показнику нижче 90%, але в цей момент пацієнт вже буде перебувати в стані гіпоксії, оскільки через відсутність зовнішніх проявів цього ніхто не зможе помітити. Тому саме пульсоксиметрія допоможе нам побачити ці зміни і вчасно зреагувати. Можна, до речі, не тільки пучку пальця, а і мочку вуха просвічувати, але в нашому випадку пальцеві пульсоксиметри налаштовані більше для пальця», – зазначає сімейний лікар Тарас Буланов. 

Фахівець запевняє, що першочергово все ж краще звернути увагу на динаміку показника, адже цифри сатурації можуть змінюватись залежно від положення тіла та глибини дихання. Тому, якщо прилад покаже 94%, не варто відразу в панікувати, а краще через певний час знову зробити заміри. Також варто звернути увагу на те, чи не холодні пальці під час вимірювання, оскільки цей фактор також може вплинути на результати. 

«В умовах пандемії люди можуть використовувати домашній пульсоксиметр для того, щоб вимірювати динаміку свого стану та насичення крові киснем. Не настільки важливий показник першочергово, як його динаміка. В людини може бути показник 94%, а при цьому вона матиме легку пневмонію. Але більшість пневмоній можна лікувати вдома. Тому все, що до показника 92%, може лікуватися вдома», – наголошує Тарас Буланов. 

Кому пульсоксиметр обов’язково потрібно мати вдома

Пульсоксиметр дійсно є вкрай необхідним для людей, які мають хронічні захворювання дихальних шляхів, таких як бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легень, інші якісь вроджені аномалії або схильність до частих бронхітів. 

«Особливо актуальним є питання, коли люди з легкою формою COVID, які втратили нюх і смак, часто запитують: "А можна мені зробити КТ?". І в таких випадках я відповідаю: "КТ немає сенсу робити, краще купіть пульсоксиметр, який буде кращим та більш чутливим показником, бо КТ – це якась інформація на певний зріз часу". Тобто от зараз є якісь зміни, а які будуть завтра, післязавтра? А з пульсоксиметром ми зможемо це знати. Та і за ціною він набагато дешевше, ніж комп’ютерна томографія легень. І в більшості випадків є абсолютно доцільним заходом», – переконує медик. 

Як правильно обрати пульсоксиметр та чи можуть його замінити сучасні гаджети

В інтернет-магазинах можна придбати пульсоксиметри від 220 грн і вище, в аптеках міста ціна коливається від 600 до 1000 грн. Однак лікар рекомендує все ж підійти до вибору апарату з відповідальністю та запитати у продавця, чи має він на нього відповідний сертифікат якості. 

«З медичної точки зору апарат має бути адекватним, бо інколи він може прибріхувати. Це залежить від торгових марок і від живлення. Є стаціонарні і портативні пульсоксиметри. Стаціонарні найкращі, але їхня ціна дуже кусається, приблизно від 7000 грн. А от звичайні портативні набагато дешевші, від 300 грн. При покупці у продавця потрібно попросити сертифікат на товар, що це медичний виріб, який відповідає стандартам якості», – радить Тарас Буланов.

Також на сьогодні функцію виміру кисню в крові пропонують виробники багатьох сучасних гаджетів: смарт-годинників, фітнес-браслетів. Однак якщо, наприклад, до уваги взяти смарт-годинник, то він розміщується на зап’ясті, де волосяний покрив заважає щільному контакту зі шкірою, через що може бути певна похибка. Тому для таких цілей все ж краще використовувати пульсоксиметр, а за допомогою смарт-годинників та фітнес-браслетів контролювати свій стан для покращення фізичної форми.

Уявіть собі, навіть якщо відкрити Google Play та ввести в пошук такі фрази, як «пульсоксиметр», «виміряти кисень в крові» або ще якісь подібні слова, вам запропонують завантажити більше десятків додатків, які начебто виміряють кисень в крові. І це стосується не тільки пульсоксиметру, додатком вам можуть запропонувати виміряти тиск і навіть зробити кардіограму. 

Однак не варто вірити всьому, що пропонують. Інколи це може збити з пантелику, що потягне за собою відповідні наслідки. Тому майте на увазі: без додаткового обладнання у вас аж ніяк не вийде зробити діагностику самим смартфоном. 

Міряйте зранку і ввечері

Сатурацію рекомендується виміряти двічі на день, зранку і ввечері. Цього буде абсолютно достатньо, аби знати динаміку насичення крові киснем. Згідно з рекомендаціями МОЗ пульсоксиметр перед вимірюванням потрібно розмістити на середньому пальці, повернути доверху долоні, так щоб сам палець в пульсоксиметрі був притиснутий до упору. Потім потрібно увімкнути апарат і зачекати секунд 30, коли буде оптимальна цифра, яка і відповідає за сатурацію. 

Варто відмітити, що на сьогодні майже кожна жінка має на нігтях манікюр: лак, гель-лак або ж нарощені нігті. Однак в разі хвороби, при необхідності виміряти сатурацію лікарі рекомендують на певний час відмовитись від цього задоволення. Причиною цьому є те, що гель-лак може віддзеркалювати або поглинати надлишкове світло, що може значно вплинути на показники, які покаже пульсоксиметр. 

Що обов’язково має бути в аптечці, якщо ви захворіли на COVID

Окрім пульсоксиметра та термометра, вдома мають бути апарати, які відповідають супутнім захворюванням людини, якщо такі є. Адже на період хвороби всі хронічні захворювання загострюються. Якщо це, наприклад, цукровий діабет, то має бути обов’язково глюкометр для контролю рівню цукру в крові. Якщо бронхіальна астма, має бути в наявності піксометр – апарат для визначення пікової швидкості видиху. Якщо людина гіпертонік, то, звісно, в неї має бути тонометр. Якщо ж у людини відсутні хронічні хвороби, то окрім термометра та пульсоксиметра, нічого зайвого купувати не потрібно.

Світлана Цимбалюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Kim Yi

    Я придбав пульсоксиметр на aliexpres за дуже гарною ціною, а знижку знайшов у телеграм каналі @ChinaGoodBuy рекомендую!

    Bonanza Me reply Kim Yi

    Дякую! Те що треба!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up