Будьте обережними: на Житомирщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Цього року у Житомирській області вже зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами, двоє осіб померло.

Будьте обережними: на Житомирщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує правила, яких треба дотримуватися, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирі гриби.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні:

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння:

– Ніякого самолікування! Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдені гриби не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

17:55 Студенти вищих навчальних закладів можуть отримати грант або стипендію від МОН 17:00 Розпочалася реєстрація на всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2019» 16:40 Поліцейські на вул. Східній зупинили велосипедиста з холодною зброєю 16:20 Житомирянин Артем «АЛАБАЙ» Мельник виграв чемпіонат світу з кікбоксингу WАKО Від читача 15:54 Допоможіть моїй донечці побачити цей світ власними очима 16:00 Житомирян запрошують на Покрову відсвяткувати весілля за стародавніми обрядами 15:56 У Любарському районі 16-річна дівчина випила 40 таблеток но-шпи, намагаючись покінчити з життям 15:39 Юнаки «Полісся» перемагають ДЮФК «Жерм» 15:33 У «Житомиртеплокомуненерго» розповіли, чому планують підвищити тарифи на тепло 15:18 На Житомирщині за втручання прокуратури припинено незаконну оренду понад півсотні гектарів землі резервного фонду 15:00 Слідами резонансної пожежі на картонному комбінаті: думка рятувальників 14:40 У Житомирському районі зіштовхнулись фура та легковик 14:20 У 2019 році частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни має скласти 51%, - Геннадій Зубко 14:00 Громади Житомирщини впроваджують досвід розвитку територій польських гмін 12:45 Команда «Полісся» знову перемогла супротивника та піднялась на 2 сходинку турнірної таблиці 12:19 “Житомирводоканал” звертається до отримувачів субсидій: вчасно передавайте показники лічильників 12:00 У Житомирі вночі невідомі підпалили чотири автівки 11:40 У 2019 році має запрацювати механізм «гроші ходять за вчителем» для підвищення кваліфікації педагогів 11:19 Незабаром аналіз крові в житомирських амбулаторіях братимуть лише з вени 11:00 Юні житомиряни - серед 100 найталановитіших літераторів України
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up