Будьте обережними: на Житомирщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Цього року у Житомирській області вже зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами, двоє осіб померло.

Будьте обережними: на Житомирщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує правила, яких треба дотримуватися, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирі гриби.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні:

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння:

– Ніякого самолікування! Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдені гриби не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Коментарі
15:46 В області активізувалися гадюки: двоє покусаних за один день 15:18 Уряд запропонував програму «Україна без контрабанди» 15:04 Прокуратура відібрала у житомирянки незаконно придбану нею земельну ділянку площею 0,8 га 14:40 У Житомирі розшуківці затримали на ринку іноземця з краденим телевізором 14:19 Вже до 2020 року Україна має досягти енергозбереження на рівні 9%, — Зубко 14:00 Вилкул пришел к руководству Рады за документами на снятие неприкосновенности, а их там не оказалось 12:37 Вже з наступного тижня тролейбуси у Житомирі працюватимуть до першої ночі 12:15 Субсидії по-НОВОМУ 12:01 Перекриття даху власного будинку: будівництво та матеріали 11:42 Житомирська компанія відкриває регулярні авіарейси із Житомира до Грузії 11:18 Оперативні дані щодо захворюваності на кір: 24-й тиждень 2018 року 11:00 У Житомирі на базі КП «Гагарінське» хочуть створити громадську пральню 10:46 Житомирська і Хмельницька області проведуть спільне засідання ТЕБ та НС щодо вирішення проблеми забруднення річки Хомора

19 червня група піротехнічних  робіт Управління ДСНС України  у Житомирській області знищила 5 боєприпасів часів минулих війн.

Вистава «Вій» житомирського драмтеатру отримала високу оцінку на фестивалі «Мельпомена Таврії».

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Уляна Супрун.

Молодиків затримала поліція охорони, - повідомляє управління поліції охорони в Житомирській області.

Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up