Ботулізм наступає: як уберегти себе та рідних

Ботулізм наступає: як уберегти себе та рідних

Враховуючи початок сезону масового домашнього консервування, у ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України" нагадують головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму. 

Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих  домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки тощо. Останнім часом, в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології  їх приготування.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно завжди:

  • мити руки з милом до і, часто під час консервування продукції;
  • використовувати безпечну воду;
  • використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;
  • продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;
  • максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;
  • під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму: висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти – використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру;
  • м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури та часу автоклавування;
  • не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, що важко відчистити від піску.

Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати.

У жодному разі не вживайте їжу:

  • із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.  Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість у роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

0
0
0
0
Новини за темою Новини за темою
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

17:55 Юних житомирян запрошують взяти участь у конкурсі з відбору учасників бюро змін "Дитяча демократія" 17:29 Новорічна вантажівка Coca-Cola в Житомирі 17:00 У Житомирській області в ДБСТ та прийомних сім’ях виховується 641 дитина 16:39 У Радомишльському районі серед кущів лохини знайшли боєприпас Від читача 18:31 5 вопросов человеку, впервые побывавшему на Донбассе 16:18 Реконструкція онкодиспансеру та будівництво 22 нових амбулаторій – основні медичні проекти області у 2019 році 16:00 ІІ Форум розвитку ветеранського бізнесу запрошує учасників АТО з Житомирщини 15:53 Патрульні закликають водіїв не заважати снігоприбиральній техніці 15:40 Житомирський медичний інститут один із шести закладів в Україні отримає симуляційний центр та дослідницькі спроможності 15:38 "Тесла" відкриє під Житомиром електрозаправку 15:20 Житомирський футболіст Адерінсола Есеола може повернутися в "Динамо" 15:20 Малинчанин "гастролював" у Брусилівському районі, під виглядом соцпрацівника грабуючи людей 15:01 У Городницькому лісництві Звягельщини затримали чергового лісокрада 14:28 Пожежа у коростенській багатоповерхівці: загинула дитина 14:20 Біля Корчаку повалене дерево спричинило затор: знадобилась допомога рятувальників 14:20 Захворюваність на грип в області перевищила епідпоріг на 12 % 14:00 На Житомирщині за 3 роки капітальні видатки в обласному бюджеті зросли у 9 разів 12:40 Резиденція Святого Миколая в Житомирі майже готова до прийому гостей 12:20 Коростенець викрадав телефонні дроти у багатоповерхівках, в тому числі і в своєму будинку 12:12 Будні бердичівської маршрутки: пасажир побив водія та забрав 700 грн
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up