Ботулізм наступає: як уберегти себе та рідних

Ботулізм наступає: як уберегти себе та рідних

Враховуючи початок сезону масового домашнього консервування, у ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України" нагадують головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму. 

Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих  домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки тощо. Останнім часом, в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології  їх приготування.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно завжди:

  • мити руки з милом до і, часто під час консервування продукції;
  • використовувати безпечну воду;
  • використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;
  • продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;
  • максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;
  • під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму: висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти – використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру;
  • м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури та часу автоклавування;
  • не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, що важко відчистити від піску.

Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати.

Відео дня

У жодному разі не вживайте їжу:

  • із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.  Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість у роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up