4 спалахи гострої кишкової інфекції, 10 випадків ботулізму та один - отруєння грибами, - епідситуація на Житомирщині в 2019 році

4 спалахи гострої кишкової інфекції, 10 випадків ботулізму та один - отруєння грибами, - епідситуація на Житомирщині в 2019 році

Епідситуацію за минулий рік досліджували спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в області.

За 2019 рік в області зареєстровано 4 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок яких постраждало 52 осіб, в т. ч. 16 дітей до 17 років. У 2018 році було зареєстровано 3 спалахи, де постраждало 18 осіб, в т. ч. 6 дітей до 17 років. Спалахи ГКІ були пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: гострий гастроентерит серед учнів загальноосвітньої школи №28 м.Житомира та 3 спалахи сальмонельозу на об’єктах ресторанного господарства та торгівлі: серед відвідувачів кафе «Маячок» с.Старий Любар  Любарського району та кафе «Магнат» с.Соснівка Олевського району; серед осіб, які були присутніми на поминальному обіді, обслуговування якого здійснювало кафе «Вікторія» с.Гальчин Андрушівського району. 

Спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань. Головними причинами спалахів стали: в ЗОШ №28 – порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та хворими; на об’єктах ресторанного господарства та торгівлі – порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, не дотримання правил особистої гігієни працівниками кафе, порушення поточності виробничих процесів, технології приготування страв, правил зберігання сирої та готової продукції, умов миття кухонного та столового посуду, відсутність відповідної документації на продовольчу сировину. 

Окрім того, у 2019 році в області зареєстровано 10 побутових випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 10 дорослих осіб (Любарський район – 4, Новоград-Волинський – 3, Овруцький, Олевський та Бердичівський райони – по 1), в минулому році було зареєстровано 5 таких випадків. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, ікра кабачкова, сало консервоване, консервовані гриби, тушонка рибна та з яловичини. 

Також зареєстровано 1 випадок отруєння грибами в Овруцькому районі, де постраждало 2 осіб, у 2018 р. було 5 випадків з 5-ма потерпілими. 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

12:38 За минулу добу рятувальники ліквідували 6 загорянь сухої рослинності 12:19 Масляна: свято українців 12:00 Завтра нас випробовуватиме атмосферний фронт, а в середу потепліє до +14 11:56 Через штормовий вітер в області знеструмлено 44 населених пункти Від читача 12:01 Українська Соціальна Академія відкрила реєстрацію на онлайн-курс із соціального підприємництва 11:44 На Любарщині автомобіль в’їхав у дерево - двоє людей загинули 11:40 Збірна команда Житомирщини з волейболу - чемпіон України 2020 року 11:38 У Бердичеві потяг смертельно травмував 28-річну жінку 11:20 Житомирські дзюдоїсти завоювали дві медалі на Чемпіонаті України 11:12 В Озерному на території гаражного кооперативу згоріли три гаражі та автомобіль 11:00 Знайдена у дворі житомирської багатоповерхівки граната – навчальна і не становила небезпеки 10:39 Малинчанин, який, скоївши злочин, тривалий час переховувався, перебуватиме під вартою та постане перед судом 10:19 Наслідки негоди: через падіння дерева на газопровід 600 абонентів Іршанська залишилися без газу 10:01 У Житомирі триває реконструкція мереж водоканалу за кошти Світового банку 09:57 Увага! Розшукується 16-річний мешканець Хорошева 09:40 Неповнолітнім учасницям бійки на Бердичівщині оголошено про підозру 09:20 Сьогодні не буде води в Зарічанах та на деяких вулицях Житомира 09:10 Курс валют на 24 лютого: долар дешевшає 09:01 Штормовий вітер, мокрий сніг і дощ: у Житомирі ускладнилась погода
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up