20 % досліджених проб води у школах Житомирщини не відповідає стандартам

20 % досліджених проб води у школах Житомирщини не відповідає стандартам

Найбільш погана ситуація в освітніх закладах Попільнянського, Ружинського та Хорошівського районів.

Про це повідомляє ДУ "Житомирський ОЛЦ МОЗ України".

З метою визначення якості водозабезпечення, спеціалістами центру було здійснено 690 моніторингових обстежень закладів освіти, під час яких відібрано і досліджено 1374 зразки води, із яких 279 (20%) досліджених проб не відповідали стандартам за вмістом нітратів, заліза та мікробіологічним показникам.

Викликає занепокоєння те, що якість води у низцізакладів не покращується протягом ряду років. Найбільша кількість відібраних зразків води у школах Попільнянського  району не відповідає санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками, із 24 досліджених проб води у 12 виявлено понаднормовий вміст заліза, нітратів тощо (Попільнянський ліцей, Новоселицька, Саверецька, Миролюбівська, Попільнянська, Строківська, Ходорківська, Макарівська, Романівська, Корнинська, Кам’янська школи, Андрушківський ліцей).

Відео дня

А у Ружинському районі із 26 проб води не відповідає санітарним нормам 21 проба, що складає 80,7% за рахунок жорсткості, заліза, нітратів (Білилівська і Ружинська гімназії, Бистрицька, Зарудинецька, Вчорайшенська, Роставицька, Чорнорудська 1-3 ст.; Чорнорудська 1-2 ст., Голубівська, Немиренецька, Огіївська, Крилівська, Городоцька, Бистріївська, Зарічанська, Прибережненська, Верхівнянська, Березянська, Вербівська, Ягнятинська, Топорівська школи).

За бактеріологічними показниками найбільше відхилень зареєстровано у школах Хорошівського району 44% (ЗОШ сіл Сколобів, Дворище, Грушки, Рижани, Зубринка, Краївщина, Паромівка, Давидівка), 36,8% в Олевському районі (школи сіл Перга, Андріївка, Калинівка, Сарнівка, Майдан, Сердюки, Зольня, Кам’янка, Замисловичі, Болярка, Жубровичі, Корощино, Пояски, № 1 Білокоровичі), що свідчить про наявність у дослідженій воді умовно-патогенних мікроорганізмів.

Не кращі результати дослідженої води в низці шкіл Овруцького, Хорошівського, Радомишльського, Баранівського, Коростишівського районів.

З метою оперативного реагування та своєчасної ліквідації порушень санітарного законодавства, було надано 106 рекомендацій керівникам (власникам) закладів, надіслано 115 повідомлень, в т.ч. керівникам районів 28, громадам 20, керівникам закладів освіти 72.

Слід пам’ятати, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води є проведення лабораторних досліджень за перерахованими вище показниками, будь якою атестованою лабораторією, в т.ч. лабораторіями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up