Протягом 2017 року фахівцями Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України було відібрано і досліджено 7130 зразків питної води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.
Викликає занепокоєння те, що 17,5% досліджених проб не відповідали гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза, за бактеріологічними показниками.
Споживання такої води є небезпечною для здоров’я дітей, - відзначають фахівці Центру. Особливу занепокоєність викликає наявність у воді понаднормового вмісту нітратів та наявність хвороботворних мікроорганізмів, які, при постійному споживанні такої води, можуть викликати тяжке отруєння організму – метгемоглобінемію та різні інфекційні та вірусні захворювання.
Найбільша кількість проб води, що не відповідала вимогам за фізико-хімічними показниками, була зареєстрована у дошкільних закладах Пулинського, Баранівського, Народицького, Ємільчинського, Любарського, Житомирського районів. За мікробіологічними показниками найбільша кількість відхилень у воді виявлена у навчальних закладах Коростенського, Малинського, Радомишльського, Новоград-Волинського, Олевського, Ємільчинського, Чуднівського, Любарського районів.
У минулому році фахівцями територіальних відділів ДУ”Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України”було обстежено 1434 дитячі заклади, здійснено 8459 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійності, вітамінізації, термічної обробки кулінарних виробів, води питної) та 40745 мікробіологічних досліджень (гігієнічних змивів, бактеріологічних досліджень страв, води питної).
Загалом у порівнянні з 2016 роком по області на 51% збільшилась кількість відібраних та досліджених проб.
Упродовж 2017 року спеціалістами області було досліджено 3599 зразків готових страв на визначення калорійності, з них 286 ( 8%) не відповідали затвердженим нормам. Найбільша кількість недовкладення продуктів харчування у страви зареєстрована у школах Андрушівського, Черняхівського, Пулинського, Любарського районів та у дошкільних навчальних закладах Черняхівського, Любарського, Житомирського районів.
Також в закладах було відібрано 992 зразки кулінарних виробів і у 6 випадках була виявлена неякісна термічна обробка. Такі результати мали місце у Хорошівському, Коростенському, Брусилівському, Пулинському, Олевському, Ємільчинському районах.
Протягом минулого року підрозділами лабораторного центру за мікробіологічними показниками досліджувалися 3932 проби страв, із них у 265 (7%) були висіяні бактерії групи кишкової палички, найбільша їх кількість зареєстрована у Пулинському районі – 9,3% (10 зразків), Ружинському районі – 10,3% (8 зразків), Лугинському районі -14% (8 зразків), Олевському районі- 18,2% ( 115 зразків).
За результатами досліджень гігієнічних змивів з технологічного обладнання, посуду, спецодягу та рук персоналу харчоблоків із 33 тисяч досліджених проб позитивних було висіяно 2202 проби (6,5%), що свідчить про незадовільне санітарне утримання харчоблоків дитячих закладів у Коростенському, Коростишівському, Лугинському, Пулинському районах.
У поточному році робота по лабораторних обстеженнях дитячих та підліткових закладів буде продовжена.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер