На презентацію фотопейзажів та виробів із кісточок фруктів прийшла молодь, відвідувачі бібліотеки, друзі та поціновувачі творчості Тараса.
На виставці представлено понад 40 пейзажних знімків, а також 74 вирізблені в техніці хайдао фруктових кісточок.
Починав Тарас Орєшніков як різбляр по дереву, майстерність опанував лише за три місяці навчання. В його арсеналі є різнобічні роботи та декорування меблів. Будучи студентом, практикувався у нанесенні малюнків на тіло та одяг, вирізав вази та світильники із бляшанок дезодорантів. Також він став відомим і як фотограф. Найбільше йому подобаються пейзажі та є портретні роботи. Він творча натура, тому його роботи – це насамперед пошук себе.
Так, Тарас кілька років тому опанувати цікаву техніку різьби на фруктових кісточках – хайдао. У світі подібна техніка відома дуже давно і найбільше її розвинули китайці. Називають вони її "хайдао", а кісточки вважають найсильнішим оберегом.
За допомогою набору інструментів вручну Тарас створює на кісточках образи тварин - жуків, котів, жаб, риб, а також черепи, обриси ембріонів та багато іншого. А з виробів найпопулярнішими є сережки, браслети, кулони, брелоки та сувенірна продукція.
Завичай працює зі сливовими, абрикосовими, персиковими кічточками, але є й у доробку експеременти з фініком. У планах - громіздкі кісточки авокадо та кокос, зізнався майстер.
У колекції його фруктових кісточок вже більше сотні експонатів. Частину робіт дарує друзям, дещо вдається продати. Деякі його роботи є в США, а також є замовлення у столицю України. Власники таких цікавих дрібничок є й серед житомирян. Ціна в основному коливається від 50 до 300 гривень.
У майбутньому Тарас мріє подорожувати, відвідати батьківщину техніки хайдао, а також жити в українському Криму.
Виставка триватиме до кінця квітня на другому поверсі Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва на вул. Грушевського, 9 (колишня Котовського).
Вподобані вироби можна придбати. Також Тарас працює і над індивідуальними замовленнями. Його можна знайти у всіх соцмережах.
Інтернет-ресурс 0412
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер