Замість «Хануми» на відкритті 71-го театрального сезону житомиряни дивитимуться «Кайдашеву сім’ю»

Замість «Хануми» на відкритті 71-го театрального сезону житомиряни дивитимуться «Кайдашеву сім’ю»
Цього року Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги відкриває свій 71-ий театральний сезон. На прес-конференції, що відбулася 13 жовтня, стали відомими деякі таємниці запланованих вистав і причини змін у жовтневому репертуарі.

Генеральний директор театру Наталія Ростова зазначила, що театральний сезон відкриється 24 жовтня трагікомедією «Кайдашева сім’я», а не 21-22 жовтня прем’єрою вистави «Ханума» (за п’єсою Авксентія Цагарелі), як планувалося раніше. Є низка причин, чому трапилися такі зміни.

Одна з них – фінансова неспроможність у запланований час представити «Хануму», яка, за словами Наталії Тімошкіної, художнього керівника й режисера, є дорогою виставою. Вона потребує значних матеріальних витрат і, крім цього, у ній задіяні всі актори, балет, хор та оркестр.

Наступною причиною є брак часу. Давно відомо, що через ремонтні роботи у Житомирській філармонії багато концертів ще досі проходить в облмуздрамтеатрі. Тому зазвичай репетиції «Хануми» відбуваються не на сцені, а в кімнаті для репетицій, що є недостатнім для повноцінної підготовки вистави.

Відео дня

Ніна Рябенко, комерційний директор театру, вдячна всім глядачам, які з розумінням сприйняли такі зміни й не здали квитки. «Це вперше, коли ми переносимо прем’єру, але іншого виходу немає», – зауважує вона.

Більш ніж за сто років існування п’єси її ставили багато разів. Популярна вона й нині, і в українських театрах в тому числі. Зокрема, «Хануму» ставили у Львові в Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької, у Полтаві – в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Гоголя, у Рівненському академічному українському музично-драматичному театрі та в інших містах України.

 У Житомирі конкуренції не бояться, проте й не приховують наявність труднощів, пов’язаних зі складною грузинською музичною та хореографічною лексикою. Наталія Тімошкіна зазначає: «Якби я знала, що мені буде так важко, не знаю, чи взялась би я за це. Проте ми працюємо й намагаємось зробити щось по-своєму, щоб це була саме житомирська версія». Житомиряни та гості міста побачать виставу «Ханума» 21-22 листопада.

Окрім вистав, які пропонує наш облмуздрамтеатр у 71-му театральному сезоні, жителі міста матимуть можливість оцінити гру акторів Київського академічного театру юного глядача на Липках. На житомирській сцені 27 листопада відбудуться вистави «Вождь червоношкірих» (інсценізація відомого оповідання О. Генрі в постановці Ірини Стежки), «Шинель» (за повістю Миколи Гоголя в постановці режисера Олега Мельничука) й «Обережно – жінки!» (за п’єсою білоруського драматурга Андрія Курейчика, здійснена режисером Іриною Стежкою).

У свою чергу, театр ім. І. Кочерги представить у Києві комедію дель-арте (комедія масок) «Король-олень» (режисер Петро Авраменко) та казку «Мауглі» (режисер Наталія Тімошкіна).

Гарною новиною є й те, що акторський склад житомирського театру поповнився двома молодими акторами з Вінниці та Запоріжжя. А на запитання, чи поставлять все-таки в майбутньому обіцяного «Гамлета» (за трагедією Вільяма Шекспіра), відповідають схвально.

Творчий колектив театру чекає житомирян і гостей міста на відкриття 71-го театрального сезону й обіцяє дивувати.

Валентина Ковалик

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up