З наскоку – не вийшло! Доведеться зміцнюватися «на марші»

З наскоку – не вийшло! Доведеться зміцнюватися «на марші»

Чому старт житомирського «Полісся» у чемпіонаті другої ліги виявився провальним?

Не секрет, що футбол у світі вважається найпопулярнішим видом спорту. В Україні його популярність також величезна, адже щороку майже вісім місяців (із квітня до листопаду) природні умови дозволяють займатися футболом як дітям, так і дорослим.

Футбольні змагання в Україні дають змогу щороку залучати тисячі колективів, клубів, шкіл тощо. Однак футбол в Україні має безліч прихильників на рівні сприйняття професійного футболу. Мільйони українців щороку вболівають за кращі клубні команди української Прем’єр-ліги та футбольні колективи своїх регіонів. У Житомирі тривалий час футбол ототожнювався із виступами команди майстрів «Полісся». Ще за радянських часів житомирська команда, яка у різний час виступала під назвами «Полісся», «Автомобіліста», «Спартака», «Хіміка», мала репутацію міцного «горішка» у змаганнях будь-якого рівня. Але 13 років тому житомирське «Полісся» припинило свої виступи у чемпіонатах України. І з того часу професійний, або, як кажуть, великий, футбол у Житомирі припинив своє існування. Про житомирський футбол знали лише з того, що вихованці місцевих ДЮСШ стабільно поповнювали склади найкращих команд України, а подекуди – ставали гравцями іменитих європейських клубів.

Однак про відродження великого футболу у Житомирі почали говорити у 2005 році – за рік після фіаско «Полісся» у чемпіонаті України. Тривалий час відродження професійної команди у Житомирі пов’язували із реконструкцією головної спортивної арени області – стадіону «Полісся». Про відновлення стадіону із 2008 року говорили усі губернатори, які працювали у Житомирі, але лише у 2012 році процес капітального ремонту стадіону «Полісся» таки розпочався і відтоді триває й досі. Завершення капітальної реконструкції стадіону «Полісся» заплановане на найближчу осінь. Очевидне прискорення темпів капітального ремонту, яке сталося наприкінці липня 2017 року, викликане тим, що житомирське «Полісся» отримало змогу виступати у другій лізі чемпіонату України, а головною вимогою участі нашої команди у вітчизняному чемпіонаті якраз і є наявність футбольного майданчика відповідної якості.

Відео дня

Замість путівки переможця серед аматорів отримали ліцензію учасника

Реконструкція стадіону в Житомирі була саме у розпалі, а про участь місцевої футбольної команди у чемпіонаті України вже говорили як про вирішене питання. Спочатку спортивно-футбольну честь Житомирщини збирався захищати муніципальний футбольний клуб «Житомир», відроджений після обрання житомирським міським головою Сергія Сухомлина. «Муніципали» отримали бюджетну підтримку з міської казни, а обласний бюджет також збирався підсобляти МФК «Житомир» певною сумою грошей. Отримавши фінансову підтримку, МФК «Житомир» одразу заходився форсувати чемпіонство в аматорській лізі чемпіонату України. Мета була така: вигравши першість у аматорській лізі, отримати «путівку» до другої ліги вітчизняного чемпіонату. Між тим, планувалося, що якраз «під другу лігу» у Житомирі постане і оновлений стадіон. Проте плани у футболі – це одне, а результати часто бувають іншими. Так, власне, й сталося у Житомирі. Команда МФК «Житомир», отримавши фінансову підтримку, розпочала змагатися в аматорській лізі у 2016 році. Щоправда, керівництво Житомира та області, яке взяло на себе роль головного «реаніматора» поліського футболу, не сповна розуміло, про які завдання йдеться. Адже питання стояло не лише у тому, щоб відродити (а по суті – спорудити заново) футбольний стадіон «Полісся». Річ у тім, що команда, яка ставить перед собою певні завдання, повинна мати відповідні ресурси. Тобто йдеться про відповідну футбольно-господарську інфраструктуру, про навчально-тренувальний процес і налагодження так званої селекційної роботи. Адже зрозуміло, що місцева футбольна молодь, якою талановитою вона не здавалася б житомирянам і керівникам МФК «Житомир», має зростати поряд із досвідченими і кваліфікованими футболістами. Відповідну роботу мали виконувати президент клубу, головний тренер та начальник команди. Президентом МФК «Житомир» став Руслан Павлюк, обраний перед тим головою обласної футбольної федерації. Головного тренера також знайшли у Житомирі, а «кістяком» команди стали вихованці житомирської ДЮСШ. Втім, справи у МФК «Житомир» у чемпіонаті серед аматорів від самого його початку були дуже посередніми. Житомиряни ніколи не піднімалися вище середини у турнірній таблиці, а тому було зрозуміло, що вихід до другої ліги вітчизняного чемпіонату житомирському клубу у 2017-му році, як кажуть, «не світив». Хоча навесні 2017 року МФК «Житомир» змінив назву на «Полісся», але жодних покращень у суто спортивному сенсі це не принесло. Тоді ж, весною 2017-го, «Полісся» залишив його президент Руслан.Павлюк.

Жодних пояснень із цього приводу вболівальники і спортивна громада Житомира так і не почула, хоча було зрозуміло, що у господарстві «Полісся» далеко не ідеальний порядок. Керівництво клубу наче не розуміло слабкості власних спортивно-футбольних ресурсів, які після посереднього результату у аматорській лізі жодним чином не зміцніли і не поповнилися новими футболістами. Виявилося, що головні зусилля влади Житомира та області були спрямовані на те, щоб домогтися у керівництва Федерації футболу України атестації МФК «Полісся» для участі у першості колективів другої ліги. Свого житомиряни досягли, хоча всім було зрозуміло, що суто спортивні показники на вихід «Полісся» до другої ліги чемпіонату України не впливали. Підготовку до чемпіонату «полісяни» розпочали начебто інтенсивну, але тренувальні матчі житомирська команда провела також із посередніми показниками. Втім, у Житомирі головну увагу зосереджували на самому факті майбутньої участі команди у чемпіонаті, що саме по собі видавалося за визначне досягнення. Проте у «тіні» залишалися суто футбольні аспекти можливостей «Полісся». Такі показники, як командна швидкість, збалансованість усіх ліній та присутність у складі «Полісся» досвідчених виконавців до уваги не бралися. Загалом уявлення про рівень готовності команди у чемпіонаті другої ліги у керівництва «Полісся» було достатньо поверховим. Новопризначений президент клубу Віталій Лясковський суміщав керівництво клубом із обов’язками директора житомирської ДЮСШ з футболу. Слабкими для колективу професійної команди виявилися начальник команди та її адміністратор, які не мали жодного досвіду роботи на відповідному рівні.

Провальний старт – не вирок, а стимул! Чому б і ні?

За таких умов невдалий старт МФК «Полісся» у чемпіонаті другої ліги був, швидше за все, логічно обумовленим. Стартовий відрізок чемпіонату житомиряни відверто і з «тріском» провалили. Окрім того, після 26 серпня, коли у домашньому поєдинку «Полісся» зазнало поразки від волочиського «Агробізнесу», житомиряни мають найгірші показники серед усіх аутсайдерів другої ліги: найбільше пропущених м’ячів, жодного забитого і, так само – жодного набраного очка. Вже напередодні гри із «Агробізнесом» керівництво «Полісся» вдалося до заміни головного тренера (до Житомира прибув Едуард Хавров), а склад команди поповнився вихованцями місцевого футболу, які мали досвід виступів у першій та Прем’єр-лізі вітчизняного чемпіонату. Проте гра із гарно збалансованою командою із Волочиська довела, що сьогодні «Полісся» є дуже далеким від тих вимог, які мали бути досягнутими напередодні його дебюту у другій лізі. Сьогодні вже ніхто із найбільших оптимістів-житомирян не скаже, що «Полісся» зможе за один сезон «вскочити» до першої ліги вітчизняного чемпіонату. Мова йде про інше: як посилити гру і як залишитися серед учасників чемпіонату другої ліги у наступному сезоні? Найгірше, що у Житомирі й надалі роблять вигляд, наче невдалий старт «Полісся» у вітчизняному чемпіонаті професійних команд є прикрою випадковістю. Насправді все навпаки – той турнірний стан, у якому сьогодні перебувають «полісяни», є цілком закономірним результатом слабкої і безсистемної підготовки команди до повернення до еліти вітчизняного футболу. Хоча раніше, на початку 2000-х, у часи керівництва клубом З.З. Авдиша, також був випадок, коли «Полісся» скотилося у другу лігу вітчизняного футболу. Але той відрізок у історії команди швидко став «випадковою прикрістю», оскільки «Полісся» одразу поновилося у класі й вже за рік очолило першу лігу українського чемпіонату. Сьогодні говорити про «випадковість» та «прикрість» не доводиться. Мусимо говорити про те, що Житомир і досі виглядає на всеукраїнському рівні чи не найслабшим футбольним регіоном. Мало того, що «Полісся» виявилося очевидно слабким дебютантом для участі у чемпіонаті 2-ї ліги, але й у чемпіонаті України серед аматорів Житомирщина у 2017-му році не делегувала жодної команди. Це при тому, що в області є одразу декілька команд, які могли б достойно змагатися у лізі аматорів.

Все це, разом із затримкою капітального ремонту стадіону «Полісся» (футбольна арена здатна буде приймати ігри чемпіонату України не раніше весни 2018 року), засвідчує песимістичні перспективи для швидкого становлення у Житомирі справді боєздатного футбольного клубу, до якого суперники ставилися б із пересторогою та належною увагою. Поки що «Полісся» переживає складний етап становлення, який варто було б пройти ще у часи футбольного аматорського чемпіонату. Втім, у футболі бувають і «дива», коли команда після правильних висновків та системного аналізу стає на шлях швидких і дієвих змін. Вболівальникам, які вже втомилися чекати хоча б на перший, забитий гравцями «Полісся» гол у ворота суперників, залишається лише надія. Вона, як відомо, вмирає останньою, проте така доля Житомир обмине. Принаймні сподіватися на це дуже хотілося б.

Микола Корзун

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up