Переміг – пірнай у водойму, програв – біжи з мішком борошна по колу

Традиційно наприкінці травня у Житомирі на базі 1 державної пожежно-рятувальної частини проходить Чемпіонат області з пожежно-прикладного спорту.

Під палючим сонцем та нестримною жагою до перемоги протягом трьох днів команди рятувальників з усіх районів області змагаються за звання чемпіона. Серед учасників і юні спортсмени, і професійні вогнеборці і вогнеборці пожежно-рятувальних постів. Це змагання, які об’єднують однодумців. Це спорт, що допомагає завжди бути у формі.

Цього року спортивні баталії розпочались 23 травня з юнаків. За підростаючим поколінням і в той же час потенційними майбутніми рятувальниками спостерігати чи не найцікавіше. Хлопці змагались у трьох етапах випробувань для двох вікових груп. Учасники долали 100-метрову смугу з перешкодами; за допомогою штурмової драбини здіймалися на навчальну башту, що імітує стіну житлового будинку. Третій етап випробувань – пожежна естафета, під час якої 4 учасники команди по черзі долали спортивний будиночок, паркан, на ходу з’єднували пожежні рукави та гасили вогнегасником палаюче багаття.

Багатьом із учасників за добу до змагань та на наступний день після них, необхідно було проходити зовнішнє незалежне оцінювання з деяких шкільних предметів. Проте це не завадило їм продемонструвати високі результати та не зменшило спортивний запал. Більшість із них максималісти, тому загальновідомий вислів «головне не перемога, а участь» не був їх гаслом під час змагань.

Відео дня

– Загалом виступив непогано, але можна було й набагато краще, – ділиться враженнями після випробування Денис Огородник, який представляв Баранівський район. – Щоб здобувати перші місця необхідно займатися ще більше та ще наполегливіше. Взагалі дотримуюсь думки, що якщо братися за якусь справу, то необхідно доводити її до кінця і не кидати на півдороги. У спорті без цього також нікуди. Коли ти знаєш, що робиш, то й складнощів менше.     

Слабаків тут дійсно немає. В несамовиту спеку, під відкритим небом, на якому жодної хмаринки, вони протягом декількох годин у пожежній формі долають перешкоди на швидкість. Особливо вдало виступила збірна команда м. Житомира. Хлопці практично не залишили шансів своїм суперникам, виборовши призові місця в усіх етапах випробувань обох вікових груп. І в них – перше місце! Срібні нагороди отримали спортсмени з Баранівського району, а бронзові медалі – юнаки з м. Бердичів.

Абсолютним переможцем змагань став житомирянин Юрій Мущинін. 16-річний юнак здобув три золоті медалі у різних випробуваннях. Незважаючи на такі яскраві здобутки, дещо залишився незадоволеним.

– Розчарований проходженням 100-метрової полоси перешкод, – зітхає Юрій Мущинін. – Дуже хотілося виконати норматив кандидата в майстри спорту… однієї десятої не вистачило. Ну значить ще є над чим працювати. А взагалі спорт мені допоміг в обранні майбутньої професії – планую вступити в Черкаську пожежну академію.  

Справжні чоловіки не бояться труднощів, а ці юнаки вже з малих літ навчаються боротися за перемогу, паралельно навчаючись долати хвилювання, перешкоди та стихію – полум’я. Це все те, що допоможе їм у повсякденному житті, а можливо і врятує комусь життя.       

Наступного дня змагань житомирські вогнеборці зробили все аби кубок чемпіонів на ювілейних змаганнях залишився в обласному центрі. Місцеві приборкувачі вогню упевнено захопили увесь п’єдестал пошани. 3 місце посіли учасники 3-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Житомир. Срібло дісталось 1-ій державній пожежно-рятувальній частині і власне гостинним господарям спорткомплексу, на якому й проводяться змагання з ППС. Ну і 1 загальнокомандне місце вибороли спортсмени славетного аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС у Житомирській області. Символічно, що рік тому Загін відсвяткував свій перший ювілей – 10 років, а вже зараз здобув і перемогу на ювілейному десятому Чемпіонаті Житомирщини з пожежно-прикладного спорту.

24 травня 2018 Володимир Нечега, несподівано скупавшись у водоймі, відчув перемогу і на смак, і на дотик. Традиційно капітана команди-переможця кидають у пожежне вододжерело. Володимир Нечега, який ще з юних літ наполегливо займався пожежно-прикладним спортом і в цей день не підвів разом зі своїми хлопцями ні Управління, ні пам'ять свого поважного начальника-спортсмена Володимира Герговського.

Для команди, яка посіла останнє місце також було своє традиційне «покарання». У повному складі учасники команди мають навколо стадіону пронести мішок з борошном, начебто, щоб набратись сил для кращого результату в наступному році. Для Житомирщини ці змагання особливі, адже цей Чемпіонат рятувальники області проводять в пам'ять по Володимиру Герговському. Ця людина завжди перебуватиме серед еліти справжніх вогнеборців. Володимир Станіславович з грудня 2007 року був начальником Головного управління МНС у Житомирській області. 21 травня 2008 року життя головного вогнеборця Житомирщини трагічно обірвалося. Вже 10 років минуло від того «чорного» дня календаря.

Він був затятим ППСником і на кожних змаганнях демонстрував чудові результати. Кожного року сотні вогнеборців, змагаючись між собою, ніби продовжують його справу. Кажуть людина живе доти, доки про неї пам’ятають. Пам'ять про Володимира Герговського, як вічний вогонь, горітиме й горітиме, поки представники героїчної професії будуть завзято змагатися у спритності, витривалості та мужності під час Чемпіонату Житомирщини з пожежно-прикладного спорту. Його портрет викарбовано на перехідному кубку переможців. І щоразу, коли тріумфатори підіймають трофей над своєю головою, очі Володимира Станіславовича з висоти п’єдесталу спрямовані на сотні таких же як і він колись загартованих спортсменів-вогнеборців. Через рік будуть нові змагання та можливо нові переможці, але безцінний та пам’ятний трофей залишиться все тим же, зі сумними очима.        

Управління ДСНС України у Житомирській області

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up