Одеські БАрСи в Карпатських горах проходили курс САС©

Одеські БАрСи в Карпатських горах проходили курс САС©

На початку березня група офіцерів-викладачів кафедри фізичного виховання і БАрС (Бойова Армійська Система) факультету розвідки Військової академії м. Одеса взяли участь у експедиції до Карпатських гір.

Ця експедиція була одним із етапів курсу підготовки за системою САС© (Система Автономного Спорядження©). А саме курсу початкової Висотно-Гірської Підготовки © на отримання спортивного розряду «Альпініст України».

 

Відео дня

Систему Автономного Спорядження САС© розробив український дослідник О.В.Дакал для впровадження її у підрозділи військової та спеціальної розвідки Збройних сил України. Одним із основних елементів даної системи є Висотно-Гірська Підготовка © (ВГП©), яка включає два напрямки: підготовку до ведення бойових дій в гірській місцевості та підготовку до ведення бойових дій в місцевості із висотною забудовою.

 

Саме з практичними елементами курсу ведення бойових дій в гірській місцевості і знайомилися офіцери Військової академії м. Одеса. Програма занять була досить насичена і напружена.

 

Підйом о 4.00 годині ранку, короткий сніданок і остаточна підготовка спорядження до виходу. Потім група швидким маршем висунулася до підніжжя гори Петрос, пройшовши по гірській лісовій місцевості близько 9 кілометрів. З поступовим набором висоти температура повітря ставала все нижчою, а при виході із лісової зони на відкриту місцевість біля підніжжя гори піднявся ще й добрий вітер. Після короткого біваку у колибі на полонині група вийшла на Чорногорський хребет до точки початку сходження на гору Петрос (2020 м). Тут учасники експедиції були змушені одягнути альпіністські кішки та дістати з рюкзаків льодоруби, адже схили гори, по яким група мала підніматися на вершину, були вкриті льодом, снігом та фірном (це спресований вітром і оплавлений сонячною радіацією сніг у високогірній зоні).

 

І розпочалося сходження на вершину величного Петроса. На окремих ділянках шквальний вітер загрожував зривом, змушував офіцерів притискатися до схилу і прикладати надзвичайні зусилля для просування далі вверх. Та група стійко і наполегливо йшла до своєї мети – до вершини Петроса.

Так як погода цього дня була хмарна, то на підході до вершини видимість погіршала, а вітер ставав дедалі дужчим. Суворий Петрос влаштував справжній екзамен на силу волі та витривалість для учасників сходження. Але близькість вершини надихала та додавала сил військовим.

І ось нарешті вони досягли вершини. У капличці на вершині група влаштувалася на відпочинок, а потім пішла на спуск. На середині спуску назустріч нашим військовим піднімалася група цивільних туристів. Вони розповіли, що спочатку спробували йти по слідам військових, але за відсутності альпіністських кішок не змогли піднятися обледенілими схилами, і були змушені шукати ділянки схилу без льоду, щоб продовжувати свій підйом.

Після спуску з Петроса група військових, не спускаючись у долини, пішла на траверс (горизонтальний перехід по схилу чи хребту)  близько 10 км по Чорногорському хребту до гори Говерла (2062 м). Цієї зими природа щедро засипала Карпати снігом так, що іноді тільки половина ялинки, а то і сама верхівка виглядали з-під снігу. На одній із ділянок хребта далеко внизу на схилі виднівся прямокутник. При підході ближче це виявилася стріха колиби, яка повністю була засипана снігом.

На підході по хребту до Говерли група зупинилася на бівак в будиночку метеорологічної станції. Відпочивши та зігрівшись чаєм, група продовжила свій шлях до Говерли.

 

Біля самої Говерли нашим військовим прийшлося переходити по тілу лавини, яка вже зійшла та перетинала шлях групі. Взагалі Карпати досить лавинонебезпечні гори, і кожен рік тут гинуть люди, які потрапляють у лавини або інші надзвичайні ситуації. І на спуску з Петроса група теж пройшла по залишкам лавини біля підніжжя. Тому можна лише здогадуватися, які моторошні відчуття викликав цей перехід у військових. Але досвідчені інструктори далі вели групу по безпечному маршруту.

Наступним був підйом на Говерлу. Група піднялася на західне плече Говерли, що з боку Петроса, та пішла до вершини. Але на цей раз Говерла показала, що у неї характер не менш жорсткий, ніж у Петроса. На підйомі до вершини висіла суцільна снігова хмара, дув шалений штормовий вітер зі снігом, і видимість була на більше 2-3 метри. Тому керівник сходження прийняв мудре рішення не наражати учасників експедиції на непотрібну небезпеку та повернутися в зону з нормальною видимістю. Адже, якщо відхилитися від маршруту сходження, то існувала ймовірність вийти на сніговий козирок та  зірватися з нього в лавину, або з іншого боку, зірватися з крутого схилу на скельні виступи. У альпініста, як і у сапера, розплата за помилки одна – власне життя.

Тому група пішла на спуск з Говерли та швидким маршем виконала 10-кілометровий перехід у базовий табір.

Під час цієї експедиції були відпрацьовані питання пересування у гірській місцевості по різним типам поверхонь різними методами, прийоми самострахуванна на гірських схилах, прийоми самозатримання за допомогою льодоруба при зриві на гірських схилах, методи організації біваку для відпочинку та прийому їжі у високогір’ї, злагодженість дій військової групи в умовах гірської місцевості.

 По завершенню цієї експедиції були підведені підсумки по досягнутим результатам і виконаним завданням, намічено план подальшого навчання. Організаторами експедиції виступили автор системи САС© О.В.Дакал та гірський клуб «Екстрем», м.Львів. Свою допомогу в організації цього курсу надали також небайдужі до майбутнього нашої України компанії, організації та люди: ТОВ «Доля і Ко ЛТД», м. Київ, ТОВ «Юнайтед Форест», м. Київ, «SHAMBALA MOUNTAIN GROUP», м. Дніпро, ТОВ «Тревел Екстрім», м. Житомир, ТМ «SIGMA MOBILE», м. Київ, відділ «Воєнторг» магазину «ЕКО-МАРКЕТ», м.Житомир; Президент Житомирської обласної федерації спортивного туризму, директор Житомирського обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської обласної ради  Святненко Віталій Валерійович; керівник підліткового клубу зі спортивного туризму «Фортуна» Уланова Лариса Анатоліївна; м. Житомир, токар-фрезерувальник Стуканов Олександр Михайлович, м. Коростишів; альпініст, лікар-реабілітолог Кротюк Павло Євгенович, м. Львів.

 Варто зазначити, що в Збройних силах Росії підготовку інструкторів з гірської підготовки проводить Військовий інститут фізичної культури міністерства оборони Росії, що знаходиться у місті Санкт-Петербург. Цей інститут має кафедру гірської підготовки, виживання та орієнтування, яка здійснює підготовку спеціалістів, що в бойових підрозділах навчають особовий склад діям у гірській місцевості, виживанню у горах та інших екстремальних ситуаціях, життєзабезпеченню діяльності та орієнтуванню в бойових умовах. Ці спеціалісти по закінченню навчання проходять службу у підрозділах сил спеціальних операцій, у військовій та спеціальній розвідці, у повітряно-десантних військах та у гірсько-стрілецьких бригадах Сухопутних військ ЗС Росії.

Тому перед нашими військовими стоять досить високі планки, яких їм потрібно досягнути для успішної конкуренції з близькими опонентами. І вони цілеспрямовано йдуть у цьому напрямку.

БАрС – Бойова Армійська Система.

САС© - Система Автономного Спорядження ©.

ВГП© - Висотно-Гірська Підготовка ©.

Олекса Древля

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up