Через злети та падіння: марафон спортивних подій, якими жили житомиряни у 2016 році

Через злети та падіння: марафон спортивних подій, якими жили житомиряни у 2016 році

До завершення підходить 2016 спортивний рік, який приніс житомирянам чимало емоцій та вражень.

 

Тож пропонуємо вам згадати найважливіші звершення та падіння, які відбулися у спортивному житті нашого міста.

 

Футбольне відкриття року

Відео дня

Навесні 2016 року було створено комунальне підприємство «Муніципальний футбольний клуб “Житомир” Житомирської міської ради».

У програмі розвитку галузі фізичної культури і спорту на 2016-2018 роки є пункт про підтримку та популяризацію футболу у Житомирі. На «Муніципальний футбольний клуб “Житомир”» на п’ять років виділили 17,5 млн грн з міського бюджету та 6,16 млн грн з інших джерел фінансування.

На звітній прес-конференції президент МФК «Житомир» Руслан Павлюк підбив підсумки гри команди та надав їм статусу «закріплених середнячків».

«Підводимо перші, невеличкі підсумки роботи клубу та результатів команди. В Чемпіонаті України серед аматорів 2016-17 рр., за результатами першого кола, команда посідає сьоме місце, тобто такі собі «закріплені середнячки». Хотілося б зазначити, перш за все, що ми витримали свою основну стратегію і грали, граємо і будемо грати лише з місцевими вихованцями, вихованцями житомирського футболу мешканцями Житомира та Житомирської області. На нашу думку, на думку фахівців і тренерів, ми зібрали найкращу команду. Стосовно дорослої команди, то ми не зупиняємо футбольне життя, хоча вже йде зима», підкреслив Руслан Павлюк.

Таакож наступного року в структурі МФК «Житомир» з’явиться жіноча футбольна команда, яка гратиме в І лізі жіночого чемпіонату України з футболу. Вона буде створена на базі існуючої в області ФК «Полісяночка», яка цього року дебютувала на всеукраїнській першості.

 

Історія однієї невдалої реконструкції

У Житомирі епопея з реконструкції центрального стадіону «Полісся» триває ще з 2011 року. У цілому проектом реконструкції західної трибуни передбачено: безпосередньо реконструкцію самої західної трибуни, реконструкцію підтрибунних приміщень (включно з легкоатлетичним манежем та допоміжними приміщеннями), реконструкцію внутрішніх інженерних мереж. Також до складу проекту входить капремонт зовнішніх туалетів, вхідної арки та частковий благоустрій території.

Однак на сьогоднішній день відремонтовано лише легкоатлетичний манеж та інші підтрибунні приміщення, -водо, -тепло, -електропостачання, здійснено реконструкцію зовнішньої поверхні трибуни, встановлено стільці.

Окремо західна трибуна не може бути здана в експлуатацію навіть якщо роботи з її реконструкції завершені. Вона є лише частиною проекту, який здаватиметься після виконання усіх передбачених робіт.

На сьогоднішній день стадіон знаходиться в незадовільному стані. Оскільки  необхідно провести роботи з відновлення та підсилення балочних елементів з тильного боку трибуни, відремонтувати зовнішні туалети та провести роботи з благоустрою.

Також вже розпочалася реалізація проекту з реконструкції футбольного поля. Загальна вартість проекту майже 8,5 млн.грн. Цей проект також буде реалізовано коштом Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

У рамках реконструкції на футбольному полі планується влаштувати новий трав’яний газон з системою поливу та дренажу, замінити покриття бігових доріжок, відновити зовнішні інженерні мережі. Благоустрій передбачає облаштування місць для парковки автомобілів, озеленення території, влаштування пішохідних доріжок. Наразі демонтовано старе покриття футбольного поля та бігових доріжок.

Зокрема, головний стадіон міста не матиме ще східної трибуни, яку було демонтовано через її аварійний стан. Проект цієї трибуни знаходиться в розробці, але будівництво поки не планується.

 

Терапія для тіла

Цього року благодійно-мистецький фонд «АрТерапія» спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту з 9 червня до 30 липня організували «Космічну зарядку». Під час ранкової зарядки житомиряни займалися фітнесом, йогою, біговими вправами та зумбою.

Завдяки проекту благодійний рахунок для збору коштів на гамма-пристрій для житомирської онколікарні за два місяці поповнився на 807 гривень.

«Космічна зарядка» була підготовчим етапом до проведення «Космічного напівмарафону», який потім відбувся у вересні.

 

«Космічний напівмарафон»

У Житомирі цього року відбувся перший «Космічний напівмарафон-2016», який присвятили 1132-річниці міста.

У марафоні взяли участь олімпійські спортсмени, міський голова Сергій Сухомлин та житомиряни, які долали дистанціï у 5 та 21 км.

Головною перевагою свята був цікавий маршрут через вулиці, які проходять центральною, історичною та рекреаційною зонами нашого міста. Всі учасники забігу мали змогу безкоштовно відвідати музей космонавики. Загалом, фінішували 144 людини, 4 з яких потребували медичної допомоги.

Переможець забігу отримав грошовий приз у розмірі 5000 грн.

 

Всеукраїнські змагання з веслування на байдарках і каное

У житомирському гідропарку цього року пройшли Всеукраїнські змагання з веслування на байдарках і каное «Меморіал пам’яті С. З. Ліміновича», які започаткував син видатного спортсмена. Це вже другий меморіал Ліміновича, який організовує Федерація з веслування на байдарках і каное Житомирської області за ініціативи Сергія Ліміновича-молодшого. У 2015 році змагання зібрали близько 250 спортсменів.

Цього разу турнір отримав офіційний статус Всеукраїнських змагань, у яких взяли участь 300 веслувальників. На церемонії відкриття були присутні представники влади міста та області, родичі Сергія Ліміновича, дворазовий олімпійський чемпіон Олександр Шапаренко, а також бронзовий призер Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Дмитро Янчук. Змагання тривали впродовж двох днів.

 

Гранти для спортивних організацацій

Наприкінці 2016 року завершився конкурс на отримання гранту Житомирського міського голови для кращих проектів або заходів спортивного спрямування, розроблених громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, спортивними клубами. На конкурс надійшло 25 заявок від громадських організацій, об’єднань, федерацій, асоціацій різноманітного спортивного спрямування. Загальна сума грантів склала 180 тисяч гривень.

25 громадських організацій взяли участь у конкурсі на отримання гранту Житомирського міського голови для кращих проектів фізкультурно-спортивної спрямованості, з яких комісією було відібрано дев’ять переможців.

«Це був початковий проект, який запровадили ще у березні 2016 року. Перемогу здобули проекти дев’яти організацій, які й були профінансовані. Ми стараємося, щоб місто змінювалося на краще, адже спорт важливий не тільки для самих спортсменів, а й для кожного житомирянина», наголосила начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук.

Завдяки грантовій підтримці спортивні організації мали змогу оновити інвентар, зацікавити своїм видом спорту більше житомирян та взяти участь у професійних змаганнях.

 

Унікальна база для водних видів спорту

За стадіоном «Динамо» у Житомирі розпочато будівництво бази водних видів спорту. Це великий спортивний комплекс, якому не буде аналогів в Україні.

На базі водних видів спорту планується проводити чемпіонати України з тріатлону, веслування, драгонботу, міжнародні регати. Між змаганнями база використовуватиметься як тренувальний майданчик для збірної України з водних видів спорту на відкритій воді.

Згідно з планом  будівництва, закладання фундаменту, підготовчі роботи для будівництва повинні проводитися виключно у зимовий період.

На думку місцевої влади,це дозволить зробити Житомир спортивним центром України, залучити на розвиток спорту у місті додаткові інвестиції, туристів на час змагань.

Зокрема, база включатиме основне приміщення, елінг на зимовий період, розбірні трибуни для глядачів, маршрутні траси та доріжки.

Однак, на першому етапі будівництва виникли складнощі, які проектанти не передбачали. Для закладення фундаменту під основне приміщення доведеться спилити майже тридцять дерев.

Складнощі виникли через деякі положення у Водному кодексі України, внаслідок чого склалася така ситуація.

Проте проблема має рішення, яке вдалося досягти у ході компромісу та діяльності робочої групи, де брали участь зацікавлені сторони – екологи, спортсмени, забудовники, представники залучених управлінь міської ради. І вже є домовленості між міською радою, забудовником та спортивними федераціями про висадку вдвічі більшої кількості дерев в іншому місці.

Після закінчення будівництва бази водних видів спорту Житомир стане центром проведення Всеукраїнських змагань на великій воді.

Світлана Скляр

 

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up