Відділи створені. Але роботи – непочатий край

Відділи створені. Але роботи – непочатий край

Безумовно, усі питання, які розглядалися упродовж 30-ї сесії Романівської селищної ради (відбулася 7 вересня 2022 р.), мають важливе значення у житті громади. Однак деякі із них викликають значний резонанс і тому потребують певних коментарів. 

Отже, йдеться про реорганізацію управлінь та відділів Романівської селищної ради. Під час недавньої, 30-ї, сесії депутати ухвалили рішення про реорганізацію фінансового управління Романівської селищної ради у фінансовий відділ цієї ж ради. Ще одне рішення стосується створення  відділу, який з’явиться із 1 січня 2023 року у структурі Романівської селищної ради замість нині діючих відділів освіти та культури, туризму, молоді та спорту.  Новий відділ називається гуманітарний.

Якщо по суті, якщо конкретно про ціль реорганізації відділів, то це процес оптимізації. Згідно з рішенням (із 1 січня 2023 року) новостворених відділів у складі Романівської селищної ради з’явиться два. Замість колишніх двох відділів і одного управління. Різниця зрозуміла.

Тепер важливо зрозуміти причини, головний зміст та напрями запропонованих змін. Тут слід зауважити, що створена восени 2020-го року Романівська територіальна громада має вже два роки досвіду. Очевидно, що пора зробити певні висновки, уроки, зміни і бажано – вдосконалення. Ось і виникає потреба у реформуванні структури селищної ради, її штатно-посадового розкладу. Щонайперше це робиться через елементарну потребу ефективного використання коштів місцевого бюджету на утримання влади. З цього приводу у народі вже давно гуляє думка про те, що влади у нас забагато. Але якщо вдатися до конкретних порівнянь, то сьогодні у Романові чисельність начальства значно менша порівняно, наприклад, із 2019-м роком, коли разом у Романові та Романівському районі водночас співіснували селищна і районна рада, а також – ще й районна адміністрація. Сьогодні ж на теренах громади існує лише селищна рада. Ще одне важливе зауваження стосується чисельності чиновників у штаті Романівської селищної ради. Якщо порівняти таку чисельність у Романові, Брусилові чи Олевську, то тут Романівська селищна рада має найскромніший вигляд. 

Відео дня

Однак найголовніше полягає у тому, що життя вимагає нових підходів, вдосконалення не лише штатної чисельності, але й змісту роботи певних відділів. Стосовно перетворення управління фінансів у відділ із аналогічною назвою, то тут реальні напрями такого перетворення можна буде відзначити у ході детального аналізу роботи кожного працівника, який сьогодні працює у штаті управління фінансів. Як конкретно зміниться штат майбутнього, вже реформованого, відділу фінансів, покаже вже не таке й далеке майбутнє.

Зі створенням гуманітарного відділу Романівської селищної ради ситуація дещо інша. Те, що під дахом новоствореної управлінської структури мають поміститися, по суті, п’ять (освіта, культура, туризм, спорт, молодь) галузей життя Романівської громади, вимагає неабиякої управлінської ерудиції від керівника новоствореного гуманітарного відділу. Без сумніву, у такому відділі має бути щонайменше один профільний заступник, який опікуватиметься питаннями культури, туризму, молоді і спорту, бо освіта як галузь має очевидну специфіку і вимагає такого ж окремого ставлення. Ба більше, деякі галузі гуманітарної сфери Романівської громади вимагають очевидних змін, зрушень і реформувань. Це найпершим чином стосується діяльності закладів культури, а також – певних зримих змін у питаннях розвитку туристичної діяльності як такої. 

Загалом зроблено лише перший крок, який вимагатиме чималої організаційної, підготовчої роботи стосовно напрямів та змісту роботи новостворених і, по суті, реформованих відділів. Отже, зроблено анонс стосовно життєдіяльності потужного пласту життя Романівської селищної ради. Далі, як мовиться, буде. І буде багато чого. Уважно стежимо, вивчаємо і реагуємо.

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up