У Карпівцях на рівні первинки з’явився і новий медичний центр

У Карпівцях на рівні первинки з’явився і новий медичний центр

Тиждень тому, 14 липня 2022-го року, у селі Карпівцях відбулася цікава, повчальна і знакова подія. Йдеться про відкриття у центрі найбільшого старостинського округу Вільшанської громади нової лікарської амбулаторії.

Цього дня біля приміщення амбулаторії, яке давно відоме місцевому народу, зібралося чимало людей. Відкрив урочистості Вільшанський сільський голова Сергій Мельник, який зауважив, що церемонія офіційного відкриття амбулаторії у Карпівцях мала відбутися ще у березні 2022-го року. Проте події в країні і новий етап війни з росією завадили планам, нині через три місяці вдалося здійснити заплановане. Про медичне обслуговування жителів Вільшанської громади на первинному рівні медико-санітарної допомоги варто розповісти  більш детально.

Як зазначалося вище, лікарська амбулаторія існувала у Карпівцях і раніше. Однак відтепер вона працюватиме в системі мережі приватних медичних центрів. Так, приватна структура, однак вона так само, як і державна медицина, що працює на первинному рівні (так звана сімейна медицина), надає населенню такий самий спектр послуг. Підкреслимо, надає безкоштовно послуги сімейного лікаря для тих людей, що уклали відповідні декларації, а якщо точніше – отримує від держави компенсацію за надані населенню послуги сімейних лікарів. В амбулаторії, що відтепер працює у Карпівцях, таких сімейних лікарів буде два: Оксана Мельничук, яка водночас виконуватиме тут роль медичного директора амбулаторії, і її колега Василь Дячук – лікар загальної практики – сімейний лікар із потужним стажем роботи у медичних закладах. Щодо амбулаторії у Карпівцях, то тут для потреб лікарів і медсестер є все необхідне для обслуговування пацієнтів навіть в умовах денного стаціонару. Кардіограф найновішого покоління, пункт забору аналізів (вже за тиждень – другий тут повинен з’явитися лабораторний центр), партнерська угода із аптекою щодо доставки ліків та виробів медичного призначення – все це входить до переліку сервісів, які надаються пацієнтам безкоштовно. Таким чином, мережа медичних центрів, яку знають жителі містечка Васильків (Київщина), а на Житомирщині вона вже має клініку у Чуднові, відтепер опановує на Житомирщині і первинну ланку медико-санітарної допомоги населенню. Це означає, що поряд із державними та муніципально-комунальними медичними установами в сімейну медицину приходить приватна медицина. І працює вона зазвичай якісно і професійно. 

Відео дня

Але підемо далі. Якщо детально з’ясувати ситуацію стосовно надання населенню Вільшанської сільської ради первинної медико-санітарної допомоги, то поява тут медцентру суттєво покращує рівень такого обслуговування. Медичний центр зацікавлений у тому, аби до амбулаторії у Карпівцях у перспективі приєдналась ціла мережа медзакладів Вільшанської громади. Вільшанський сільський голова Сергій Мельник наголосив, що вже найближчим часом відкриваються ФАПи у Волосівці та Трощі. При цьому жодних фінансувань сільська рада на ці потреби не витрачає, а у Вільшанського сільського голови не болить голова стосовно оптимізації чи заощадження коштів на нові чи на реанімовані медичні заклади. Варто зауважити, що така модель співпраці між місцевою владою і приватною мережею медичних центрів взаємовигідна, і найголовніше – вона забезпечує надійну допомогу та обслуговування місцевого населення на рівні первинної ланки. У всякому разі сьогодні тих проблем, які відчувають розташовані поруч із Вільшанською інші територіальні громади, які шукають кошти на збереження хоча б мінімальної мережі ФАПів у селах, Вільшанська сільська рада просто не має. Натомість тут існують вже налагоджені партнерські стосунки, де кожна сторона чітко знає свої завдання і обов’язки. Втім, ми обов’язково відстежимо характер і сам процес подальшої роботи мережі амбулаторій та ФАПів у селах Вільшанської громади і розповімо нашим читачам про досягнення (чи мінуси, якщо такі будуть) медико-санітарного обслуговування на рівні первинної ланки у цій громаді. 

Віктор Радчук

Коментарі

keyboard_arrow_up