І знову – про благоустрій!

І знову – про благоустрій!

Тема благоустрою на території територіальних громад Житомирщини  вже давно стала популярною. 

І нічого дивного у цьому  немає, оскільки благоустрій, порядок і чистота на вулицях, на прибудинкових територіях міст і сіл Житомирської області вже давно перетворилися на проблему, яка вирішується дуже повільно. У Романові прагнуть благоустрій та порядок привести до належних стандартів. Виявилося, у цьому питанні існує чимало вимог, зауважень, які потребують свого вирішення на рівні регуляторної політики, яку сповідує і якої дотримується місцева влада. Якщо конкретно, то правила із благоустрою, які діють на території Романівської селищної ради, вимагають доповнень, уточнень, продиктованих щоденними ситуаціями суто побутового характеру. Непростою виявилася ситуація із запровадженням посади інспектора із благоустрою Романівської селищної ради. Те, що така посада вже давно потрібна, сумнівів ні у кого не викликає, але запровадити її і ввести до штатного розкладу посадових осіб не так просто. Для цього слід прийняти Положення про інспектора із благоустрою Романівської селищної ради, а також врегулювати низку питань, що виникають (або виникнуть) у роботі такого інспектора. Саме тому чергова сесія Романівської селищної ради, що проходила 7 вересня 2022-го року, ухвалила Положення про інспектора із благоустрою. Депутати ухвалили Програму із благоустрою територій закладів освіти, а  також внесли доповнення до Правил з благоустрою Романівської селищної ради. Про що, власне, йдеться? Річ у тім, що, наприклад, комісія з благоустрою, яка діє у складі Романівської селищної ради, вже давно практикує складання протоколів щодо порушень правил окремими громадянами, жителями, підприємцями, установами та організаціями. Однак на такі дії з боку комісії мало хто реагує. Саме тому під час сесії і було внесене доповнення до Правил із благоустрою Романівської селищної ради. У пункт 9.8 таких правил відтепер внесені важливі зауваження: «У разі, коли особи, винні у порушенні Правил із благоустрою, не виконують дій щодо усунення наслідків порушення у встановлений термін, балансоутримувач об’єкта або елемента благоустрою має право здійснити усунення недоліків і наслідків порушення цих правил власними силами або через укладання певного договору, залучаючи для виконання певних дій третіх осіб. У такому разі балансоутримувач (йдеться про Романівську селищну раду) має право на відшкодування витрат (збитків), понесених у зв’язку з усуненням наслідків порушених вимог цих правил. Зокрема, Романівська селищна рада має право вилучати будівельні матеріали (пісок, щебінь, каміння, цеглу, відсів і т. д.), будівельні відходи, недіючі транспортні засоби, споруди, будівлі, обладнання та інше майно, що розміщене на території, яка перебуває у її комунальній власності».

Ось таке доповнення відтепер дозволятиме місцевій владі Романівської громади дієвіше впливати на порушення правил благоустрою у конкретних ситуаціях. Не хоче, наприклад, власник приватної садиби після отриманого зауваження та попередження прибрати залишки піску, відсіву чи щебеню, який лежить на території тротуару або навіть проїжджій частині дороги, тоді селищна рада самотужки прибирає такі будівельні матеріали (відходи) і використовує для потреб громади. 

Стосовно теми благоустрою слід зауважити, що Романівська селищна рада має наміри подальшого вдосконалення благоустрою вулиць селищ і сіл, розташованих на її території. З цього приводу важливо звернути увагу на рішення стосовно демонтажу незаконно встановлених/розміщених елементів, тимчасових (металевих) гаражів, тимчасових споруд для впровадження підприємницької діяльності, побутового, соціально-культурного та іншого призначення на території Романівської селищної ради. Таке питання розглядалося під час засідання виконкому Романівської селищної ради 14 вересня 2022 року. Тут же, на виконкомі, було ухвалене рішення щодо встановлення пристроїв примусового зниження швидкості руху транспорту у селищах Романові та Биківці. Ще одне рішення виконкому від 14 вересня стосується заборони руху важковагового транспорту (вантажівок) біля річки Виспа. Все, про що ми розповіли вище, стосується благоустрою і впорядкованості території сіл і селищ Романівської селищної ради. Роботи і клопоту стосовно дотримання правил і доповнень до них у чиновників буде чимало, але ж сидіти склавши руки також не можна. Треба братися за наведення порядку!

Відео дня

Віктор Радчук

Коментарі

keyboard_arrow_up