Губернатор вдруге звітував у Житомирі. А для Романова це цікаво?

Губернатор вдруге звітував у Житомирі. А для Романова це цікаво?

26 серпня 2021-го року, у четвер, голова Житомирської облдержадміністрації  (ОДА) Віталій Бунечко провів пресконференцію для журналістів місцевих ЗМІ. 

 

Пресконференція була названа звітною, оскільки губернатор Житомирщини вирішив прозвітуватися перед громадою області за другий рік своєї роботи на посаді голови ОДА. Розпочався захід для журналістів у фойє Житомирського обласного онкологічного диспансеру. Тут Віталій Бунечко розповів про обсяги робіт із ремонту та модернізації цього дуже важливого для жителів Житомирщини лікувального закладу. Загалом ремонт і оновлення у стінах онкодиспансеру ще не завершені, але до кінця року увесь обсяг намічених робіт В. Бунечко пообіцяв виконати. До речі, найважливішим досягненням керівництва області у 2021-му році Віталій Бунечко вважає вирішення питання про придбання для потреб Житомирського онкодиспансеру лінійного прискорювача.

Загалом губернатор у своєму звіті перед журналістами Житомирщини торкнувся кількох важливих тем. Поряд із медициною на провідне місце у його звітній промові вийшло будівництво та ремонт автомобільних доріг. У ході впровадження проєкту «Велике будівництво», який ініційовано Президентом України Володимиром Зеленським, на Житомирщині виконуються роботи із модернізації та будівництва кількох спортивних об’єктів: стадіону в Олевську та двох плавальних басейнів (у Житомирі та Бердичеві). До здобутків влади губернатор зарахував і завершення будівельно-ремонтних робіт у будівлі магістрату на Замковій горі, куди незабаром переселиться значна частина експонатів Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Чимало запитань, які пролунали у фойє онкодиспансеру, а згодом (після переїзду) – у приміщенні відреставрованого магістрату, стосувалися конкретних регіонів Житомирщини. Романів і Романівська селищна рада у звіті губернатора спеціально (з певного приводу чи нагоди) не згадувались. Добре це чи погано – сказати і відповісти однозначно не можна. Наприклад, голову Вишевицької сільської ради (колишній Радомишльський район) Сергія Гаврутенка губернатор згадав у своєму виступі, а потім у розмові із журналістами щонайменше п’ять разів. Причому жодного позитиву у роботі очільника Вишевицької громади Віталій Бунечко так і не знайшов, зауваживши при цьому: «Царів народ перевертає, а голів громад – тим паче». 

Відео дня

Ще один сільський голова Іван Патей із Краснополя (колишній Чуднівський район) також був удостоєний не вельми приємної характеристики голови Житомирської ОДА. У Краснополі держава допомогла новоствореній громаді, збудувавши прекрасну амбулаторію, розраховану на двох сімейних лікарів. Але сільський голова, за словами губернатора, мав би зосередити свою увагу на роботі амбулаторії, яка після свого урочистого відкриття вже невдовзі знову була закрита, без пояснення людям жодних на те причин чи обставин. 

Віталій Бунечко, аби попередити в особі Івана Патея УСІХ сільських, селищних та міських голів Житомирщини, зауважив, що держава в особі Національної служби здоров‘я України (НСЗУ) бере на себе всю повноту відповідальності за роботу медичних та лікарняних закладів так званого вторинного рівня (це поліклініки, стаціонарні відділення лікарень, диспансерів тощо). Натомість діяльність амбулаторій і особливо – фельшерсько-акушерських пунктів мають взяти під свою опіку та контроль сільські та селищні голови. Причому така опіка не може зосереджуватись на процесах так званої ОПТИМІЗАЦІЇ (насправді –  це скорочення) ФАПів, оскільки у таких випадках населення вже десятків сіл Житомирщини залишилося без елементарної медичної допомоги та обслуговування. Як правило, 70% такого населення – пенсіонери.     Віталій Бунечко сказав, що будь-які (навіть потужні і грандіозні) фінансові вливання у сферу охорони здоров’я втрачають своє головне призначення, якщо низова ланка медицини працює погано і з кожним роком все гірше. Адже збільшення ліжкомісць у інфекційних лікарнях Житомирщини від 1-ї до 3-х тисяч – це показник. Забезпечення лікарень майже двома сотнями апаратів  штучної вентиляції легень (ШВЛ), виділення на лікування хворих на COVID-19 майже 50-ти млн грн, забезпечення 2 тисяч 790 лікарів, медсестер та санітарок трикратно збільшеною зарплатою – це також потужні показники уваги та роботи влади. Збудовані 23 cільські амбулаторії та 7 приймальних відділень, придбання 120 автомобілів швидкої допомоги – це, погодьтеся, вагомі показники і аргументи того, що влада турбується про людей. Але слабка увага місцевої влади до місцевої медицини (контроль за роботою амбулаторій, ФАПів, сімейних лікарів) зводить ефективність всієї роботи галузі охорони здоров‘я Житомирської області ледь не НАНІВЕЦЬ. Звідси – вимога голови Житомирської ОДА до голів сільських та селищних рад і так само – до депутатів місцевих рад, які іноді забувають, для чого люди їх обирали торік до оновлених органів місцевого самоврядування. 

Загалом губернатор розповів і про деякі інвестиційні очікування та про побудову нових підприємств на Житомирщині. Звісно ж, про патронний завод у Житомирі, про електрифікацію залізниці між Житомиром і Новоградом-Волинським, про добудову злітно-посадкової смуги житомирського аеропорту усі вже чули. Однак і в сільську економіку поступово приходять інвестиції. За розміром площ вирощування ягід лохини, суниці садової Житомирщина вже зараз посідає перше місце в Україні. Цікаво, чому жодним чином подібна плодово-ягідна галузь досі не зачепила територію Романівської селищної ради? І завод із переробки ягід інвестори із Голландії вирішили побудувати поблизу села Ставище, що неподалік Брусилова. Однак зрозуміло, що і романівчанам вже сьогодні варто налагоджувати контакти та зв‘язки із переробниками плодово-ягідної продукції, адже Романівська селищна рада має можливості і ресурси для співпраці саме у цій сфері місцевої промисловості. 

Варто зауважити, що  губернатор у ході пресконференції ще раз нагадав журналістам про очікування від роботи інвестиційного форуму, який готується до проведення у Житомирі у жовтні 2021-го року. Він зауважив, що можливості для залучення коштів в економіку Житомирщини залишаються унікально потужними, а тому кожна громада Житомирщини спроможна отримати зиск і економічну вигоду від налагодження бізнесових та ділових контактів із закордонними інвесторами. 

Віктор Радчук

 

Коментарі

keyboard_arrow_up