Жінки згадуються в житомирських медіа втричі рідше, ніж чоловіки — дослідження

Жінки згадуються в житомирських медіа втричі рідше, ніж чоловіки — дослідження

У житомирських медіа жінки згадуються приблизно втричі рідше, ніж чоловіки — в середньому у 36% матеріалів. При цьому, найбільше жінок у якості експерток на місцевому телебаченні (54.5%), а найменше — в матеріалах онлайн-видань (26% від загальної кількості експертів). У друкованих медіа дослідження зафіксувало 28% експерток проти 72% експертів.

Жінки є героїнями та експертками переважно в матеріалах на соціальну тематику, зокрема про освіту — виступають як директорки, вчительки та матері школярів. Чоловіки натомість є героями сюжетів про політику, правозахист, технічні питання тощо.

Такими є результати дослідження гендерного балансу в медіа Житомирщини, яке провели експерти ГО "Інститут масової інформації" та “Детектор медіа” у вересні 2020 року.*

У сюжетах житомирських телеканалів і радіостанцій у період 7—13 вересня було 36% жінок-героїнь і 64% чоловіків-героїв. Жінки подекуди виступають в новинах як слабка стать — журналісти дивуються, що жінка може займатися вільною боротьбою (сюжет на «Коростень-ТВ»). На «UA: Житомир» заплутались у фемінітивах — замість «кондукторка» вжили слово «кондукторша». Телеканал СК-1 не завжди використовує фемінітиви у титруванні героїнь та експерток у сюжетах.

В матеріалах онлайн-медіа у досліджуваний період було 29% жінок-героїнь і 71% чоловік-герой. В онлайн-медіа експертки коментували майже в половині матеріалів (41%) на тему здоров’я. Значно менша кількість коментарів була від речниць та прес-секретарок (14%). Жінки були експертками в 14% матеріалів, що стосувалися прав людини. Значно рідше жінки коментували на тему криміналу та бізнесу (по 5%).

Найчастіше в онлайн-медіа журналісти залучали  експерток  на: “0412”  і «Новоград-City» — по 23% експерток (від загальної кількості жінок-експерток).

Ігнорували експерток при підготовці матеріалів сайти «Житомир.Онлайн», «20 хвилин.Житомир», «Коростень.Тудей» і «Наш Бердичів» (по 4,5 %). Водночас  на сайті «Журнал Житомира» за промоніторений період не вийшло жодного матеріалу за участі жінки-експертки. В онлайн-медіа героїні матеріалів частіше всього представлені в новинах про політику (30%), кримінал/ДТП і надзвичайні події (20%) та здоров’я (16%) від загальної кількості героїнь в матеріалах. Значно менший відсоток героїнь “лайтових темах”: у лайф-сторі (3%) та матеріалах про шоубіз (лише 1%). Найбільше героїнь матеріалів зафіксовано на сайті ««Житомир.Інфо»» (32% від загальної кількості героїнь в матеріалах), на «20 хвилин.Житомир» та «Житомир.Онлайн»  (по 17 %). Найменше жінок-героїнь було зафіксовано в онлайн-медіа «1.zt» і «Times.ZT» (по 3 %) та  і в «Коростень.Тудей» (2%). Водночас жодного матеріалу з жінками-героїнями не було зафіксовано на сайті «Наш Бердичів».

В друкованих медіа у досліджуваний період було 34% героїнь проти 66% героїв. У друкованих медіа найчастіше жінки-експертки залучалися до коментування новин про здоров’я (40%) та в ролі речниць (30%).  Значно менше експертки коментували політику та права людини (по 10%). Серед друкованих видань регіону найчастіше залучали експерток у газетах «Эхо», «Житомирщина» і «20 хвилин», найрідше —  у газеті “Бердичівський погляд”.

У друкованих медіа найчастіше героїні траплялися в матеріалах: на соціальну тему 30 %, життєві історії та  кримінал/ДТП — (по 16%), культура – (11%). І лише 10 % від загальної кількості експерток у друкованих медіа стосувалося політики.

У друкованих медіа найчастіше жінки у якості героїнь виступали в газетах «Бердичівський погляд» (42%) і «Житомирщина» (41%). Найменше героїнь у газеті  «Эхо» — лише у 23%.

За промоніторений період опубліковано чотири матеріали з ознаками сексизму  (у газетах «Эхо» і «Житомирщині», на сайтах «1.zt» і «Коростень.Тудей»), а також 10 текстів із фемінітивами.


Тарас Боросовський,
регіональний представник Інституту масової інформації
в Житомирській області
 

*У межах дослідження опрацьовано 529 новин десяти регіональних сайтів і  146 матеріалів п’яти регіональних газет, 4 телеканалів  і двох радіостанцій. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 7 по 13 вересня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період.

Моніторинг проводили у таких ЗМІ: zhzh.info, zhitomir.info, zhitomir-online.com, zt.20minut.ua, 1.zt.ua, times.zt.ua 0412.ua, novograd.city, korosten.today berdychiv.info; газети: «Житомирщина», «Эхо», «Субота», «20 хвилин.Житомир», «Бердичівський погляд»; телеканали UA:Житомир (філія суспільного), СК1, С-TV і Коростень-ТВ; Суспільне радіо Житомир і Крок Радіо.

 

**Це  дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов'язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up