Переважна більшість українських журналістів стикалися з кібербулінгом - дослідження ІМІ

Переважна більшість українських журналістів стикалися з кібербулінгом - дослідження ІМІ

88% українських медійників стикалися з інтернет-тиск (атаки ботів, погрозливі листи, булінг, психологічний тиск тощо).

Такими є дані анонімного опитування, проведеного ГО “Інститутом масової інформації” серед журналістів в усіх регіонах України*.


Згідно результатів опитування, 87% тих, хто стикалися з кібербулінгом, пов’язують це із своєю професійною діяльністю.

Щодо типів онлайн-тиску, респонденти вказали, що найчастіше ставали жертвами атак ботів або тролів (42% опитаних). На другому місці серед загроз виявилися злами акаунтів (15%), третє місце посіли листи з погрозами, про які зазначили 14% респондентів. Рідше медійники стикалися з прослуховуванням розмов (10%) та фішингом (7%).

Опитування показало, що інтернет-булінг переважно виражається у формі флеймінгу (38% респондентів) та обмовленні/зведенні наклепів (20% респондентів). Серед інших видів кібер-булінгу, 14% медійників заявили, що страждають від нападок, 13% - про відчуження і 7% ставали жертвами самозванства в мережі (коли переслідувач позиціонує себе як жертву, використовуючи її пароль доступу до її акаунту в соціальних мережах, блогу, пошти, системи миттєвих повідомлень тощо, а потім здійснює негативну комунікацію).

Відео дня

Загалом, 36% випадків онлайн-булінгу стається після написання журналістами постів в соцмережах, 31% - після публікації журналіських матеріалів, і 25% - після коментування у соцмережах (25%).

На думку опитаних, переважна більшість цькувальників є ботами (43%), або героями журналістських матеріалів (21%). Цікаво, що 13% опитаних журналістів вказали представників влади, як тих, хто здійснює (або замовляє) онлайн-булінг.

 

*Дослідження проводилося методом анонімного анкетного опитування. Всього було отримано 195 відповіді від журналістів, з них 81% – журналісти з усіх регіонів України, 19% журналісти з міста Києва. Дослідження проводилося протягом червня-липня 2019 року.

 

флеймінг (від англ. flaming – пекучий, гарячий, полум’яний) – обмін короткими гнівними і запальними репліками між двома чи більше учасниками, використовуючи комунікаційні технології.

 

обмовлення, зведення наклепів (denigration) – розповсюдження принизливої неправдивої інформації з використанням комп’ютерних технологій. Це можуть бути і текстові повідомлення і фото, і пісні, які змальовують жертву в шкідливій інколи  сексуальній манері.

 

нападки, постійні виснажливі атаки (англ. harassment) – найчастіше це залучення повторюваних образливих повідомлень, спрямованих на жертву (наприклад, сотні смс-повідомлень на мобільний телефон, постійні дзвінки) з перевантаженням персональних каналів комунікації.

 

відчуження (блокування акаунту, видалення з груп, спільнот, список небажаної пошти тощо)

(Любов Найдьонова, заступниця директора Інституту соціальноїі політичної психології НАПН України, докторка психологічних наук, професорка)

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up