Бурштин в законі: Житомирська облрада створює КП «Бурштин Полісся» та відмовляє у видобутку приватним підприємствам

Бурштин в законі: Житомирська облрада створює КП «Бурштин Полісся» та відмовляє у видобутку приватним підприємствам
У Житомирській області вже не перший рік точиться боротьба з незаконним видобутком напівдорогоцінного каменю – бурштину. Допоки на законному рівні з цим не впорались, обласна рада вирішила взяти відповідальність на себе.

Неодноразово були затриманні групи копачів та покупців бурштину. Шістьох осіб, причетних до незаконного видобутку, навіть вдалося притягнути до кримінальної відповідальності.

На законодавчому рівні відповідні закони, які б регулювали видобуток та розповсюдження бурштину в північних районах області, Верховною Радою ще досі не прийняті, хоча проекти були подані досить давно.

Житомирська обласна рада вирішила не чекати, коли питання урегулюють на державному рівні та вирішила створити підприємство, яке приноситиме кошти до обласного бюджету та допоможе вирішити усі спірні питання з незаконним видобутком.

Відео дня

Щоправда, не так давно охочі до видобутку в Житомирській області, вже подали заяви до обласної ради з проханням надати право видобувати бурштин на території області. Про це у четвер, 31 березня, під час 4 сесії Житомирської обласної ради VII скликання, розповіла голова облради Анжеліка Лабунська. Проте усі двадцять два підприємства отримали відмову.

«На адресу Житомирської обласної ради надійшло 22 звернення від підприємств. Комісії та погоджувальна рада рекомендують відмовити цим підприємствам у наданні дозволів», – розповіла Анжеліка Лабунська.

Основною причиною відмови стала ініціатива обласної ради щодо створення комунального підприємства «Бурштин Полісся». Згідно з нормами, воно матиме ексклюзивне право на видобуток цього каменю. Рішення про його створення погодили ще 18 березня на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Проект рішення ж опублікували тільки через два тижні.

Проте остаточне рішення щодо питання створення підприємства з видобутку бурштину депутати приймуть після громадських слухань.

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська вважає, що КП «Бурштин Полісся» може приносити до місцевого бюджету як мінімум 3 мільярди на рік. З нею солідарний і депутат обласної ради Сергій Крамаренко, за словами якого підприємство може стати бюджетоутворюючим для області та приносити значні доходи обласному та районним бюджетам.

«Наразі ж Об’єднані Арабські Емірати та Китай заявили про готовність купувати бурштин у Житомирській області. Окремі пропозиції надходять і від іноземних держав щодо будівництва в області заводу з перероблення сировини та виготовлення продукції з бурштину», поділилася голова облради.

Окрім видобутку цінного сирцю, потрібно й про екологію дбати, подумали депутати й написали звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо врегулювання на законодавчому рівні питання видобутку бурштину та рекультивації порушених земель, у тому числі на радіоактивно забруднених територіях.

У зверненні йдеться про те, що у прийнятому за основу Верховною Радою України Законі України «Про видобування та реалізацію бурштину» від 23.04.15 говориться тільки про правила видобутку, реалізації, зберігання, перевезення і обробки бурштину-сирцю на території України. Проте у проекті Закону України не врегульовані питання охорони навколишнього природного середовища, рекультивації порушених земель з урахуванням особливостей видобутку бурштину на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Враховуючи актуальність проблеми, яка може призвести до непередбачуваних соціальних і екологічних наслідків, запропоновано вжити заходів щодо законодавчого врегулювання порушених питань.

Отож, 31 березня на сайті обласної ради одразу після закінчення чергового засідання сесії було опубліковано рішення про створення комунального підприємства «Бурштин Полісся». В ньому вирішено затвердити статут комунального підприємства, а статутний капітал визначити в розмірі 100 грн.

«КП “Бурштин Полісся” Житомирської обласної ради (надалі – Підприємство) засноване на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області й перебуває в управлінні Житомирської обласної ради (надалі – Орган управління майном)», зазначається в проекті статуту майбутнього підприємства. Метою його діяльності визначено: одержання прибутку, забезпечення суспільних потреб у продукції, роботах та послугах Підприємства, здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходів до обласного бюджету.

Голова обласної ради має призначити керівника майбутнього підприємства, а він, у свою чергу, повинен здійснити державну реєстрацію Статуту.

Отже, в травні на другому пленарному засіданні сесії Житомирської обласної ради депутати будуть розглядати звернення щодо врегулювання на законодавчому рівні питання видобутку бурштину та питання створення КП «Бурштин Полісся».

Ірина Скоростецька

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up