Жителю Житомирщини по телефону пропонували відповісти чи голосуватиме за Олександра Шевченка

Жителю Житомирщини по телефону пропонували відповісти чи голосуватиме за Олександра Шевченка

Представники Громадського руху Олександра Шевченка «Країна гідності і правди» по телефону проводять соціологічне опитування. Запитують абонентів про патріотизм, віру і за кого голосуватимуть на виборах.

Також рекламують сторінку у Facebook кандидата у Президенти Олександра Шевченка, де розміщена його програма, яка теж має назву «Країна гідності і правди».

Аудіозапис розмови ОПОРІ надав житель м. Малин Житомирської області.

На початку розмови інтерв’юер зазначила: «Країна гідності і правди ми проводимо соціологічне опитування» і попросили дозволу поставити декілька запитань. У свою чергу чоловік поросив повторити, хто телефонує і отримав відповідь: «Громадський рух Олександра Шевченка «Країна гідності і правди ми проводимо соціологічне опитування…». На питання, а хто такий Олександр Шевченко, представник відповів, що це народний депутат Верховної ради від політичної партії «УКРОП» з 2014 року. Це новий політик, а його соціальні програми діють ще з 2004 року, а базу номерів телефонів надала соціологічна служба «Новий рейтинг».

Відео дня

Спершу були запитання про патріотизм та віру, дипломатичні стосунки України та нових політиків у владі. Потім інтерв’юер запитала: «За кого б ви проголосували, якби вибори президента були сьогодні?» і озвучила варіанти відповідей: «кандидати Бойко, Гриценко, Зеленський, Ляшко, Тимошенко, Порошенко, Олександр Шевченко». Варто зауважити, що по імені назвала лише Олександра Шевченка.  Наступне питання стосувалося другого туру: «Якби у другому турі президентських виборів кандидати були Олександр Шевченко і Порошенко. За кого б з них ви проголосували? Якби кандидати були Олександр Шевченко і Юлія Тимошенко за кого б з них ви проголосували?».

На завершення розмови інтерв’юер розповіла про сторінку Олександра Шевченка у Facebook, де є його програма, як кандидата у Президенти, яка називається «Країна гідності і правди» і проанонсувала прямі ефіри, які проводить Шевченко на своїй сторінці.

У  коментарі ОПОРІ 5 лютого чоловік розповів, що свій номер телефону не надавав ніяким соціологічним службам.

«Я ж перепитав, хто ж такий Шевченко і що вони хочуть, сказали, що це якась соціологічна служба надала телефони, вони там її називали. Я подивився в інтернеті, Google таку не вибиває, принаймні в перших рядках. Форма роботи там дуже добре видно. Мій номер телефону, на який набирали, він у мене досить давно і якщо три-чотири рази на місяць, хтось непрошений мені не зателефонує, то так не буває, а тут таке увірвалося. Форма постановки питання така цікава, якщо «так», то так, якщо «ні», то ні з цього можна робити висновки. Я так розумію, ці дівчата з якимсь таким западенським акцентом чи то з прикушеним язиком, цілий день дзвонять і перепитують, можливо навмання. Більш за все, телефон не засекречений мій, я не думаю, що це вийшло з Малина, просто випадкова база номерів, яку там здали, бо в якихось соціологічних службах я з доброї волі не реєструвався», – зазначив він.

Голова Житомирської обласної організації партії «Українське об'єднання патріотів –УКРОП» Андрій Ковальов 6 лютого розповів ОПОРІ, що про такі соціологічні телефонні опитування нічого не знає.

«Перший раз чую про це.  Я вчора був на нараді, такі питання не піднімалися, я про це не знаю і центральний штаб про це також не знаю. Ну, і по телефону, це ж якась база має бути. У нас працює громадська приймальня, то нас би до відома поставили, я про інших кандидатів чув, але про Шевченка ні. Немає у нього бази такої, хто зараз під час виборів вам її надасть, навіть, якщо вона у вас є », – зазначив Андрій Ковальов.

Портретне фото 06.02_Zhytomyr_Kovaliev

Прес-служба кандидата в Президенти Олександра Шевченка повідомила, що всю інформацію надаватимуть лише через офіційні запити. ОПОРА надіслала запит, щоб отримати коментар з приводу такого опитування.  

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тарас Чмут зауважив:

«На сьогодні ми фіксували мінімум 2 політичні сили, які займалися збором інформації яка може містити ознаки персональної в інтересах своє передвиборчої роботи. Це ж буте третя партійна структура, яка то ймовірно проводить. Також, цікаво, що на місцях партійці стверджують, що не мають до цього жодного відношення. Це може означати, що або ініціатива йде від центрального штабу, або ж хтось не до кінця чесний. Почекаємо на відповідь на запит».

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Відповідно до частини 1 статті 56-6  Закону України «Про вибори Президента України»:  «Підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки». У частині 2 цієї ж статті вказано: «Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті».

Як повідомляла ОПОРА, журналісти житомирського місцевого телеканалу «С-ТV» записали ефір з потенційним кандидатом в Президенти Олександром Шевченком «на його території, в гірсько-лижному курорті Буковель. Керівник каналу каже, що їх туди запросив Шевченко, а прес-служба потенційного кандидата зазначає, що така ініціатива надійшла від журналістів.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up